Wpis z mikrobloga

#ukraina #rosja#usa #trump #wojna

Moi drodzy, na przykładzie Ukrainy wyjaśnijmy sobie parę rzeczy...

1. Państwo musi być silne militarnie, jeśli nie jest samo w sobie, to musi mieć mocne sojusze.

Ukraina została napadnięta przez Rosję, ponieważ nie miala żadnej z tej rzeczy, mając za granicą roszczeniowego sąsiada.

2. Prawdziwa polityka zagraniczna nie opiera się na empatii i dobroci serca, ale na biznesie jako takim i budowaniu relacji biznesowych.

Ukraina naiwnie wierzy, że USA będzie bronić ich za darmo, bez żadnych głębszych korzyści. Stany zwietrzyły większy zysk, poza samym zbyciem militariów, ma szansę na zdobycie wpływów oraz bogactw naturalnych, jednocześnie nie dopuszczając do zdobycia ich przez Rosjan. Na chwilę obecną, najszybszym gwarantem bezpieczeństwa dla Ukrainy że strony rosyjskiej, jest interes USA na swoim terytorium.

2. W polityce zagranicznej, jak w biznesie, heroizm dobrze brzmi, ale bez sojuszy i pozycji nie przynosi zysków, jest ostatecznością.

Europejscy przywódcy wysyłają "Tweety" i słowa wsparcia, ale nie one są potrzebne Ukrainie. Ukraina znalazła się w sytuacji, w której musi dokonać wyboru, czy będzie pod wpływem Rosji, czy pod wpływem USA. To są dwa najbardziej prawdopodobne scenariusze. Niestety nie ma pozycji do negocjacji, a empatyczna Europa niestety nie jest w stanie ochronić Ukrainę bez rozpoczęcia i angażu w 3. wojnę światową.

Wielu czuje się oburzonych polityką USA, ale to dlatego, że w swej naiwności liczy na to, że USA będzie walczyć po prostu dla sprawy, z dobroci serca. Świat tak nie działa.
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ukraina naiwnie wierzy, że USA będzie bronić ich za darmo, bez żadnych głębszych korzyści. Stany zwietrzyły większy zysk, poza samym zbyciem militariów, ma szansę na zdobycie wpływów oraz bogactw naturalnych, jednocześnie nie dopuszczając do zdobycia ich przez Rosjan. Na chwilę obecną, najszybszym gwarantem bezpieczeństwa dla Ukrainy że strony rosyjskiej, jest interes USA na swoim terytorium.

@Ze_Arcadio: bullshit, cały argument Ukrainy opiera sie na tym że w tej umowie nie ma
  • Odpowiedz
to oswiec mnie panie i wyprowadz z bledu merytorycznie :) 18 lat miałem drugie tyle temu

@Ze_Arcadio: ale co ja ci mam pisać. Piszesz takie oczywistości a i tak jeszcze sam sobie przeczysz. Skoro liczą się interesy to czemu USA pomagało cały czas Ukrainie? Widocznie mieli w tym interes. To czemu twierdzisz teraz ze Zelensky chce pomocy za darmo? Przeciez wczesniej nie dawal im żadnych minerałów a jednak im pomagali
  • Odpowiedz
@Ze_Arcadio: No ale piszesz ze Ukraińcy to naiwniacy. Naiwniakami to byli wszyscy ci sceptycy (pewnie z 90% wykopu) którzy mówili że nikt Ukrainie nie pomoże jak się wojna zaczęła. Oni nie są naiwni tylko rozumieją to ze USA ma interes w tym żeby ukraina nie była rosyjska.
  • Odpowiedz
tych minerałów nikt nie zapakuje w pudełko, trzeba je wydobyć a to długoterminowa i westycja

@Ze_Arcadio: jak się dobrze dogadają z Putinem to i ruskiej Ukrainy będą mogli wydobywać
  • Odpowiedz
  • 0
@Jestem_robotem123: Serio nie czytasz ze zrozumieniem.. :)

W ogole poczytałem Twoje komentarze na wykopie, po zaintetesowaniach i swiatopogladzie sprawiasz wrażenie bardzo młodej osoby, nie patrz na swiat zbyt naiwnie! Dobrej nocy :)
  • Odpowiedz
@Ze_Arcadio: Napisałeś same oczywiste rzeczy na tyle oczywiste że nie ma co o tym pisać - tylko odnośnie tego że Ukraina liczy że USA będzie im pomagać z dobroci serca to mylisz się nikt nie jest tak naiwny
  • Odpowiedz