Wpis z mikrobloga

Pamiętam jak 3 lata temu GUS podał po spisie ludności, że w samej tylko Warszawie jest 200k pustych mieszkań to zbiegały się zewsząd janusze, że niemożliwe, to zrujnowane kamienice som.

Wtedy też Business Insider puszczał artykuły poparte danymi, że w Polsce nie tylko żadnych mieszkań nie brakuje, ale mamy ich już nadpodaż. Tutaj reakcja januszariatu podobna plus teorie przeróżne jak, że no ale wincyj singli, migracje do miast i tego typu wynurzenia, które podpowiadał Chłopski Rozum.

Ostatnio coś się jednak chyba przełamuje, bo wpis mirka, że żyje chyba w symulacji, bo jest w zasadzie sam w nowym bloku, a na KW jakieś firmy i ynwestory, prosi o aktualizację Matriksa XD - przebił się całkiem sporym echem i odpowiedzią niemałej ilości osób, że u nich podobnie.

A tak jest. Ostatnie 5 lat to był bardzo intesywny wykup betonowego złota przez naród, coś jak podczas niedawnej gorączki w Chinach. 2/3 zakupów w stolicy to były zakupy ynwestycyjne - pod handel, najem, albo żeby sobie nawet stało puste. NBP regularnie to pokazywał na wykresach, ale betonowa gorączka to straszna choroba i ludzie wypierali.

I tutaj robi się ciekawie. Bo nagle mamy odpływ, nagle okazuje się że żadnych mieszkań nie brakuje, nagle Polskę opuszczają uchodźcy (lub przynajmniej przestają napływać). Nagle oferta na wtórnym na ATH, a w budowie dalej koło 800k mieszkań.

Więc ta determinacja, aby wepchnąć ludziom do gardeł jeszcze jakieś dopłaty jest zrozumiała. Masa misiów jest załadowana po kokardkę. Firmy mają "kapitał" ulokowany w mieszkaniach XD Nie brakuje też ludzi, którzy cały majątek mają w unitach i zgromadzili np. 50 czy 100. Politycy mają po kilkanaście itd.

Szykuje się ciekawy okres. Czas pogardy dla betonu, Czas Wyleszczenia.

#nieruchomosci
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mickpl: byłem wczoraj przy Markowskiej w default city u znajomych. Usłyszałem że wynajmują od firmy która kupiła wszystkie mieszkania w bloku. Każdy wynajmuje. XD
  • Odpowiedz
@mickpl: wtedy landlordzi, żeby zapchać tą dziurę sprowadzą X milionów imigrantów...i stała deweloperska pozostanie bez zmian. Rozwalą kraj, ale będzie się wynajmować...ku uciesze landlordów XD
  • Odpowiedz
@toshibaas: PS to prawda, w Kanadzie juz to zrobili i wynajmuja domy 15 hindusom, a kolejki na rozmowe o prace jako kelner ciągną sie dosłownie na kilometr ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Polecam subreddit /r/canadahousing2
  • Odpowiedz
@mickpl: jak może brakować mieszkan jak Polaków jest coraz mniej a mieszkan buduje się coraz więcej. W Łodzi zauważyłem trend ze jak postawią nowy "apartamentowiec" to zaraz nic nie można kupić. Za miesiąc lub dwa jade tam na kontrolę jako nadzór energetyczny i 99% mieszkan jest pustych xd ani nikt nie robi remontu ani nikt nie wykańcza xd nie raz po roku wracam w te miejsca a tam dalej hula
  • Odpowiedz
Łodzi zauważyłem trend ze jak postawią nowy "apartamentowiec" to zaraz nic nie można kupić.

@kopek: to deweloper udaje, że wszystkie mieszkania się sprzedały, żeby wywołać FOMO

Podobnie jest ze starym budownictwem. Dużo starszych osób umiera i te ich mieszkania rodzina zostawia ale nic kompletnie nie robi.

tutaj to kataster by się przydał
  • Odpowiedz
jest w zasadzie sam w nowym bloku

@mickpl: mieszkam w bloku z płyty z lat '80. 2 klatki po 10 mieszkań. W mojej klatce oprócz mnie 2 mieszkania są zamieszkałe. W klatce obok też są zamieszkałe tylko 3 mieszkania - reszta pusta. W mieszkaniu na przeciw mojego sąsiad nie mieszka - spotkałem go kiedyś wchodząc do siebie i powiedział, że zrobił sobie tu taki SKŁADZIK (mieszkanie 60m2) XD. Faktycznie czasami
  • Odpowiedz