Wpis z mikrobloga

Cześć, mam do was takie pytanie. Można się uzaleźnić od jedzenia typu fast-food ?
W skrócie, 33 lata, 190 cm wzrostu, na razie mam 107 kg (ale już miałem za sobą jedną diete za 120 do 78 kg, ale efekt jojo itp. weszło mocno).

Czemu znów jestem na diecie? Nie podobam się sobie, ale też ... powoli problemy z ciśnieniem, problemy z cukrem. Lekarz powiedział mi wprost, że jak się nic nie zmieni (brak ruchu, złe jedzenie) to oczywiście z nadciśnieniem i cukrzycą można żyć, ale to powoduje dyskmofort, plus odbiera jednak lata życia.

Ma rację. Podszedłęm profesjonalnie, badania krwi, dieta (mam dietę pudełkową niskie IG, wszystko zgodnie z zaleceniami przez dietetyka), i nie czuję głodu, wszystko jest ok. Ale mam wrażenie, że jakaś część mnie, moje ciało uważa że jednak potrzebuje zamówić pizzę, albo o----ć kebaba nie dla zaspokojenia głodu, no ale właśnie czego.

Aktualnie jestem na diecie i się ruszam i czuję się inaczej (lepiej), robię normalną kupę, już kilka kilo zeszło. Spodnie bardziej luźne, no ale nie wiem. Może szukam tutaj trochę wsparcia :)

#odchudzanie #dieta #jedzenie #sport #zdrowie #medycyna #szpital
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Można się uzaleźnić od jedzenia typu fast-food ?

@Milo900: wg mnie jak najbardziej.
Tak jak można od cukru.
Z czasem to powinno przejść, a jak podjąłeś już pierwsze kroki, to postaraj się wytrwać :)
Niedługo powinno się unormować ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Milo900 Jedna z teorii w badaniu otyłości mówi o tym, że każdy ma wagę do której organizm się przyzwyczaja. Ta ustalona waga może isc tylko w górę. Jeżeli ważyłeś już 120 to organizm będzie chciał, żebyś znowu ważył 120 i musisz się pilnować aby do tego nie dopuścić. Trochę jak alkoholik czy hazardzista - już zawsze będziesz "uzależniony" od jedzenia, możesz co najwyżej nie pozwolić temu uzależnieniu wygrać.
  • Odpowiedz
@Milo900: 190cm i 78kg? Co ty za maszt robiłeś? Przy twoim wzroście 9dych to taka optymalna waga gdzie ani nie bedziesz wyglądał jak wieszak ani jak świnia
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Laspsrky znaczy sie plan byl taki, zeby zejść te 78 kilo wiedzac, ze i tak bedzie odbicie i sie zatrzyma na 82-83 i tak bylo. Ale potem poszlo jeszcze wyzej i wyzej.
  • Odpowiedz
@Milo900: nie ma czegoś takiego jak uzależnienie od danego typu jedzenia.
Natomiast każdy człowiek potrzebuje dopaminy. Sport i zdrowy tryb życia nie daje Ci tyle dopaminy co syfiaste żarcie dlatego masz zachcianki. Jest to związane też z tym, że gratyfikacja z efektów zdrowego stylu życia jest odroczona w czasie, a ta z syfiastego żarcia jest na już.

Jeśli na prawdę chcesz coś zmienić to rzuć w c--j te pudełka, bo
  • Odpowiedz
@Milo900: Popełniłeś podstawowy błąd, najlepsza dieta to taka, którą się stosuje na całe życie, co do uzależnienia to tak jak najbardziej możliwe
  • Odpowiedz