Aktywne Wpisy
aleroc +14
myslicie ze gdyby hitler dzialal w polsce to tez by doszedl do wladzy w latach 30-40?
#historia
#historia

Nacho_Libre +7
#sluchamzlastfm #sluchamzlastfm2 #muzyka #spotify #lastfm
Dzień dobry,
W ten niedzielny poranek zapraszam do cotygodniowego Waszego zestawienia najczęściej słuchanych albumów w serwisie last.fm w kończącym się tygodniu.
Słucham
Dzień dobry,
W ten niedzielny poranek zapraszam do cotygodniowego Waszego zestawienia najczęściej słuchanych albumów w serwisie last.fm w kończącym się tygodniu.
Słucham
Na codzień jestem backendowcem (głównie ekosystem jvm) który wpadł do projektu gdzie gros czasu poświęca się na pythona i integrację z modelami ml stąd chciałem nieco więcej liznąć tematu.
Kupiłem ebooka na helionie:
https://helion.pl/ksiazki/uczenie-maszynowe-w-pythonie-leksykon-kieszonkowy-matt-harrison,umpylk.htm#section6_shift
i do niego załączone są źródła w postaci plików ipynb:
https://helion.pl/pobierz-przyklady/umpylk
Znalazłem też githuba autora:
https://github.com/mattharrison/ml_pocket_reference
W książce autor wymienia biblioteki i ich wersje na jakich pracuje choć mam wrażenie, że nie wszystkie. Nie jest również wskazana wersja pythona (drogą dedukcji doszedłem, że to prawdopodobnie 3.7) i próbowałem zsetupować sobie środowisko aby odpalić kod w tych notebookach.
Korzystam z maca na procku M2 pro toteż okazało się, że nie ma nawet pythona 3.7 + pewnie tych starych bibliotek więc na pececei na wirtualce postawiłem ubuntu i tam konfiguruje interpreter pythona 3.7 (przez conde).
I tu zaczyna się zagwozdka: do źródeł nie ma dodanego żadnego pliku definiującego potrzebne biblioteki i ich wersje to też po kolei próbowałem sobie instalować te wymienione w książce w tych wersjach c otrzeba ale co rusz trafiałem albo na info, że libka w danej wersji wymaga pythona 2.7 albo że jakieś inne zależności są niespełnione np:
(testowe2) maczugaherkulesa@myhostname:~$ pip install sklearn==0.21.1
ERROR: Could not find a version that satisfies the requirement sklearn==0.21.1 (from versions: 0.0, 0.0.post1, 0.0.post2, 0.0.post4, 0.0.post5, 0.0.post7, 0.0.post9, 0.0.post10, 0.0.post11, 0.0.post12)
ERROR: No matching distribution found for sklearn==0.21.1
I zastanawiam się czy ja źle do tego wszystkiego podchodzę czy po prostu gdy tego typu książki bazują na starym kodzie (ten ma koło 6 lat) to naturalne jest, że jest problem z odpaleniem tego i z marszu powinienem poszukać nowszych publikacji??
#programowanie #datascience #uczeniemaszynowe #ai #python
Bardziej się zastanawiam czy, nawet mając pythona na x8664,
- jest sens się meczyć z tym piekłem zależności w kilkuletnim kodzie
- ja coś robię źle że próbuję ręcznie każdą paczkę z osobna zainstalować (wszystko na raz)
Przywykłem do jvm'owych projektów
Uczysz się do roboty po robocie za friko? XDDD Takie rzeczy w pracy w ramach godzin powinieneś się uczyć.
@Generyczny_nick: Po prostu zainstaluj nowszą wersję (1.6.1). A po drugie...to jakie kurła sklearn, jak komenda do instalacji jest
pip install scikit-learn
Każdy wie, że scikit-learn nie jest rozpoznawany jako identyfikator
Już próbowałem wszystk oograć na najnowszych wersjach paczek to się okazywało, że kod dołączony do książki nie odpala się bo się syntax w międzyczasie zmienił stąd ten post.
Serio gdyby te libki były tak kompatybilne wstecz to by nie było problemu ale z tego co widziałem to nie są ;)
Nie ma szans, abyś był w stanie odtworzyc poprawnie libki sprzed 6 lat, to jest droga przez mękę. Bez edycji kodu sie nie da odpalać startch skryptów w pythonie z ML.
Moja metodologia jest taka - instalujesz najnowsze wersje bibliotek, a potem na podstawie błędów pytasz się chata gpt albo googlujesz jak poprawic kod. I tak w kółko aż zadziała. Jak nie
uv
zamiast pip do instalowania bibliotek i jest zauważalna poprawa.Do pythona nie potrzebujesz wirtualnej maszyny całej. Są wirtualne środowiska w których jest konkretny interpreter w wersji, którą chcesz i po aktywacji środowiska paczki są instalowane do tego folderu.