Wpis z mikrobloga

Murki #nas #qnap

Jestem cienki w tym temacie więc się zapytam: jaki minimalnie potrzebny jest procesor dla NASa aby względnie płynnie pracowała na nim takie aplikacje jak:
-SMB
-Plex
-klient torrenta
-#docker z odpalonym N8N

Mam u siebie QNAP TS-251B z 8GB pamięci i zastanawiam się czy warto się bawić w dockera.

Ew. mam opcję na kupno używanego TS-470Pro, ale jeżeli N8N pójdzie na tym co mam to po co kombinować...
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@LubieSzaszylkiZLublina: nie wiem co masz na myśli "nigdy nie widziałeś sprzętu w nasach", ale mogę się domyślać. Sam zbudowałem swojego NASa i brałem pod uwagę transkodowanie. 2 dni temu wymieniłem G4600 na i7-7700, dodałem też dysk, więc ponownie widziałem sprzęt w moim NASie ( ͡º ͜ʖ͡º) Tak, Jellyfin jest moim zdaniem lepszy od Plexa. Może transkodować za pomocą zintegrowanego GPU (quick sync) za free i
  • Odpowiedz
@Beekeeper no widzisz, a wątek jest o gotowcu. Większość niskobudżetowych QNAPów ma różne wersje ARMa, gdzie o sprzętowym transkodowaniu można zapomnieć.

Jellyfin braki ma i w łapaniu metadanych (sporo musiałem poprawiać ręcznie, do tego nie ma w interfejsie grupowej edycji, a wystarczyłoby móc zaznaczyć kilka i wrzucić np IMDB ID).
Katalogowanie jest czasem dość pracochłonne.

Dodatkowo UI w appce na android tv jest kulawe (wyświetlanie listy), brak w android tv wsparcia dla folderów na
  • Odpowiedz
@LubieSzaszylkiZLublina: jeżeli chodzi o jellyfina, to ja jestem zadowolony. Czasami się zdarzało, że nie wykrywał poprawnie jakiegoś serialu, ale to może 1-2 na 100, wtedy wpisujesz manualnie [imdbid]. Jeżeli masz jakiś duży problem z metadanymi, to znaczy, że źle opisujesz katalogi, niezgodnie ze standardem Jellyfin. Masz też taki sposób https://forum.jellyfin.org/t-how-to-rapidly-name-your-movie-and-show-folder-file-names-the-jellyfin-way

Wiesz, że do Jellyfina jest masa pluginów, dzięki temu możesz dostosować go siebie.

Nie wiem po co foldery na dysku
  • Odpowiedz
@LubieSzaszylkiZLublina: widzisz, ja nawet nie mam takiego małego dysku, poza m2 nvme 1TB, który robi za cache. Chodzi mi o to, że mój serwer ma dużo TB i nie mam takich problemów jak Ty. Tutaj nie chodzi o opisywanie katalogów, wystarczy jak dasz tytuł serialu/filmu i (rok) w nawiasie, tyle, a sezony Season 1, Season 2 ... Jak jest jakiś problem z metadanymi, to robisz [imdbid] i tyle. Po drugie
  • Odpowiedz
@Beekeeper no widzisz, to tak mam opisane i nie działa za dobrze.
Problem nawet był z Silosem, niby nowe, a dociągnął jakiś stary syf.
I też o to chodzi, że jak dociągnie do plików źle metadane to poprawki już tylko ręcznie dla każdego pliku z osobna.

Masz jakieś repo że sprawdzonymi pluginami? Bo niby masa, ale 90% albo nie działa albo jest mi totalnie zbędne, typu okładki.
  • Odpowiedz
@LubieSzaszylkiZLublina: możesz zmienić wszystkie metadane w danym katalogu, ale musisz zaznaczyć aby zastąpiło stare. Popatrz też na ustawienia, bo przypuszczam, że możesz mieć coś tam nie tak poustawiane z jakiego źródła ma brać metadane. No np. bardzo stara wersja serwera mogła mieć jakieś błędy, dlatego byłem ciekawy co masz.
  • Odpowiedz