Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Pracuję zdalnie w firmie którą można nazwać biurowym kołchozem i jestem zatrudniony na umowie o pracę. Dziś mój dostawca internetu miał planowane prace techniczne. Info o nich przekazałem przełożonym z wyprzedzeniem dzień przed. Skończyło się tak, że łącznie nie miałem neta przez 4h z przyczyn ode mnie niezależnych i dowiedziałem się, że muszę ten czas odpracować i zgodnie ze wszystkim co wyczytałem to jest to wbrew prawu i kodeksowi pracy XD

Brak internetu był ode mnie niezależny, a ja zgodnie z definicją nie miałem warunków do świadczenia pracy. W świetle prawa jest to traktowane jako przestój, bo pozostawałem w stałej gotowości do wykonywania pracy i nie mogą mi kazać odrabiać żadnych godzin z tego tytułu. Co o tym powiecie? Bo szczerze się zastanawiam czy nie podać ich za to do inspekcji pracy.

#pracbaza #korposwiat #it #kolchoz #korpo #programista15k

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Jailer

🧙🏻 Prowadzę anonimowe mirko już 2 lata, ale nikt mi nie pogratuluje, bo jestem ze wsi. Wspomóż projekt

• 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 204
bo pozostawałem w stałej gotowości do wykonywania pracy i

@mirko_anonim: trzeba bylo sie w takim razie zalogować do roboty skoro byles w gotowość
albo pojechać do biura skoro wiedziałeś o zapowiadanej przerwie w dostawie internetu

Ja pierniczę, jutro bede leżał chujem do gory ale powiem pracodawcy ze bylem w gotowości do pracy tylko nie chciało mi sie zalogować xD
Czego to ludzie nie wymysla
  • Odpowiedz
@SolarisYob: co ty za głupoty piszesz? To ma zastosowanie kiedy by nie mial internetu z wimy pracodawcy lub w biurze a nie na prywatnym łączu z domu
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: to co piszesz miałoby zastosowanie w razie nieprzewidzianej awarii. W twojej sytuacji powinieneś: a) ogarnąć internet mobilny, albo pojechać pracować od znajomego b) pojechać do biura c) wziąć urlop jeśli nie jesteś w stanie ogarnąć opcji a lub b
  • Odpowiedz
Info o nich przekazałem przełożonym z wyprzedzeniem dzień przed. Skończyło się tak, że łącznie nie miałem neta przez 4h z przyczyn ode mnie niezależnych i dowiedziałem się, że muszę ten czas odpracować i zgodnie ze wszystkim co wyczytałem to jest to wbrew prawu i kodeksowi pracy XD

@mirko_anonim: Zalinkuj paragraf z KP, który tak twierdzi bo pracodawca uznał twoją niezdolność jako przestój i nakazuje ci ją odrobić w innym terminie
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:
Brak internetu w domu był od ciebie niezależny. Ale możliwość pracy miałeś, bo wiedziałeś wcześniej, że nie będzie neta. Wystarczyło pójść gdzieś, gdzie jest internet. Nie kupuję takich wymówek. Właśnie po to dostawca internetu informuje wcześniej, żeby się można przygotować.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jesteś informatykiem i przerasta cię podpięcie netu przez udostepnienie z telefonu? Na abonament z telefon też pewnie bierzesz odliczenia. Nie można być tak głupim.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Rad-X: Byłem w gotowości do pracy, bo w każdej chwili internet mógł wrócić + bycie pod telefonem i możliwość choćby konsultowania spraw z pracy w pełni spełnia tą definicję. Nie mogłem spełniać jedynie części swoim obowiązków, no ale zgodnie z twoimi urojeniami to pewnie jest spanie albo robienie zakupów w tym czasie xD

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @NumerObozowy337: jak ci samochód padnie w drodze, to do tej pracy nawet nie dojedziesz i nie zaczniesz jej wykonywać. Brak Internetu oznacza brak możliwości świadczenia pracy i gdybym chociaż znał godziny zakończenia przerwy to był wziął w ten dzień urlop.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
  • Odpowiedz
@Rad-X: możemy tylko na prośbę OPa. Jeżeli widzisz w komentarzu "Autor wpisu (OP)" to na prawdę jest to OP. Ten dopisek generuje Mirko Anonim.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim ja nie mam pradu w domu i jestem w stanie pracowac - laptop, hotspot z telefonu i kilka godzin sie da. A jak jest prad a nie ma neta to juz wogole bajka bo bateria to nie problem.
  • Odpowiedz