Wpis z mikrobloga

Witam ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jak się obecnie sprawa ma że zniżkami studenckimi na transport publiczny autobusowy? Z jednej strony od zawsze mi się wydawało, że zniżki obowiązują do 26 roku życia (tak zresztą jest w broszurach MPK), ale ostatnio usłyszałem, że dotyczy to tylko PKP, a w MPK nie ma wieku górnego.

Oto co znalazłem w internecie:
1. Dziennik Ustaw
Dz.U.2024.1571 t.j.Akt obowiązujący
Wersja od: 1 stycznia 2025 r. do: 18 marca 2025 r.

Art.  105.  [Ulgi w opłatach za przejazdy publicznymi środkami komunikacji miejskiej]
Osobie legitymującej się legitymacją studencką przysługuje prawo do korzystania z 50% ulgi w opłatach za przejazdy publicznymi środkami komunikacji miejskiej.)

2. Dziennik Ustaw
Dz.U.2024.380 t.j.Akt obowiązujący
Wersja od: 14 marca 2024 r. do: 31 grudnia 2025 r.

Art.  5.  [Osoby uprawnione do ulgowych przejazdów autobusowych na podstawie biletów imiennych miesięcznych]
1a.  Do ulgi 51% przy przejazdach środkami publicznego transportu zbiorowego autobusowego w komunikacji zwykłej i przyspieszonej, na podstawie biletów imiennych miesięcznych, są uprawnieni studenci do ukończenia 26 roku życia; osobom, które ukończyły studia pierwszego stopnia przysługuje to prawo do dnia 31 października roku, w którym ukończyły te studia.

W pierwszej ustawie nie ma nic o limicie wiekowym dla zniżki, w drugim jest.
Niech rabini zadecydują.

#prawo #zbiorkom #mpk #transportpubliczny #autobusy #pociagi #pkp
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@OktawianAugust:
Na autobusowy (regionalny i dalekobieżny) oraz kolejowy transport publiczny jest zniżka 51% do ukończenia 26 roku życia.

Komunikacja miejska jest czym innym niż autobusowy transport publiczny - tutaj zniżka wynosi 50%, jest bezterminowa i nie ma ograniczeń wiekowych.
  • Odpowiedz
@OktawianAugust: po ukończeniu 26 roku życia już nie masz statusu studenta, bo jest on tylko do dnia Twoich 26urodzin, więc nie możesz mieć zniżek, powiem więcej z dniem obronienia np inżynierii już go nie masz, ale jest to w sumie egzekwowane tylko w umowie zlecenie żeby mieć brutto netto
  • Odpowiedz