Wpis z mikrobloga

mam sobie della wyse 5070, postawiłem nextclouda, szukam dwóch dysków (najlepiej SSD) do trzymania danych na nextcloudzie. Głównie zdjęcia, może jakieś dokumenty. Planuję albo raida 1 albo jakiś backup rsyncem na drugi dysk, bez różnicy, wykombinuję już jak będę konfigurował. Wymagania:
- minimum 2TB
- jak najtaniej xD nie mam aktualnie kasy, mogą być jakieś używane serwerowe dyski, może być w sumie też HDD ale preferuję ssd

i w sumie tyle, jak patrze na ceny zwyklych ssd to ja p------e, średnio mi sie podoba płacić 600 złotych za jeden mały dysk, może ktoś coś podobnego ma w swoim #homelab i da znać

#nextcloud #backup #komputery #elektronika #dyski
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@oreze: nie ssd, prędkości nie potrzebujesz. Poszukaj dysków hdd 7200rpm, są wystarczająco szybkie i dają szanse na uratowanie danych zanim umrze
  • Odpowiedz
@mati1990 no dobra, tylko jak on podłączy te dyski 3.5 cala do tego wyse? Z 2.5 cala będzie taki sam problem, chociaż może uda mu się dorwac jakieś niskonapięciowe modele. Takie terminale to zawsze problem z podłączeniem dysków o większej pojemności.

i w sumie tyle, jak patrze na ceny zwyklych ssd to ja p------e, średnio mi sie podoba płacić 600 złotych za jeden mały dysk, może ktoś coś podobnego ma w
  • Odpowiedz
  • 1
@mesje_labul: adapter sata > usb z zewnętrznym zasilaniem, tylko wtedy trzeba dorzucić sporo zasilaczy + zasilanie nie jest powiązane z odpalonym serwerem
  • Odpowiedz
@mesje_labul: @mati1990 @oreze: do Wyse 5070 nie podłączysz dysków inaczej niź po USB, ogólnie ten termunal jest słaby do robienia z niego bieda-NASa i już znacznie lepszy jest chociażby Fujitsu Futro S940, bo i ma gniazdo PCIE i można zamiast karty wifi wpiąć adapter na SATA. W Wyse obu tych rzeczy nie da się zrobić
  • Odpowiedz
@oreze: alternatywą są takie stacje dysków z raid np. https://www.x-kom.pl/p/674571-obudowa-do-dysku-icy-box-2x-hdd-raid-usb-30.html?pageThemeMode=dark&gQT=1 (sklep przypadkowy, tak samo model ( ͡° ͜ʖ ͡°)). Czyli oddzielne urządzenie do których można swobodnie wpakować dyski 3.5, a potem można podłączyć do terminala z użyciem np. usb 3/c. Usb oczywiście ma swoje wady i nie jest tak do końca niezawodnym rozwiązaniem. Najlepiej mieć oddzielną tradycyjną puszkę pc, bo wtedy można podłączyć tych 3.5 hdd
  • Odpowiedz
@mati1990: przypomina mi się video od pana sałatki. Też robił takie druciarstwo (swoją drogą fajna zabawa (serio)) z podłączaniem dysków 2.5 do fujitsu s720(mam jeden). Pamiętam, właśnie miał problem z dorwaniem odpowiednich dysków, bo te zasilanie z usb było akurat na niskonapięciowe dyski 2.5, które są niestety rzadkie.

Fujitsu Futro S940, bo i ma gniazdo PCIE i można zamiast karty wifi wpiąć adapter na SATA

@zmarnowany_czas: to
  • Odpowiedz
@mesje_labul: u mnie tak działał futuro s940 w raidzie jako router, podebrałem dla dysków prąd z portu usb na płycie głównej, chodziło dobre rok ale jak postawiłem wireguarda to się zaczął przycinać
  • Odpowiedz
u mnie tak działał futuro s940 w raidzie jako router, podebrałem dla dysków prąd z portu usb na płycie głównej, chodziło dobre rok ale jak postawiłem wireguarda to się zaczął przycinać

@mati1990: też mam taką przejściówkę z usb 2.0 header na zasilanie crap dysku ssd (bo więcej nie trzeba) i działa w pytę. Teraz ten s720 się kurzy bo zainwestowałem w dedykowany serwer/pc i jego używam.
  • Odpowiedz
chodzi mi o o sam fakt że po coś je sprzedaje skoro się nie da podpiąć do plyty głównej 2 dysków

@mati1990: być może da radę. Nawet jakby, to się podłączy max dyski 2.5 cala które mają mocno ograniczoną pojemność, a ssd > 2tb to już sporo większy wydatek, niż dyski hdd 3.5 cala. Tak ja to widzę.
  • Odpowiedz
jakie są? 5tb to mało? xD

@mati1990: pojemność spoko (mniej cena), tylko barracudy to dyski w technologii smr, przez co średnio się nadają do nas. Tam co chwilę są usuwane/dodawane pliki, przez co te smry będą dosłownie mordowane. Tu jest wytłumaczone dlaczego smr w nas to ogólnie zły pomysł, a jeszcze gorszy spinanie ich w raid https://youtu.be/iRInPe13G0o

mogą być ok na backupy. Taki dysk poza ich tworzeniem nie jest używany.
mesje_labul - >jakie są? 5tb to mało? xD

@mati1990: pojemność spoko (mniej cena), ty...
  • Odpowiedz
@mesje_labul: @mati1990 @oreze: do Wyse 5070 nie podłączysz dysków inaczej niź po USB, ogólnie ten termunal jest słaby do robienia z niego bieda-NASa i już znacznie lepszy jest chociażby Fujitsu Futro S940, bo i ma gniazdo PCIE i można zamiast karty wifi wpiąć adapter na SATA. W Wyse obu tych rzeczy nie da się zrobić

@zmarnowany_czas: na pewno jeden dysk podepniesz zamiast wewnętrznego msata, chińczyk
  • Odpowiedz