Wpis z mikrobloga

#motocykle
Bo tak widzę, że pytania o serwisowanie moto to może też się podłączę jak się Mirkom chce odpisywać :D

Pierwsze moto w życiu kupione w zeszłym roku, nowe w salonie.
Serwis wg. książki mam do zrobienia po 12kkm albo 12msc od poprzedniego co albo wypadnie za jakieś 4kkm albo w połowie maja.
Moto sobie grzecznie stoi na stojaku od listopada i czeka aż będzie cieplej - ale na 2 tydzień marca już pokazują 15+, a to dla mnie znaczy że można cos myśleć o tym żeby się już powoli poruszać po świecie motorkiem :)

I tu pytanie, czy warto w ogóle rozważać wymianę oleju itp czy poczekać grzecznie do serwisu?
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@BigFeet: ja bym robił teraz, po co sobie w ciągu sezonu głowę zawracać wymianą?

wg. książki mam do zrobienia po 12kkm

normalną praktyką jest wymiana co 6 tysięcy, szczególnie w sportowym, wysilonym silniku
  • Odpowiedz
@BigFeet Spójrz do książki serwisowej/instrukcji, którą dostałeś wraz z nowym motocyklem. Tam znajdziesz informacje o serwisie i wymianach wszystkiego co potrzeba.
  • Odpowiedz
  • 0
@tomasz-aleksander-barania: była pierwsza po 1kkm czyli po dotarciu w maju, w każdym razie postanowione że zrobię zgodnie z tym co mówi książka serwisowa czyli co pierwsze 12kkm albo 12msc od poprzedniej, od czegoś ta gwarancja jest :)
  • Odpowiedz
@BigFeet mam podobnie, drugi serwis mam też przy 12kkm ale po około 6 sam wymienilem olej i mam spokojną głowę
Koszt niewielki, a wiesz, że masz wszystko zrobione jak należy
  • Odpowiedz
@BigFeet crf300l rally
Docierałem cierpliwie :) nie wiem ile teraz mam ale coś około 7k na liczniku
Tylko oryginalny olej i filtr trzeba, dzwoniłem do Hondy i gwarancji nie tracisz
  • Odpowiedz