Wpis z mikrobloga

Mam pytanie o #opony

Kupiłem od kumpla 1.5 roku temu auto a on pół roku przed sprzedażą kupił do niego używane opony całoroczne z marki powiedzmy klasy premium.

Wyglądały bardzo dobrze, dużo bieżnika, zero jakiś spekniec itp (jak swieze, z malutkim przebiegiem ściągnięte z jakiegoś rozbitka) zachowywują się też bardzo dobrze w każdych warunkach.

Ostatnio jak myłem auto coś mnie tchnęło, patrzę na opony a tam data produkcji 9 tydzień 2015 xD

Rozumiem że 10 letnie opony to od razu na szrot niezależnie jakby wyglądały i jaka jest ich historia? #samochody #motoryzacja
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@niegwynebleid: fajną ciekawostką jest to że gdyby poziom tlenu był inny to ludzkość nie mogła by opanować ognia i przemysł metalurgiczny by się nigdy nie rozwiną, bylibyśmy prymitywni, nic metalowego by nie istniało i mieszkalibyśmy w szałasach.
A też ziemia na początku nie miała tlenu i gdy ten zaczał się pojawiać to doprowadzało to do extinction eventów. Jednym z głośnieszych jest great oxidation event. gdzie to tlen zaczął łączyć się
  • Odpowiedz
10 letnie opony to od razu na szrot niezależnie jakby wyglądały i jaka jest ich historia?

@Joxek: jak się przejedziesz po deszczu, sniegu i autostradzie to nie bedziesz szukal odpowiedzi na wykopie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Joxek: wymień te opony, ich miejsce jest już dawno na śmietniku, ale jak mają bieżnik to możesz je jeszcze za grosze sprzedać, zdarzyło mi się sprzedać 8 letnie opony z czego jedna miała wybrzuszenie na powierzchni bocznej, nie wiem po co one komuś były potrzebne, ale zapłacił za nie ok 30% ceny nowych
  • Odpowiedz
@Joxek: Patrz zawsze na stan, czyli primo wysokość, drugie primo stan: spękania, wyszczerbienia. Jeśli tego nie ma to po mieście możesz latać jeszcze sezon
  • Odpowiedz