Wpis z mikrobloga

Cześć, puytanie z zakresu #ogrzewaniegazowe #ogrzewanie #hydraulika.
Mam mieszkanie - dlugi korytarz i kilka pokoi - w kazdym z pomieszczen jest kaloryfer (takze w korytarzu). Ogrzewanie gazowe, piecyk dwufunkcyjny.
Jak zoptymalizowac zużycie gazu na ogrzewanie (rachunki dośc wysokie przychodzą). Wiem, ze jest dośc tani sterownik, który reguluje praca kotła (właczajac i wyłączając go) w oparciu o temperature jednego miejsca (w tym wypadku byłby to korytarz). Plusem jest łatwe sterowanie kotłem, ale minusem nieuwzględnianie temperatury w pokojach.
Inne wyjscie to sterowanie przeplywem wody w kaloryferow (duzo roznych rozwiazan) - plus to kontrolowanie temperatury w pokojach, ale bez wplywu na prace kotła co wydaje sie byc duzym minusem.
Czy sa jakies inne rozwiazania? Jesli nie - co wg Was ma wiecej sensu z wyżej wymienionych?
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@TenToTamTaki generalnie to w mieszkaniu niewiele zrobisz, można oczywiście kupić jakiś regulator z głowicami termostatycznymi którymi będzie sterował, ale mam zdanie, że będzie to bez wpływu na rachunki za ogrzewanie.

Jaki masz metraż, jak ogrzewają sąsiedzi? Jak wysokie te rachunki?
  • Odpowiedz
  • 0
@rajman: 70 m, zuzycie w okolicy 170 m szesc w zimowe miesiace. Sasiedzie grzeja chyba normalnie (CO u nich).
ewidentnie to brak ogarniecia lokatorow - chce jakos im ulatwic życie i zmniejszyc rachunki (niby oni placa, ale jakby mogli mniej...)
  • Odpowiedz
@kibiklops to ja na podobny metraż, z pustostanem pode mną zużywam ostatnio 130m3 na miesiąc. Jak tam studenci mieszkają i zużywają więcej wody to wydaje się być w miarę normalnym rachunkiem. Kocioł tradycyjny czy kondensat?
  • Odpowiedz