Aktywne Wpisy
PanZbigniew +1779
Update do tego wpisu
Na początku chciałbym naprawdę podziękować za tak duży odzew w tamtym wpisie. Na początku miałem obawy co do tego wpisu, że zostanie z góry uznany za bait, albo że komentarze będą nakierowane na to, że jestem cienka betaparówa, sam sobie taki los zaserwowałem itp.
Gdy myślałem, że zostanę z tym wszystkim sam i w sumie post wrzuciłem z desperacji to okazało się, że otrzymałem naprawdę dziesiątki pozytywnych odpowiedzi w komentarzach
Na początku chciałbym naprawdę podziękować za tak duży odzew w tamtym wpisie. Na początku miałem obawy co do tego wpisu, że zostanie z góry uznany za bait, albo że komentarze będą nakierowane na to, że jestem cienka betaparówa, sam sobie taki los zaserwowałem itp.
Gdy myślałem, że zostanę z tym wszystkim sam i w sumie post wrzuciłem z desperacji to okazało się, że otrzymałem naprawdę dziesiątki pozytywnych odpowiedzi w komentarzach

adisoniusz +379
Bezrobocie dzien 2, godzina 8:39:
- zawiozlem różowego do pracy
- wyszedlem z psem
-ściągnąłem i poskładałem pranie
-wstawiłem nowe pranie
-opróżniłem zmywarke
- zawiozlem różowego do pracy
- wyszedlem z psem
-ściągnąłem i poskładałem pranie
-wstawiłem nowe pranie
-opróżniłem zmywarke

Poniżej przedstawiam moje argumenty. Wyprowadzacie mnie z błędu jeśli źle myślę.
1. Do OFE zapisać można się w ciągu 4 miesięcy od rozpoczęcia pierwszej pracy lub co 4 lata w tzw. oknie transferowym (kilka miesięcy).
2. Składkę do ZUS i tak musimy płacić, tego nie unikniemy. Możemy więc płacić 19,52% w całości do ZUS, a możemy zapisać się do OFE i 2,92% tej składki przenosić właśnie do funduszu, który będzie je inwestował. ZUS jak wiadomo, nie inwestuje w nic. Tutaj nasuwa się jedynie pytanie co wyjdzie korzystniej - waloryzacja w ZUS czy inwestycje w OFE. Moim zdaniem warto zaryzykować inwestowanie.
3. OFE od dawna inwestuje nie tak jak kiedyś głównie w obligacje, a bardziej jak PPE i PPK - w 70% w akcje polskie, 25% w akcje zagraniczne i 5% w jakieś inne aktywa (pi razy drzwi).
4. Dzięki zmianie strategii inwestycyjnej wyciągają od lat całkiem fajne zyski - w ostatnich 36 miesiącach średnio ok. 60% zysku, YTD ok. 13%. Można sobie sprawdzić - https://www.analizy.pl/fundusze-emerytalne/notowania?&ofe=1&
5. Oczywiście wszyscy będą mówić, że "zaraz znowu ukradną" co jest bzdurą powtarzaną ze względu na niezrozumienie tematu, bo część środków z OFE zostało po prostu przeniesionych do ZUS. Ale załóżmy nawet, że by się tak stało to przecież i tak nic w tej sytuacji nie tracimy bo na OFE przekazujemy część składki, która idzie do ZUS. Więc gdyby znów zrobili transfer to te pieniądze by wróciły tam, gdzie i tak by były gdybyśmy się nie zapisali do OFE.
6. Środki w OFE są w pełni dziedziczne. Jeśli kipniemy przed emeryturą to nasi bliscy dostaną zgromadzone tam pieniądze. Z ZUS dziedziczne są tylko środki zgromadzone na subkoncie i to chyba też nie w pełni (tutaj dokładnie nie wiem).
Przekonajcie mnie, że to się nie opłaca. Bo jakbym nie patrzył to wniosek jest prosty - nie da się na tym stracić, chyba że grubo spadnie cała giełda i będzie wieczna bessa, która zeżre zgromadzone na OFE pieniądze. ¯\(ツ)/¯
#ofe #ppk #ppe #emerytura #inwestycje #inwestowanie #gielda
Nie przeczytałeś wpisu bo zadałem o to pytanie w punkcie drugim.
@Krupier: Ostatnie okno było niecały rok temu, inwestomat zrobił o tym artykuł. Wynikało z niego, że WTEDY się nie opłacało, co nie oznacza, że dzisiaj to prawda.
Zresztą, o ile dobrze pamiętam, opłacalność pozostania z ZUS wynikała z wysokiej waloryzacji konta w ZUS oraz z umiarkowanej
przykładowy suwak:
wnioski możesz wysnuć
źródło: image
Pobierz