Wpis z mikrobloga

Jest szansa, że dostanę #metylofenidat na receptę od swojego psychiatry, jeśli powiem, że mam ogromne problemy z motywacją, anhedonią i zmęczeniem, mimo że biorę 90mg #duloksetyna dziennie? Czy to tylko lek dla chorych na #adhd? Z tą anhedonią, to prawda. Nie chce mi sie k---a nic robić. Nawet siedzieć na wykopie na tagu przegryw.

#leki #narkotykizawszespoko #depresja
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Horrorystyczny_Demon_Pagona: Mi powiedział, że zadziała na mnie wręcz przeciwnie, uśpi mnie i wkopie w większą depresję. A mam właściwie identyczny problem (tak myślę) - depresja lękowa i problem z wykonywaniem zadań. Cały dzień dzisiaj to rozkminiam i przychodzi mi do głowy, że u osób z ADHD źródło takiego stanu jest zupełnie inne i dlatego na mnie leki zadziałają inaczej.
  • Odpowiedz
Jest szansa, że dostanę #metylofenidat na receptę od swojego psychiatry, jeśli powiem, że mam ogromne problemy z motywacją, anhedonią i zmęczeniem

@Horrorystyczny_Demon_Pagona: jeden rab... psychiatra powie tak, inny psychiatra powie nie. Jest szansa. Ja normalnie dostawałem off-label, właśnie przy podobnych objawach.
  • Odpowiedz
@Boczka: nie da się przewidzieć reakcji na stymulanty bez spróbowania, to jest bardzo indywidualne, bo zależy od genów, chemii w mózgu (poziomów neuroprzekaźników) i zaburzeń i chorób towarzyszących, więc nie daj się zrazić do stymulantów bez diagnozy i prób dobrania do skutku.
  • Odpowiedz
@nieco: Ja nie mam ADHD (ani nawet jednego objawu, bo paraliż wykonawczy nie występuje na liście typowych objawów ADHD) i nikt mnie do niczego nie zniechęca. Tyle lat na lekach, że wolałabym bym być czysta.
  • Odpowiedz
@Boczka: Nie do końca.
1. Paraliż wykonawczy nie jest oficjalnym kryterium ADHD, ale jest powszechnie doświadczanym problemem przez osoby z ADHD. To efekt trudności z inicjacją i przełączaniem się między zadaniami, co wynika z deficytów w funkcjach wykonawczych.
2. Brak „typowych” objawów ADHD nie oznacza jego braku, ponieważ ADHD ma różne prezentacje (np. głównie nieuwaga vs. nadpobudliwość) i objawy mogą wyglądać inaczej u różnych osób, zwłaszcza u dorosłych i kobiet.
  • Odpowiedz
@nieco: Myślę, że lepiej będzie dla mnie, jeśli będę podążać za latami diagnoz, a nie czatem GPT i grupkami na fb. I w sumie nie tylko dla mnie. Brak akceptacji faktu, że istnieją inne dolegliwości niż ADHD, nie oznacza, że ich nie ma.

Widać w twoich komentarzach wyjątkowy upór, bo pewnie temat cię kręci. Powiem ci coś, co na pewno cię przekona - moje dolegliwości zaczęły się na pewnym etapie
  • Odpowiedz
@Boczka: W porządku - Twoje zdrowie, Twoja decyzja. Tak, mam upór w uświadamianiu ludzi nt. ADHD, bo wiem jak podstępnie niezdiagnozowane ADHD niszczy życie. Specjaliści i badania twierdzą, że ludzi w spektrum ADHD jest do 16% społeczeństwa i leki SSRI nie pomagają im na depresję (tylko 10-20% skuteczności).

Rób co chcesz, tylko uwzględnij fakt, że :
1) u kobiet objawy ADHD wyglądają inaczej niż u mężczyzn (nieuważność, bo estrogen redukuje hiperaktywność)
2) sama
  • Odpowiedz
@nieco: Napisałam Ci, że właśnie ja się sama nie diagnozuję, a moje diagnozy i leczenia rozpoczęły się lata temu (chyba teraz 7). To ty na siłę wciskasz mi diagnozę, którą akurat się jarasz i masz misje XD
  • Odpowiedz
@Noniusz: Czyli lekarz sam zaproponował, a nie że ty zasugerowałeś metylo, tak?
Mi jak kończyłem liceum psychiatra dziecięca zaproponowała Medikinet, mimo braku diagnozy ADHD, bo się skarżyłem na problemy z koncentracją (nadal je mam), ale nie poczułem jakiejś znacznej poprawy, więc nie prosiłem o więcej recept. Inna rzecz, że brałem chyba tylko w najniższej dawce. Może to dlatego.
Ja zawsze na NFZ, bo nie stać mnie na chodzenie prywatnie...
  • Odpowiedz
@Noniusz: Czyli lekarz sam zaproponował, a nie że ty zasugerowałeś metylo, tak?

@Faszola: tak. A z kolei inny psychiatra nie chciał mi wystawić recepty, pomimo że go o to prosiłem.

ale nie poczułem jakiejś znacznej poprawy, więc nie prosiłem o więcej recept. Inna rzecz, że brałem chyba tylko w najniższej dawce. Może to dlatego.

U mnie dawki 10-20 mg CR na początku działały bardzo dobrze, poprawiały nastrój i
  • Odpowiedz