Wpis z mikrobloga

Hej Mirki! zaczynam przygode z #homeassistant udalo mi sie postawic w ramach zabawy HAOS na vm i stworzyc proste automatyzacje, ale juz zrozumialem, ze potrzebne bedzie urzadzenie pod serwer. I tu chcialem was podpytac - bogatszych o doswiadczenie - w jaki setup warto isc? Z tego co rozumiem malinki jak nie mam jakiejs ze studiow to nie warto brac, tylko mini pc (czy tutaj polecacie jakis konkretny?), jaki sposob intalacji HA? Jestem w tym zielony ()
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@smutny_prencik: zacznij od czegoś popularnego - na YT jest kanał tata.geek, gdzie gościu bardzo fajnie opisał znakomitą większość terminali dostępnych w Polsce, jest filmik z podsumowaniem i tabelkami zbiorczymi

Od siebie mogę polecić
- HP 630 (opcja budżetowa, ale hulać będzie fajnie)
- Dell WYSE 5070 - król wydajności z WATTa, śmiało można brać z J4105, bo przez 99% czasu będzie to latało na niskich taktowaniach
- cokolwiek, co ma te same bebechy, co
  • Odpowiedz
Co do instalacji, jeden rabin powie tak, inny inaczej - każdy sposób ma swoje zalety i wady. IMO opcja bezpieczna to proxmox + VM HAOS, ewentualnie proxmox + VM ubuntu/debian + docker - w obu przypadkach robisz backup 1 kliknięciem i wracasz w 5 minut to konfiguracji sprzed wywalenia systemu. Opcjonalnie zacznij od HAOS na bare metal, żeby poznać samo HA, a potem oraj i próbuj różnych opcji.

@testuser: A
  • Odpowiedz
A sam proxmox się nie może wywalić? Jakieś inne istotne plusy?

@bialy100k: np takie, że mając takiego WYSE 5070 dopchanego pod korek ramem i podpięte kilka dysków, można "obok" HomeAssistant postawić multum innych zabawek. U mnie hula WindowsServer, RouterOS, OMV + co tylko sobie wymyślę. Można psuć (znaczy uczyć się) do woli, bez konieczności pilnowania, żeby nie położyć tego, co ma w założeniu działać 24/7.

EDIT - sam siedzę na
  • Odpowiedz
@testuser:

Dzięki. Rozumiem.
Stawianie "innych zabawek" to nie dla mnie - bo te, co potrzebuję (NAS, NVR, VoIP etc.) chodzą zupełnie fizycznie osobno. Zysk jest taki, że jak coś padnie sprzętowo - to jedno - a nie na raz wszystko. Ale rozumiem, że komuś może być potrzebne. Z nauką - to już tak na luzie bardzo u mnie, nie mam parcia - samego HA mi starczy. A pytałem tylko dlatego,
  • Odpowiedz
@smutny_prencik: walić rpi, za drogie, zbyt biedne, potem dostajesz jakieś randomowe restarty bo ram się kończy przy wycieku pamięci, itp.

Fujitsu Futro S720, 1.65 Ghz, 2 GB RAM and SSD X-Star Bull Shark 128GB mSATA → jakieś 150 zł mi wyszło za całość – śmiga hmm… 2-3 lata?

Proxmox na wierzchu, HA w VM, Z2M i MQTT w LXC, OMV w VM. Nawet dokupiłem RAMu do 8 GB i od
MacDada - @smutny_prencik: walić rpi, za drogie, zbyt biedne, potem dostajesz jakieś ...

źródło: bdb3a04d1259dbf3ecad201404783b43d72f8972

Pobierz
  • Odpowiedz
Ja mam HA na proxmoxie na wyse 5070, ale właśnie kupiłem s740 i przymierzam się do NAS na truenas. Można tam stawiać virtualki, więc już bez kombinacji z proxmox masz 2 w 1. Oczywiście wszystko z kanału tata.geek
  • Odpowiedz
@smutny_prencik: to bierz s940 jest chyba obecnie za 299zl. Ja mam dwa wyse5070, jednego hp i teraz kupiłem s940. Na jednym wyse mam proxmox+ha, na drugim jest linux z frigatą w dockerze z zaistalowanym coralem, a s940 ma robić za nas.
  • Odpowiedz