Wpis z mikrobloga

Miałem ostatnio rozkminę nt. systemu emerytalnego i doszedłem do odważnego wniosku - opłaca się obecnie zapisać do OFE, szczególnie jak się zaczyna pracę lub zarabia sporo na umowę o pracę.

Poniżej przedstawiam moje argumenty. Wyprowadzacie mnie z błędu jeśli źle myślę.

1. Do OFE zapisać można się w ciągu 4 miesięcy od rozpoczęcia pierwszej pracy lub co 4 lata w tzw. oknie transferowym (kilka miesięcy).

2. Składkę do ZUS i tak musimy płacić, tego nie unikniemy. Możemy więc płacić 19,52% w całości do ZUS, a możemy zapisać się do OFE i 2,92% tej składki przenosić właśnie do funduszu, który będzie je inwestował. ZUS jak wiadomo, nie inwestuje w nic. Tutaj nasuwa się jedynie pytanie co wyjdzie korzystniej - waloryzacja w ZUS czy inwestycje w OFE. Moim zdaniem warto zaryzykować inwestowanie.

3. OFE od dawna inwestuje nie tak jak kiedyś głównie w obligacje, a bardziej jak PPE i PPK - w 70% w akcje polskie, 25% w akcje zagraniczne i 5% w jakieś inne aktywa (pi razy drzwi).

4. Dzięki zmianie strategii inwestycyjnej wyciągają od lat całkiem fajne zyski - w ostatnich 36 miesiącach średnio ok. 60% zysku, YTD ok. 13%. Można sobie sprawdzić - https://www.analizy.pl/fundusze-emerytalne/notowania?&ofe=1&

5. Oczywiście wszyscy będą mówić, że "zaraz znowu ukradną" co jest bzdurą powtarzaną ze względu na niezrozumienie tematu, bo część środków z OFE zostało po prostu przeniesionych do ZUS. Ale załóżmy nawet, że by się tak stało to przecież i tak nic w tej sytuacji nie tracimy bo na OFE przekazujemy część składki, która idzie do ZUS. Więc gdyby znów zrobili transfer to te pieniądze by wróciły tam, gdzie i tak by były gdybyśmy się nie zapisali do OFE.

6. Środki w OFE są w pełni dziedziczne. Jeśli kipniemy przed emeryturą to nasi bliscy dostaną zgromadzone tam pieniądze. Z ZUS dziedziczne są tylko środki zgromadzone na subkoncie i to chyba też nie w pełni (tutaj dokładnie nie wiem).

Przekonajcie mnie, że to się nie opłaca. Bo jakbym nie patrzył to wniosek jest prosty - nie da się na tym stracić, chyba że grubo spadnie cała giełda i będzie wieczna bessa, która zeżre zgromadzone na OFE pieniądze. ¯\(ツ)/¯
#ofe #ppk #ppe #emerytura #inwestycje #inwestowanie #gielda
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Krupier: A może dla porównania sprawdziłbyś ile wynosi waloryzacja i porównał jak to wypada w stosunku do dłuższego czasu. Ładnie to wygląda jak giełda rosnie. WIG20 od poczatku tego roku ładnie skoczył, ale 15 lat temu byl praktycznie w tym samym miejscu co teraz. Nie neguje tego co napisałeś tylko trzeba szerzej na to spojrzeć
  • Odpowiedz
  • 0
@Wujek_McKwacz

@Krupier: A może dla porównania sprawdziłbyś ile wynosi waloryzacja i porównał jak to wypada w stosunku do dłuższego czasu.

Nie przeczytałeś wpisu bo zadałem o to pytanie w punkcie drugim.
  • Odpowiedz
@Krupier: Miałem ta sama kmine kiedyś ale nie chciało mi się tego robić bo dość często zmieniam pracę i są to jakieś dodatkowe formalności. Dziedziczność środków jest taka sama bo subkonto zus ma takie sam status prawny jak OFE. Ja się trochę boję OFE bo jednak tam będzie ostry odpływ środków i zarządzający nie mają raczej dużej motywacji żeby dobrze to inwestować. Ale nie jestem ekspertem w temacie. Za siebie
  • Odpowiedz
1. Do OFE zapisać można się w ciągu 4 miesięcy od rozpoczęcia pierwszej pracy lub co 4 lata w tzw. oknie transferowym (kilka miesięcy).

@Krupier: Ostatnie okno było niecały rok temu, inwestomat zrobił o tym artykuł. Wynikało z niego, że WTEDY się nie opłacało, co nie oznacza, że dzisiaj to prawda.
Zresztą, o ile dobrze pamiętam, opłacalność pozostania z ZUS wynikała z wysokiej waloryzacji konta w ZUS oraz z umiarkowanej
  • Odpowiedz
@Krupier: inwestomat obliczył w serii art o emeryturze że z powodu wysokiej inflacji lepiej wypadła waloryzacja zus niz ofe. dla mnie istotnym elementerm jest suwak bezpieczeństwa który działa na niekorzyść ofe, ostatnie lata sprzedawane są proporcjonalnie jednostki bez wzlgędu na wycenę. a przecież lokalnie można stwierdzić czy wycena jest niska czy wysoka, tu mi brakuje niestety dezyzyjności w tym zakresie w postaci jakiś widełek itp

przykładowy suwak:
wnioski możesz wysnuć
TompsonzPolski - @Krupier: inwestomat obliczył w serii art o emeryturze że z powodu w...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz