Wpis z mikrobloga

Mircy szukam pierwszego auta dla siebie w UK (prawko mam od dawna, ale bardzo długo nie jeździłem, tym bardziej w Anglii) i znalazłem Mercedesa CLS 220d 2017 rok, 120k mil (około 195k km) przebiegu. W środku super dużo fajnych bajerów typu kamera 360 stopni, itp itd.
Mam opcję kupić za niecałe 9000 funtów (około 45k PLN). Warto nie warto? I dlaczego? Drogie są w ogóle koszty utrzymania merola?
Polecacie w ogóle merola jako pierwsze auto czy lepiej coś tańszego wziąć? Ten mi się mega podoba, ale nie chciałbym potem wydawać na utrzymanie niewiadomo ile.

#motoryzacja #uk #samochody #mercedes #auta #pytanie
majkkali - Mircy szukam pierwszego auta dla siebie w UK (prawko mam od dawna, ale bar...

źródło: mercedes

Pobierz
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@majkkali: na pierwsze auto zawsze bierzesz coś czego nie będzie ci żal porysować, potłuc drzwiami pod marketem, zahaczyć o krawężnik itd. Zdecydowanie jakiś Vauxhall albo Peugeot będzie lepszy.
  • Odpowiedz
około 45k PLN)

@majkkali: to mega tanio. Na pierwsze auto ok. Nie żal będzie r------ć. Koszty utrzymania będą spore ale jak robisz w UK to pewnie cię stać
  • Odpowiedz
@majkkali

jak wyzej, plus, przed zakupem sprawdza sie ile bedzie kosztowac ubezpieczenie uzywajac nr rejestracyjnego samochodu jaki chcesz kupic albo podobnego i porownywarki ofert, na ogloszeniach z reguly nie sa zakrywane te numery, pisze, bo o tym nie wspomniales a ubezpieczenie to czesto spory koszt na poczatku, nawet do pare tys funtow za pierwszy rok u mlodych kierowców.
  • Odpowiedz
@walokid to normalne ceny w UK przy tym przebiegu

@majkkali ja bym sprawdził ubezpieczenie bo coś czuję że z racji tego że to pierwsze auto może podchodzić nawet pod 50% wartości tego merca ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • Odpowiedz
@majkkali to bardzo mało jak na pierwszy samochód w Anglii i to od razu Mercedesa z 2.0 dieslem. Aż się wierzyć nie chce w sumie xD moim pierwszym autem te 9 lat temu była stara Fiesta 1.25 za której ubezpieczenie zapłaciłem £900 z góry za cały rok gdy sam samochód kosztował mnie £950 ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡
  • Odpowiedz
  • 0
@KedzioRRz: Może dlatego, że mam długo prawko tylko nie jeździłem. I dopisuje do ubezpieczenia też ojca jako additional driver, który ma bardzo duże zniżki.
  • Odpowiedz
@majkkali to wygląda tak
Auto nowe w cenniku 450k PLN kupuje właściciel firmy bo stac go na ratę leasingu 10k PLN miesięcznie

Leasing się kończy załóżmy po 3 latach. Prezes bierze nowe auto w leasingu, żeby generować koszty.

Auto tej klasy po 4 latach jest warte 50 procent, więc za około 200k PLN bierze je w leasing wykopowy programista za ratę 4k
  • Odpowiedz
  • 0
@mam__pytanie: Czyli nie polecasz jednak tego mercedesa? Zbyt duże ryzyko, że coś się zepsuje? Co prawda ma pełną historię serwisową i 2 lata temu był serwis skrzyni biegów. Sam nie wiem cholera. 45k to jednak sporo jak na auto z przebiegiem prawie 200k, ale z drugiej strony to pięknie utrzymany merol wysokiej klasy. Hmm...

Nieee, podziękuję za chińczyka. Nie ufam. Wolę niemieckie lub japońskie marki.
  • Odpowiedz
@majkkali

@mam__pytanie: Czyli nie polecasz jednak tego mercedesa? Zbyt duże ryzyko, że coś się zepsuje? Co prawda ma pełną historię serwisową i 2 lata temu był serwis skrzyni biegów. Sam nie wiem cholera. 45k to jednak sporo jak na auto z przebiegiem prawie 200k, ale z drugiej strony to pięknie utrzymany merol wysokiej klasy. Hmm...

Nieee, podziękuję za chińczyka. Nie ufam. Wolę niemieckie lub
  • Odpowiedz
@majkkali a no tak może właśnie dzięki znizkom ojca masz tak tanio. BTW dlaczego diesel? Długie dojazdy do pracy? Ludzie w UK potrafią te biedne diesle dusić w miejskich korkach i potem okazuje się że pomimo niskiego przebiegu cała ekologia typu DPF i EGR nadają się do w-------a
  • Odpowiedz
na pierwsze auto zawsze bierzesz coś czego nie będzie ci żal porysować, potłuc drzwiami pod marketem, zahaczyć o krawężnik itd. Zdecydowanie jakiś Vauxhall albo Peugeot będzie lepszy.

@Djelon: Bardziej powiedziałbym, że coś przede wszystkim czym nauczysz się jeździć.
  • Odpowiedz