Aktywne Wpisy

cassiopei +225

źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
Zuzka_Cala_Ta +237
Frank Walter - malarz zakazany przez Wykop bo jego nazwisko "promuje nazizm"
Frank Walter - malarz, pisarz, artysta pochodzący z Antigui. Niestety nazywa się niewłaściwie i zdaniem moderacji wykopu jego imię i nazwisko promuje nazizm, więc trzeba go prewencyjnie zakazać.
Był niezwykle utalentowany zarówno jako pisarz, jak i artysta, ale jego niezaprzeczalny geniusz był naznaczony urojeniami o arystokratycznym pochodzeniu – wierzył bowiem, że jego biali przodkowie, będący właścicielami niewolników, łączą go z europejskimi rodami
Frank Walter - malarz, pisarz, artysta pochodzący z Antigui. Niestety nazywa się niewłaściwie i zdaniem moderacji wykopu jego imię i nazwisko promuje nazizm, więc trzeba go prewencyjnie zakazać.
Był niezwykle utalentowany zarówno jako pisarz, jak i artysta, ale jego niezaprzeczalny geniusz był naznaczony urojeniami o arystokratycznym pochodzeniu – wierzył bowiem, że jego biali przodkowie, będący właścicielami niewolników, łączą go z europejskimi rodami

źródło: obraz_2025-06-08_105841132
Pobierz
Mam dziwny problem ze zdrowie. Wyszło to jak miałem podwyższony lipidogram - wyższy cholesterol ten zły, niski ten dobry oraz podwyższone triglicerydy. Inne wyniki w normie.
W związku z tym lipidogramem miałem zmienić dietę. Bez żadnych leków. I jak tylko zacząłem zdrowo się odżywiać tj. żadnych skrajności, po prostu gotowanie samemu i wywalenie fastfoodów, słodyczy, chipsów i coli. I ujemny bilans kaloryczny. I jak tylko zmieniłem dietę to dostawałem jakby biegunek - kupa z 3-5 razy dziennie, często chwile po posiłku, konsystencja luźna, ale nie woda. Wyniki badań też się zmieniły. Jak lipidogram się poprawił tak próby wątrobowe się pogorszyły, wszystko poszło wyżej, ALT i bilirubina ponad normę, a GGTP i AST praktycznie na górnej granicy.
Olałem dietę, wpadł mcdonalds, pizza, kebab, cola, wypieki z cukierni - czyli tak jak jadłem zawsze - z dnia na dzień biegunki ustąpiły. Po tygodniu takiego żarcia próby wątrobowe w normie. Znów poprawiłem dietę i znów biegunki i próby wybiło jak poprzednio.
Co jest? Lekarz nie wie, wizyta u hepatologa za rok.
Na usg wszystko ok. Sport jakiś uprawiam. Ciśnienie ok. Żadnych innych objawów zdrowotnych wcześniej. Alko sporadycznie. Wszystkie inne badania w normie.
#zdrowie #medycyna #dieta #lekarz
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero
👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt
Flora bakteryjna jest pokłosiem tego co jesz, adaptuje się do tego żeby trawić to co jej dostarczysz, ty jedząc przez dłuższy okres śmieci po prostu sobie ją zniszczyłeś, teraz musisz ją naprawić, co zajmie pewnie kilka ładnych miesięcy, ale lepiej zacząć wcześniej niż później
Powinieneś zastosować probiotyk, najlepiej coś typu sanprobi super formuła z 4 tabsy na dzień przez jakieś 2 miesiące
Ciężko też powiedzieć, że eliminacja przetworzonego żarcia na nie przetworzone nagle powoduje pogorszenie stanu zdrowia. Choć jak pisałem są indywidualne nietolerancje, są Problematyczne grupy produktów podstawowych,które niektórym
https://youtu.be/K6fsPuPUvL0?si=OPDMsKN_hHKtW9KN
@Fevx: Co do prób wątrobowych to:
ALT jak jem zdrowo pomiędzy 60-80 (norma to 40, jak jem śmieci to miałem najniżej 17, a najwyżej 33),
Bilirubina bezpośrednia w surowicy jak jem zdrowo 0,4 do 0,6 (norma do 0,3, jak jem śmieci to ok. 0,2),
Bilirubina całkowita w surowicy jak jem zdrowo to od 1,6 do 2,10 (norma to 1,3, jak jem śmieci
Pytanie pierwsze czy miałeś w przeszłości mocny albo szybki spadek masy ciała. Czy miałeś przygody z używkami i ile czasu :D?
Kolejne pytanie to dlaczego poszedłeś w ogóle na te badania.
No mało napisałem aby nie było ściany tekstu bo wtedy nikt nie czyta.
Historia zdrowia pusta, na nic nie chorowałem.
Wiek 41
185cm/80kg (było max z 85kg), ogólnie nie mam problemów z wagą
Jem coś koło 2,5tys kcal (na diecie, jak jem śmieci to pewnie do 3tys
@mirko_anonim: czyli
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował: RamtamtamSi
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował: Jailer
intuicyjny-analityk-64: Ciężko tak coś wytypować bo jadłem wcześniej wszystko i
@mirko_anonim: nie wiem, może wroc na biologię albo skończ szlole dla pielęgniarek to pogadamy. Marskość to sa wyniki x