Wpis z mikrobloga

co jest z nimi nie tak? Bryła ok, ogródek sensownych rozmiarów, nawet podwójny garaż. O co chodzi?

@goferek: jeszcze tylko kilka wieżyczek strażniczych i jakiś budynek z większym kominem
  • Odpowiedz
@goferek: o to że Polak musi się wyróżnić. Najlepiej indywidualnych projektem, indywidualnymi kątami na dachu, oryginalną bryłą i najlepiej kolorową elewacją. Nie dla polaka schludne i estetyczne osiedla. Na takim zunifikowanym osiedlu trudno po pijaku do domu trafić (tak słyszałem takie argumenty mówione na poważnie)
  • Odpowiedz
@Anien: Tak kiedyś powstawały całe dzielnice np warszawy. Tam gdzie jeszcze wczoraj pasły się krowi partia planowała osiedle. Dziś jest wieś, jutro będą zagospodarowane przedmieścia.
  • Odpowiedz
@goferek: @Tagliacozzo Nie no luz, gdyby nie tarasy to są to zwykłe kostki PRL, ubite tak, że nawet jedno drzewo nie zostało w środku, jedna wielka betonoza z fragmentem na chodnik zostawione. Ogródki takiej wielkości, że co najwyżej kwiatka sobie zasadzisz i Wy mi chcecie wmówić, że prawie 3 bańki za tą g---o inwestycje to jest ok? Po układzie już widzę, że osiedle zamknięte z jedną ulicją wjazdową będzie
  • Odpowiedz
@preferencyjne_posty: Ja się w ogóle nigdzie nie odniosłem do Ceny. A akurat prlowskie kostki to było szczytowe osiągnięcie i kontynuacja ideii modernizmu w dobie gospodarki w której brakowało wszystkiego. Kostki z pewnością przeżyją współczesne "nowoczesne stodoły" i akurat ich bryła z płaskim dachem ma zdecydowanie więcej zalet (ot chociażby dowolność z zakresie montażu paneli fotowolt.) niż wad.
  • Odpowiedz
Ja się w ogóle nigdzie nie odniosłem do Ceny. A akurat prlowskie kostki to było szczytowe osiągnięcie i kontynuacja ideii modernizmu w dobie gospodarki w której brakowało wszystkiego. Kostki z pewnością przeżyją współczesne "nowoczesne stodoły" i akurat ich bryła z płaskim dachem ma zdecydowanie więcej zalet (ot chociażby dowolność z zakresie montażu paneli fotowolt.) niż wad.

@Tagliacozzo: w k---ę zalet, główna z nich to brak mozliwości remontowania i zmieniania czegokolwiek
  • Odpowiedz
@goferek wykopki nie lubią jak ktoś ma coś takiego samego. Też tego nie rozumiem. Jak dla mnie to może być i 1000 takich samych domów na osiedlu, co mnie ktoś inny obchodzi, ważne żeby mi się dobrze mieszkało
  • Odpowiedz
@goferek: Ogólnie takie osiedla łanowe to najgorsze że mają jedną drogę dojazdową wąską i nawet z buta musisz dymać na około żeby wyjść z osiedla. Dlatego masz ten garaż bo bez samochodu ani rusz. Jak każdy deweloper buduje takie osiedla z wąskim gardłem to to niszczy tkankę miejską a właściwie nie pozwala się jej zdrowo wytworzyć. Zero myślenia chociażby o jednej drodze na przestrzał którą można byłoby przedłużyć dalej do
  • Odpowiedz
@GomiGomi:

poza totalnie odklejoną ceną to całkiem ok; jak czytam tak to mam wrażenie, że tylko ja mieszkam w bloku bez 100 metrowego tarasu, 5 miejsc garażowych i 4 łazienek;

Przecież mi tu nie chodzi o ilość metrów czy łazienek. Blok z PRL daje 100 razy więcej poczucia przestrzeni i możliwości pójścia w każdym kierunku, a i cienia z drzew nie zabraknie. Tutaj masz baraki gdzie wyjście z osiedla jest w
preferencyjneposty - @GomiGomi: 
poza totalnie odklejoną ceną to całkiem ok; jak czyt...

źródło: Screenshot 2025-02-27 at 14-33-09 5 pokojów dom na sprzedaż - Chorzów śląskie - 66528636 • www.otodom.pl

Pobierz
  • Odpowiedz
Polak musi się wyróżnić. Najlepiej indywidualnych projektem, indywidualnymi kątami na dachu, oryginalną bryłą i najlepiej kolorową elewacją

@Tagliacozzo: Ale masz mental NPCa, i tych 30 plusujących też. Tak k---a, chcę się wyróżnić! Jak już wydaję kupę hajsu na dom to chcę żeby był mój własny, żeby odwzorowywał moją osobowość tak jak ją reprezentują np. moje ciuchy. Otynkuję na pistacjowo i wyrzeźbię kutasiki na belkach pod oryginalnym dachem jeśli mi się
  • Odpowiedz