Aktywne Wpisy

thorgoth +214
Pierwsza była celniczka. To był ciepły początek września, rok 1997. Pogoda wciąż była letnia.
Miała pyzatą twarz, czterdzieści lat, urodę cioci Grażynki. Nie wyglądała na trudny cel, raczej na łatwą ofiarę. Do tego wracała z imprezy nietrzeźwa. Ale łatwym celem nie była. Trenowała triathlon, judo, była aktywna fizycznie. Do tego nie była maleńką kobietą, miała 177cm i postawną figurę. Napastnik zaatakował Jolantę - bo tak miała na imię celniczka - nad ranem na
Miała pyzatą twarz, czterdzieści lat, urodę cioci Grażynki. Nie wyglądała na trudny cel, raczej na łatwą ofiarę. Do tego wracała z imprezy nietrzeźwa. Ale łatwym celem nie była. Trenowała triathlon, judo, była aktywna fizycznie. Do tego nie była maleńką kobietą, miała 177cm i postawną figurę. Napastnik zaatakował Jolantę - bo tak miała na imię celniczka - nad ranem na

źródło: Gk0cNjPXoAAbZ_n
Pobierz
saintie +10
d--a taka duza, ze jej szkoda nie wypinac

źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
czwartek, 27 lutego 2025
ŚWIĘTEGO GABRIELA OD MATKI BOŻEJ BOLESNEJ, WYZNAWCY
święto 3 klasy | barwa biała
Lekcja (1 J 2, 14-17)
Najmilsi: Piszę wam, młodzieńcy, że jesteście silni, a słowo Boże mieszka w was i zwyciężyliście złego ducha. Nie miłujcie świata, ani tego, co jest na świecie. Jeśli kto miłuje świat, nie masz w nim miłości Ojca. Albowiem wszystko, co jest na świecie: pożądliwość ciała, pożądliwość oczu i pycha żywota, nie pochodzi od Ojca, ale ze świata. A przemija świat i pożądliwość jego. Lecz kto pełni wolę Bożą, trwa na wieki.
Ewangelia (Mk 10, 13-21)
Onego czasu: Przynoszono Jezusowi dzieci, aby się ich dotknął, ale uczniowie gromili tych, którzy je przynosili. Co ujrzawszy Jezus, oburzył się i rzekł im: «Dopuśćcie dzieciom przychodzić do mnie i nie wzbraniajcie im, albowiem takich jest Królestwo Boże. Zaprawdę powiadam wam: Ktokolwiek nie przyjmie Królestwa Bożego jak dziecko, nie wnijdzie do niego». A tuląc je i kładąc na nie swe ręce, błogosławił im.
A gdy wyruszył w drogę, przybiegł jeden i upadłszy przed Nim na kolana pytał Go: «Nauczycielu dobry, co mam czynić, abym osiągnął życie wieczne?» Jezus zaś rzekł mu: «Czemu mię zowiesz dobrym? Nikt nie jest dobry, jeno jeden Bóg. Znasz przykazania: Nie cudzołóż, nie zabijaj, nie kradnij, nie mów fałszywego świadectwa, nie wyrządzaj krzywdy, czcij ojca twego i matkę». A on odpowiadając rzekł Mu: «Nauczycielu, tego wszystkiego przestrzegałem od młodości mojej». A Jezus wejrzawszy nań umiłował go i rzekł mu: «Jednego ci brak; idź, sprzedaj wszystko, co masz, i rozdaj ubogim, a będziesz miał skarb w niebie, a wróć i pójdź ze mną».
Ilustracja:
Autor nieznany – Święty Gabriel od Matki Bożej Bolesnej
olej na płótnie, XIX w.
Kościół parafialny, Fiè allo Sciliar, Włochy
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz