Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Jestem ultra debilem, który poczuł się zbyt pewnie i teraz za to zapłacę, w taki czy inny sposób.

Ja pracuję na B2B, żona UoP. Chcieliśmy kupić dom i zaczęliśmy się w banku i u pośredników dowiadywać co do naszej sytuacji, wszyscy, że bez problemu się uda, pomimo mojego kontraktu (terminowy na pół roku do przodu), to wpłaciliśmy 90k zadatku i złożyliśmy wniosek o kredyt w jednym z banków, gdzie miało to być łatwo i przyjemnie i tylko formalność.

Bank wołał o coraz nowe dokumenty, ale ostatnio doniosłem resztę i miało to być wszystko i w ciągu kilku dni miała być decyzja i lecimy z przeprowadzką. Zaślepiło mnie to, a jednocześnie dostałem super opcję przejścia na UoP z super warunkami do innej firmy, więc na pewniaka się zgodziłem i złożyłem wypowiedzenie, bo przecież kredyt to formalność.

Aż wczoraj info z banku "potrzebna promesa przedłużenia kontraktu". I jestem w dupie, bo oczywiście nie dostanę, i tak bym nie dostał, ale to inna sprawa.

Za bardzo uwierzyliśmy i pośrednikowi kredytowemu i bankom i teraz albo stracimy 90k, albo spłuczemy się z oszczędności do kompletnego 0 i zapożyczymy po rodzinie na 150 tysięcy, co będxiemy spłacać ze 3 lata żrąc gruz.

A taka fajna oferta domu, taka fajna oferta pracy. I mnie to zgubiło. B2B mam jeszcze przez 3 tygodnie, samą działalność do końca marca, nie wiem czy uda mi się cokolwiek ogarnąć do tego czasu. A kupcy na mieszkanie czekają, sprzedający domu czekają.
Za bardzo też zawierzyłem pośredniczce kredytowej, bo jak chcieliśmy złożyć wniosek ostatnio dla pewności w jeszcze jednym banku, to ona że nie ma sensu, bo ten jeden jest pewny, tylko na decyzję czekamy.

#nieruchomosci #dom #kredyt #kredythipoteczny #praca #pracait #bank

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: ostatnio miałem podobnie. W sensie ja stabilnie i żona na UOPach, w tym ja mam super, ale, w apelacyjnym mamy sprawę o kredo w CHF, prawdopodobnie na jesieni orzeczenie. I oglądaliśmy dom, super, no bajka, naprawdę sensowna oferta. I już kusiło wpłacać zadatek, łatwić kredo (tu bez problemu, mam d------ą zdolność), ale jednak z tyłu głowy, a co jak przełożą sprawę o rok (tam mieliśmy w okręgowym), a co
  • Odpowiedz
@Plamka84 brałeś kredyt we frankach to plac, płaciłbyś normalnie jakby kurs był korzystny dla ciebie? Nie wiedziałeś z czym się wiąże branie kredytu w obcej walucie? Teraz płacz bo pewnie kazali podpisać bez czytania?
  • Odpowiedz
@francoisinho: przecież on tego kredytu nie brał dwa czy nawet 5 lat temu. A nie wiem czy wiesz, ale sytuacja materialna potrafi się zmienić. Dodatkowo, to że brał kredyt we frankach wcale nie znaczy że wtedy miał kiepsko z finansami
  • Odpowiedz
  • 0
@mirko_anonim Nie możesz po prostu przejsc tam na UoP a obecnemu powiedzieć że jednak zostajesz i żeby Ci przedłużył kontrakt i pracuj na dwa fronty jak się da albo anulujesz konrakt i tyle.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:
Brawo, ze cokolwiek robiles w oparciu o to, bo ktos powiedzial. Niby #pracait a taki glupi czlowiek.
Nie masz na papierze (czyli gotowej umowy podpisanej przez bank) to sam sobie jestes winny.

Ale to juz
  • Odpowiedz
  • 1
@mirko_anonim weź kredyt gotówkowy, spokojnie kwoty rzędu 200k za dostępne a oprocentowanie prawie takie samo jak hipoteka. Za rok skonsolidujesz bez problemu na nowym kredycie hipotecznym. Ps. skąd jesteś, zmień pośrednika koniecznie ;)
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
intuicyjny-kreator-63: @jajcek: taki też mam pomysł, jeśli nie uda się w innym banku ogarnąć szybko i się zapożyczyć po rodzinie. Takie lecenie na dwa fronty by pozwoliło na znacznie szybszą ich spłatę.

Bo nie wiem, czy mogę liczyć na promesę przedłużenia, kiedy tydzień temu złożyłem wypowiedzenie, teraz miałbym je odwołać i od razu prosić o przedłużenie. Bo pracuję dla kontraktorni, która jest podwykonawcą innej kontraktowni, która dopiero pracuje dla
  • Odpowiedz
@mirko_anonim w razie czego, to jeśli chodzi zadatek w wysokości 90k, to na podstawie nieuzyskania pozytywnej dla was decyzji kredytowej, sprzedający powinien wam zwrócić całość środków, bo nieprzyznanie kredytu przez na przykład 3 instytucje nie jest waszą winą. Gdybyś potrzebował to podeślę Ci sygnaturę konkretnego orzeczenia
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
intuicyjny-kreator-63: @Rudz1elec:

1. Zrobię, jeśli dzisiaj nie uda mi się ogarnąć innych banków rzutem na taśmę
2. Wcześniej w innych bankach nie łapałem się na hipotekę przez staż firmy, teraz mam już dobry, że mają wywalone na moje kontrakty i liczą się wpływy, a te jeszcze przez 2 miesiące mam (za luty i marzec). Najwyżej nie będę zamykać firmy i zostawie ją otwartą dłużej, płacąc ZUS za "pusty" przychodowo kwiecień, byle
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: doradca kredytowy to byl jakis niezrzeszony czy bankowy?
Wbre pozorom, istnieja zajebisci doradcy kredytowi (niezrzeszenie dla danego banku).

Polecam Tobie udac sie na grupe fb - kredyty hipoteczny porady. Tam jest duzo zajebistych doradcow i portafia niejedno gowno wyprostowac.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim ale po co właściwie jakieś promesy i co bank interesuje Twój klient? Brałem kredyt hipoteczny na dużo wyższą kwotę dwa lata temu, byłem wówczas na b2b w jednej firmie plus jeszcze jeden/dwóch klientów na mniejsze kwoty. Bank był zainteresowany wyłącznie moimi dochodami. Chcieli tylko uproszczony wydruk KPiR, gdzie były przychody i koszty. Nikt nie pytał, ile faktur i na jaką kwotę wystawiam. Po co od tego zaczynać rozmowę? Prowadzę firmę
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
intuicyjny-kreator-63:
@Plamka84: @NiedzwiedzBilly @jajcek @Rudz1elec @Adicts @dont_fucking_ignore_me: głupi ma szczęście XD Rzutem na taśmę pośredniczka zmieniła typ kredytu na gorszy pod względem liczenia zdolności, ale w który się na styk łapiemy i jest decyzja pozytywna xD

ale po co właściwie jakieś promesy i co bank interesuje Twój klient?

@camelinthejungle: bo szedłem jakąś specjalną ścieżką dla B2B, które (przynajmniej w IT) są
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
fachowy-badacz-77: Byłam w identycznej sytuacji. Uratował mnie inny bank, taki pomarańczowy ze zwierzątkiem. Chcieli tylko oświadczenie o zarobkach z ostatnich miesięcy na ich druku. Nie sprawdzali nic. Dali mi kredyt w wysokiej kwocie, będąc singielką. Próbuj, lepiej żreć jakiś czas gruz niż stracić 90k.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Jailer
  • Odpowiedz