Wpis z mikrobloga

• 23
@Chris_Karczynski Oczywiście, kupujcie europejskie, czytaj głównie zachodnioeuropejskie, głównie niemieckie. Żadnej polskiej marki (sprawdzone dzięki amerykańskiemu chatgpt):

ChatGPT powiedział:
Żadna z wymienionych firm nie jest polską marką. Oto kraje pochodzenia niektórych z nich:

Spond, NRK, TV 2 Play, Orkla, KiMs, Idun, Maarud, Grans, Solo, ICA Cola, Trocadero, Max, Big Bite, Peppes Pizza, Deli de Luca –
  • Odpowiedz
  • 13
@jajcek: Możesz zaproponować polską markę to się może dorzuci do zestawienia

Wiem że GOODRAM to polska marka. Do tego Wilk Elektronik to jedyny w Europie producent RAMu
  • Odpowiedz
@Kemo: szkoda, że z mojego doświadczenia GOODRAM to dno na poziomie tanich chińczyków. Karty SD zdychają na potęgę, trafiłem na jakąś promocję z kartami 128GB kilka lat temu. Kupiłem około dziesięciu sztuk, przez dwa lata zdechły wszystkie. Wymieniłem na jakąś taniochę od PNY, działa do dzisiaj. O ich SSD też szkoda się wypowiadać.
  • Odpowiedz
@KanJaweuDieZweite: to musiłeś na jakieś wyjątkowo dobre egzemplarze trafić.

Do tego nie były katowane zapisami i odczytami. Każda zdychała po zapisaniu około 80GB danych, a że wykorzystywałem je głównie do odczytu to minęło kilka miesięcy zanim się zorientowałem co się dzieje. Dało się dalej odczytać dane (na szczęście), ale zarówno zapis i odczyt spadały do kilkudziesięciu kB/s. Formatowanie, naprawianie i kombinowanie nie poprawiło sytuacji. Takie elektrośmieci do utylizacji po odpakowaniu.
  • Odpowiedz