Wpis z mikrobloga

#pit #praca #pracbaza #pit2 #podatki Siema mirasy, januszex dał mi do podpisania PIT2 i przychodzę do was z pytaniem. Januszex wypłaca mi najniższą krajową plus resztę na rękę. Czy w takiej sytuacji opłaca mi się wypełniać PIT2 czy nie ma sensu. Czy wpłynie to jakoś na moją wypłatę? Czekam na wasze odpowiedzi. Pozdro.
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Gekon77: Jak masz poniżej 26 lat to wszystko jedno po i tak nie płacisz podatku dochodowego, Jeżeli masz więcej niż 26 lat to jak podpiszesz to dostajesz wyższy przelew co miesiąc z UoP , jak nie podpiszesz to niższy ale tę różnicę zwróci ci US po rozliczeniu rocznym.
  • Odpowiedz
@Gekon77: opłaca się, wypłata powinna Ci wzrosnąć o podatek od 1/12 kwoty wolnej jeśli to Twój jedyny pracodawca i nie musisz czekać do rocznego rozliczenia na zwrot tej forsy od państwa
  • Odpowiedz
@Gekon77: dostaniesz albo 300 zł netto miesięcznie więcej albo w lutym przy zwrocie podatku z pit za cały rok. Pytanie czy lepiej dostawać 300 zł więcej co miesiąc czy jednym miesiącu np te 300 zł razy ilośc miesięcy ale kosztem tego że te 300 zł do wypłaty będzie mniej przez cały rok co miesiąc.
  • Odpowiedz