Aktywne Wpisy

Gawith_Apricot +195

źródło: 605473ca46177c2a5f179f02
Pobierz
Gawith_Apricot +169

źródło: maxresdefault
PobierzSkopiuj link
Skopiuj linkźródło: 605473ca46177c2a5f179f02
Pobierzźródło: maxresdefault
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Jak się obecnie sprawa ma że zniżkami studenckimi na transport publiczny autobusowy? Z jednej strony od zawsze mi się wydawało, że zniżki obowiązują do 26 roku życia (tak zresztą jest w broszurach MPK), ale ostatnio usłyszałem, że dotyczy to tylko PKP, a w MPK nie ma wieku górnego.
Oto co znalazłem w internecie:
1. Dziennik Ustaw
Dz.U.2024.1571 t.j.Akt obowiązujący
Wersja od: 1 stycznia 2025 r. do: 18 marca 2025 r.
Art. 105. [Ulgi w opłatach za przejazdy publicznymi środkami komunikacji miejskiej]
Osobie legitymującej się legitymacją studencką przysługuje prawo do korzystania z 50% ulgi w opłatach za przejazdy publicznymi środkami komunikacji miejskiej.)
2. Dziennik Ustaw
Dz.U.2024.380 t.j.Akt obowiązujący
Wersja od: 14 marca 2024 r. do: 31 grudnia 2025 r.
Art. 5. [Osoby uprawnione do ulgowych przejazdów autobusowych na podstawie biletów imiennych miesięcznych]
1a. Do ulgi 51% przy przejazdach środkami publicznego transportu zbiorowego autobusowego w komunikacji zwykłej i przyspieszonej, na podstawie biletów imiennych miesięcznych, są uprawnieni studenci do ukończenia 26 roku życia; osobom, które ukończyły studia pierwszego stopnia przysługuje to prawo do dnia 31 października roku, w którym ukończyły te studia.
W pierwszej ustawie nie ma nic o limicie wiekowym dla zniżki, w drugim jest.
Niech rabini zadecydują.
#prawo #zbiorkom #mpk #transportpubliczny #autobusy #pociagi #pkp
Na autobusowy (regionalny i dalekobieżny) oraz kolejowy transport publiczny jest zniżka 51% do ukończenia 26 roku życia.
Komunikacja miejska jest czym innym niż autobusowy transport publiczny - tutaj zniżka wynosi 50%, jest bezterminowa i nie ma ograniczeń wiekowych.
źródło: IMG_20250227_220703
Pobierz@razdwatrzy55: oho mamy tu ciekawą koncepcję, nowatorską wręcz