Wpis z mikrobloga

Czy tylko ja mam wrażenie, że w ostatnich latach planowanie kariery w świecie IT stało się wręcz niemożliwe?

Ta branża zmienia się tak dynamicznie, że to jest absurdalne w to się pchać. Co chwile wychodzi nowy framework czy technologia. Jeszcze parę lat temu programiści mieli najlepiej, niedawno to były osoby od cyber bezpieczeństwa, teraz od AI. Cholera wie co będzie modne za kolejne 5 lat. Wyobrażacie sobie, żeby wychodził nowy kodeks, i prawnik od prawa X nagle miał o 50% mniej zleceń w ciągu paru miesięcy. Tempo tych zmian jest przerażające. Ktoś kto poszedł na studia IT przed pandemią ma teraz 25-30 lat i rynek już się kilkukrotnie zmienił. Wystarczy, że 2/3 lata nie będziesz po godzinach się uczył i wypadasz z branży. W żadnym innym zawodzie nie ma tak. Presja na stały rozwój zabija tą branże.

#programowanie #programista15k #pracbaza #korposwiat #studbaza
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jonasz68: Dwadzieścia lat temu jak zaczynałem było tak samo. Technologie / frameworki / języki się zmieniały równie często.

Nie mówiąc o tym, że nowinką był scrum / agile i wszystkie ich rodzaje, w każdej firmie całkiem inaczej rozumiane i stosowany w krzywy sposób. Teraz nie są stosowane lepiej, ale przynajmniej wszędzie w bardziej podobny sposób.
  • Odpowiedz
@jonasz68: W Informatyce jest tak odkąd powstał komputer. I jeśli Ci się to nie podoba to ciężko. Z resztą "w Informatyce". To co mówisz o prawnikach to bzdura. W każdej branży trzeba się na bieżąco szkolić, tak samo jak w IT. Nie rozumiem tego poczucia wyższości.

Będziesz mieć 5-10 lat doświadczenia to odechce Ci się latać co tydzień i uczyć każdego nowego frameworka. Większość firm korzysta z tego co znane
  • Odpowiedz
@jonasz68: No ostatnio kontraktornia wrzuciła mnie na projekt i chcą, żebym w niecały tydzień nauczył się nowej technologii i wrzucał już jakieś rzeczy na środowisko testowe. P--------e, jeszcze jak człowiek młody, to da się, ale nie wyobrażam sobie być po 35 roku życia i musieć tak zapieprzać xD
  • Odpowiedz
@BreathDeath: @aircod
bzdura, nie znajdziecie innej branzy w ktorej by sie tak duzo zmienialo jak w it w krotkim czasie

a nawet jesli... u lekarzy od swieta sie cos zmieni... i co? myslicie ze lekarze za tym nadazaja? c---a tam xD

w prawie tez naprawde nie dzieje sie bardzo duzo o ile nie siedzisz w paru bardziej obrotnych dziedzinach, a u prawnikow panuje turbo silna specjalizacja, tam nie ma
  • Odpowiedz
@katopa: Po avatarze już wiem, że nie warto z Tobą wchodzić w dyskusję, a branżę IT to Ty widziałeś tylko na memach, lub na tagach na Wykopie, a o branży medycznej, czy prawniczej nie wspomnę.

Ale jak ktoś sobie nowy w IT przyjdzie poczytać takie bzdury tutaj - to tylko uprzedzę, że Frontend jest od kilku lat bardzo ustabilizowany i śmieszki pokroju "nowy framework co tydzień" już się nieźle przestarzały.
  • Odpowiedz
@aircod: wiekszych bredni nie bylo z tym frontem, zobaczysz projekt w angularze z 2022 a z 2025 to ci oczy wyjda nawierzch jakbys na totalnie inny framework patrzyl
  • Odpowiedz
@katopa: Wiesz dlaczego w prawie często ludzie się specjalizują w bardzo wąskiej dziedzinie? Bo wszystko się tak zmienia, że nie nadążasz. Do tego jak wchodzi zmiana to jak masz 3 prawników to 5 teorii co to zmiana oznacza, oczywiście każda z nich się wyklucza.

Akurat znam dużo prawników i wiem jak to wygląda.
  • Odpowiedz
@katopa: Lekarze mają obowiązek się dokształcać i leczyć zgodnie z obowiązującą wiedzą. Ty masz możliwość się dokształcać, uczyć, oni mają obowiązek prawny.
  • Odpowiedz
@Mathas: ta, maja obowiazek, i co z niego wynika? pojecie konowala nie wzielo sie znikad

@BreathDeath lmao, nie, to sie wzielo z tego ze na rynku zrobil sie kosmiczny przesyt mecenasow, a to byla najlepsza forma zbierania klientow z rynku do siebie. ilu myslisz ze jest prawnikow w polsce specjalizujacych sie w wygrywaniu spraw o odszkodowanie za wypadki na niemieckich autostradach? malo. i oto chodzi. przy zainwestowaniu w seo
  • Odpowiedz
@jonasz68: przecież prawnik też co chwilę musi się dostosowywać, tak samo księgowy. Prawo podatkowe zmienia się w tym kraju non stop.

@Defined: pewnie cię jeszcze sprzedali jako seniora w tej technologii xDDDD
  • Odpowiedz
@jonasz68: Chciałem tylko nieskromnie zauważyć, że cyberbezpieczeństwo nadal rośnie w siłe i na znaczeniu. Nasz świat, wszystkie usługi tak bardzo się digitalizują, że frameworki bezpieczeństwa i ich przestrzeganie są niezbędne do tego, żeby nasze dane/informacje były przetwarzane poufnie,integralnie i odpowiednią dostępnością (CIA elo).

Do tego dochodzi coraz bardzej rozwijający się sektor cyber w armii... No jest tego sporo. I to według mnie będzie nadal zwiększało swoje znaczenie. Nie mówię tutaj
  • Odpowiedz