Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Właśnie się dowiedziałem, że moja żona jest w ciąży. Mamy już trójkę dzieci. Mam ponad 40 lat. Czuję się fatalnie. Znowu to wszystko przechodzić. I jeszcze ten lęk czy w tym wieku wszystko będzie ok. A do tego jeszcze nałożyły się kłopoty w pracy. To był zły dzień.
#zalesie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników - dziękujemy! Wspomóż projekt

• 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Rozumiem. Ja mam dwójkę i w tym wieku (też mam 40) martwiłbym się czy dam radę z kolejnym. Jakoś dasz radę. Niektórzy w tym wieku dopiero zaczynają.
Sam zastanawiam się nad wazektomią.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim chłop 40 lat i nie pomyślał żeby się zabezpieczyć. Jak bym miał 40 i miałbym już 3 dzieci to pomimo wazektomi, żona brała by tabletki, zakładał bym dwie gumy a to tylko po to żeby ją pocałować. Pindol od wulwy minimum 20 cm, licho nie śpi
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: po 40 zdrowe dzieci się rodzą, ryzyko chorób itp jest wyższe o miejsce po przecinku z tego co kiedyś czytałem więc nie ma to znaczenia.
mam sąsiadów, 6 dzieci, z czego dwa ostatnie urodzone jak kobieta była po 40.

Inna sprawa to zostanie ojcem w tym wieku, ja np nie będę mial dzieci bo jestem singlem niedlugo 40 letnim, a nawet jakbym kogoś poznał to przez 10 lat związku
  • Odpowiedz
@mirko_anonim od 4 dziecka jest 0% PIT w pierwszym progu ( ͡° ͜ʖ ͡°) mam trójkę i chętnie bym sobie dorobiła jeszcze jedno, ale mąż też już po 40 i nie chce, zresztą nawet zrobił wazektomię. Ale znam kilka rodzin z dziećmi 4+ i wszyscy mówią, że nad czwartym już się tak nie spuszczasz i nie da się dopasować życia całej rodziny do dziecka, więc siłą rzeczy
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Nie martw się na zapas, bo to Ci w niczym nie pomoże. Osobiście znam dziewczynę, która urodziła dopiero w wieku 40 lat i teraz ma wspaniałą i zdrową córkę. To że ryzyko powikłań i chorób się zwiększa nie znaczy że na pewno do takich dojdzie. Dobrze byłoby też zmienić nastawienie - chociaż wiem że to nie łatwe. Żona będzie łapać od Ciebie niepokój i frustrację, a nastawienie "nie chcę
  • Odpowiedz
@szzzzzz: Ale zobacz skalę.. przy 35 latach wrasta o około 0.25% przy 40 niecały 1%, czyli miejsce po przecinku, dzięki za potwierdzenie moich słów ;) przy 45 latach do 4%. Dla mnie takie coś jest pomijalne. rozumiem 30-60% ale nie 1-2%
  • Odpowiedz
@r5678 jak popatrzysz na rosnące ryzyko co miesiąc też będzie się zmieniało miejsce po przecinku... Twój komentarz zrozumiałam tak że ciąża w młodym wieku czyli np 20 lat ma niewiele mniejsze ryzyko niż ciąża w starszym, czyli np 40 lub 45 lat.
Ciąża w wieku 20 lat vs 40 lat to jest dziesięciokrotny wzrost ryzyka.
20 vs 45 to 35 razy większe ryzyko zespołu Downa.
Ciąże geriatryczne są dużo bardziej ryzykowne
  • Odpowiedz
chłop 40 lat i nie pomyślał żeby się zabezpieczyć. Jak bym miał 40 i miałbym już 3 dzieci to pomimo wazektomi, żona brała by tabletki, zakładał bym dwie gumy a to tylko po to żeby ją pocałować. Pindol od wulwy minimum 20 cm, licho nie śpi

@WeunianyTrampek: jakby żona brała tabletki to też by raczej nie chciała dziecka więc bardziej prawdopodobne, że zdecydowałabym się na aborcję, tak mi się wydaje,
  • Odpowiedz
@kt13 aborcja to już duży krok, trzeba mieć psyche. Środki antykoncepcyjne- normalna sprawa. Przy aborcji można mieć dylemat. Jeśli nie mam takiego problemu też bez mrugnięcia okiem mogę powiedzieć „aborcja i elo” ale jakbym miał stanąć przed decyzją to myślę że mógłbym wymięknąć
  • Odpowiedz
@WeunianyTrampek: rozumiem, ale z drugiej strony jak ktoś nie chce dziecka i stosuje antykoncepcje to jaka jest szansa że na pewno zmieni zdanie, a nie ze za pare lat bedzie żałował i odkryje że jednak faktycznie tego dziecka nie chciał?
  • Odpowiedz
Jak już baba chociaż raz rodziła do 30rż, to potem może do menopauzy bezproblemowo.

Przy aborcji można mieć dylemat.

Zwłaszcza że bezpośrednim powikłaniem jest bezpłodność oraz zwiększone ryzyko nowotworów p----i. Ale w sumie kto by tam się przejmował duperelami, przecież w życiu trzeba się wyszaleć.
  • Odpowiedz