Wpis z mikrobloga

Do osób, które mają zdiagnozowane ADHD albo depresję lękową: jakie leki przepisano Wam i skutecznie zadziałały w walce z paraliżem wykonawczym i ogólnym deficytem uwagi?

Im mniej skutków ubocznych tym lepiej, bo po latach na #ssri nie jestem w formie.

#adhd #depresja #psychiatra
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Boczka: kwetiapina, kwetiapina i jeszcze raz kwetiapina. Pomaga na wszystko. Od choroby jelit, po zakochanie bez wzajemności XD
Skutki uboczne czujesz przez pierwszy miesiąc , ale później przechodzi i żyjesz jak normalny człowiek. Z ADHD nie mam nic wspólnego, ale zaliczyłem psychiatryk, pięciu psychiatrów którzy faszerowali mnie antydepresantami, aż trafiłem na fajną panią która na pierwszej wizycie zaaplikowała mi neuroleptyk i potem tylko z górki. Tylko jak to neuroleptyk, na
  • Odpowiedz
  • 0
@PrawdziwyEuropejczyk: Z internetu wyczytałam, że to na dwubiegunówkę, a ja tego nie mam. Wręcz przeciwnie. Mam nadzieję, że nikogo nie obrazę, ale ja to bym sobie te napady manii wręcz życzyła. Jeżeli mam dobre wyobrażenie o tej chorobie… Mimo to dzięki za info.
Ja znów dostałam SSRI, tylko tym razem inny.
  • Odpowiedz
@Boczka: opisujesz objawy ADHD (depresja lękowa zwykle współwystępuje przy nieleczonym ADHD). W pierwszym rzucie każdy lekarz powinien dać metylofenidat, a jak nie zadziała to inne stymulanty bądź niestymulanty na ADHD. Aż 80% pacjentów z ADHD pomaga stymulant (metylofenidat bądź deksamfetamina) i depresja lękowa wtedy też znika w 30 minut.

Jak depresja nie zniknie przy stymulancie to prawdopodobnie nie jest to ADHDowe "zaburzenie adaptacyjne lękowo-depresyjne" tylko faktyczna depresja lękowa i w
  • Odpowiedz