Wpis z mikrobloga

#polityka #wybory #trzaskowski #mentzen

W internecie często pojawia się zarzut, że Trzaskowski jest leniem. Z kolei Mentzen zapowiada, że jego prezydentura będzie bardzo aktywna i zmusi rząd do pracy częstymi radami gabinetowymi.
Postanowiłem zweryfikować to w oparciu o dane dostępne na stronie sejmu.

Trzaskowski był posłem na sejm VIII kadencji od 12.11.2015 do 28.10.2018. Jego mandat został wygaszony ze względu na wygrane wybory na prezydenta Warszawy.

W czasie kiedy Trzaskowski był posłem odbyło się 70 posiedzeń, co przekłada się na 191 dni pracy w sejmie. Oto jego aktywność:
Wypowiedzi z mównicy: 65 (0.34 dziennie)
Interpelacje i zapytania, którym nadano bieg: 224 (1.17 dziennie)
Udział w głosowaniach: 91.52%

Mentzen jest posłem od 13.11.2023. W tym czasie odbyło się 29 posiedzeń co przekłada się na 90 dni pracy w sejmie. Oto jego aktywność:
Wypowiedzi z mównicy: 35 (0.38 dziennie)
Interpelacje i zapytania, którym nadano bieg: 24 (0.27 dziennie)
Udział w głosowaniach: 74.63%

Ocenę kto jest leniem pozostawiam wam.

Dane bralem stad:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Sejm_Rzeczypospolitej_Polskiej_X_kadencji
https://pl.wikipedia.org/wiki/Sejm_Rzeczypospolitej_Polskiej_VIII_kadencji
https://www.sejm.gov.pl/sejm10.nsf/posel.xsp?id=241
https://www.sejm.gov.pl/sejm8.nsf/posel.xsp?id=407
  • 40
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 261
Trzaskowski był posłem na sejm VIII kadencji od 12.11.2015 do 28.10.2018

@Koka-Kola: a ile w tym czasie nagrał tik toków? pewnie 0. I co, głupio Ci teraz?
  • Odpowiedz
@Koka-Kola: Różnica taka, że Trzaskowski był w tych latach w głównej partii opozycyjnej więc składanie interpelacji to psi obowiązek takiego ugrupowania. Partia Mentzena to pionek, który i tak nic nie ugra w aktualnym parlamencie. W sumie sama idea interpelacji nie ma też większego sensu i jakiegokolwiek wpływu na cokolwiek.

Trzaskowski żyje z polityki i nieruchomości, Mentzen prowadzi dodatkowo firmę/y, więc pewnie ma mniej czasu na bezsensowne głosowania. W polskiej polityce
  • Odpowiedz
@Koka-Kola: z tego co pamiętam to Trzaskowski był regularnym posłem, którego głównym źródłem dochodu było uposażenie poselskie, a Mentzen nie pobiera pieniędzy z Sejmu, bo ma inne dochody (swoje firmy)
  • Odpowiedz
@Koka-Kola: Co mnie zapiekło? Jesteście bardzo zabawni i jedyne co u mnie wywołujecie to uśmiech na twarzy, z innego powodu tu nie siedzę. xD

Raczej Ciebie zapiekło kochanieńki, argumenty się skończyły, ale przynajmniej jakieś miałeś, co też jest zaskoczeniem, kulawe bo kulawe, ale jednak, podkuliłeś ogonek i się zawinąłeś, klasyka gatunku na tym tagu. Przynajmniej sobie nic nie uroiłeś przy okazji, a to na plus.
  • Odpowiedz
@michalcorobisz: Nie wiem jacy są wyborcy Mentzena, nie interesuje mnie to zbytnio i stronię od generalizowania bo to domena ludzi o małym rozumku. Ale zakładam, że są tacy sami jak wyborcy innych kandydatów, każdy ma swoje poglądy, przekonania, wady, zalety i nic mi do tego.

• Odpowiedz
Wiesz, że Mentzen nie pobiera wynagrodzenia jako poseł? xD Weź to lepiej usuń bo się pogrążasz kolego drogi.

@przemytni-azbestu: Nie mam zwyczaju usuwania postów, a jak już to przyznania się do niewiedzy jak w tym przypadku. Mea culpa :) Nie zmienia to jednak niczego w sensie mojej wypowiedzi. Fikołki trzeba robić żeby bronić aktywności Mentzena bo spin leci że Trzaskowski nie robi nic xD Jeśli ma inne priorytety to może
  • Odpowiedz
Otwartych spotkań z wyborcami, a nie partyjnymi przydupasami:

- Mentzen ok. 150 na chwilę obecną.

- Czaskowski 0.

Ale Cie zapiekło. Elo.

@Koka-Kola: chłop Ci podał statystyki i jedyne co umiesz na to odpowiedzieć to "że zapiekło"
  • Odpowiedz
@Camaxtle: Zobaczymy jak to będzie, zbyt dużo zmiennych, żeby właściwie przewidzieć co się stanie, a polityka to taka dziedzina, gdzie wszystko może się z dnia na dzień obrócić o 180 stopni. Na przykład jutro ruska rakieta uderza w Warszawę, a wojska szturmują przesmyk suwalski i pa pa wybory na czas nieokreślony.

Wiadomo, że jeden kandydat będzie dyskredytować drugiego, na tym ta zabawa polega. Nie jestem fanem sondaży, ale jeśli Mentzen
  • Odpowiedz