Wpis z mikrobloga

Mam starego kilkunastoletniego lapka z 4GB pamięci i chciałbym postawić na nim jakieś lekkie distro, żeby służył jako awaryjna maszyna do korzystania z sieci. Żeby puścić film, zalogować się do banku itp. Jest sens pakować się w coś innego niż Mint z Xfce albo inne Xubuntu, ewentualnie Lubuntu? Jakieś tam pojęcie o Linuksie mam, ale nie chce mi się tracić czasu na kompilowanie z binarek, cotygodniowe naprawianie wykrzaczających się zależności i inne tego typu.
#linux
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@daktyle: Nie ma sensu za bardzo szukać. Normalne dista wcale nie są ciężkie. Co z tego, że oszczędzisz 200MB RAMu jak zużycie przeglądarki mierzy się w GB.
  • Odpowiedz
  • 0
@Bpnn: fakt, szału nie ma jeśli mowa o bebechach, nie chcę w niego inwestować, bo zawiasy niedługo dokonają żywota i wtedy i tak pójdzie na śmietnik.
@fervi: da się to jakoś legalnie pobrać czy tylko samoróbki z XDA? Szczerze mówiąc, nie słyszałem o tym systemie w innych przypadkach niż Chromebooki.
  • Odpowiedz
Jest sens pakować się w coś innego niż Mint z Xfce albo inne Xubuntu, ewentualnie Lubuntu?

przy założeniu:

nie chce mi się tracić czasu na kompilowanie z binarek, cotygodniowe naprawianie wykrzaczających się zależności i inne tego typu.

@daktyle: Nie ma sensu, instaluejsz co popularne, co będzie miało wsparcie długo. Np (X/L)ubutu 24.04 LTS. Ubuntu 24.04 LTS będzie otrzymywało wsparcie techniczne przez 5 lat, do czerwca 2029 r.
  • Odpowiedz
da się to jakoś legalnie pobrać czy tylko samoróbki z XDA? Szczerze mówiąc, nie słyszałem o tym systemie w innych przypadkach niż Chromebooki.

@daktyle: ChromiumOS możesz zainstalować wszędzie. Ja polecam ThoriumOS, czyli fork ze zoptymalizowanym Chromium.
  • Odpowiedz
@daktyle: ja na 20 letnim sprzęcie, z 4 GB RAM postawiłem Devuana i śmigał lepiej od Ubuntu na nowszych sprzętach. System wstawał w kilka sekund i miał zużycie rzędu 129 MB po zalogowaniu. Miałem też kontenery odpalające się w trybie graficznym. Może się jednak zdarzyć, że Devian nie będzie mieć sterownika do Wifi, bo niektórych chipsetów nie ma w obrazie instalacyjnym. Wtedy, albo ssasz po kablu stery, albo możesz zainstalować
  • Odpowiedz
  • 0
@psiversum: SUSE kiedyś trochę używałem, ale pamiętam że miałem problem ze zdecydowaniem co jest ważne przy instalacji a co nie i skończyłem z milionem preinstalowanego softu, który nawet nie wiedziałem do czego służy. Myślałem o nim nawet, ale podobno rezygnują z obecnej wersji LTS (Leap) i nie wiadomo co ją zastąpi. A w wersję rolling-release nie za bardzo chcę wchodzić.
Kiedyś używałem Solusa i był stabilny jak na rolling-release, ale
  • Odpowiedz
SUSE kiedyś trochę używałem, ale pamiętam że miałem problem ze zdecydowaniem co jest ważne przy instalacji

@daktyle: No, jak nie znasz softu i nie masz swoich ulubionych apek to tak, jest to trudne do zainstalowania, żeby nie wgrać kilku giga zbędnych rzeczy. Ale, nie jestem pewien, czy OpenSuse nie ma w kategorii pulpitów opcji IceWM i sam wtedy zaznacza domyślne zależności przygotowane przez deweloperów susła.

Devuan też najlepiej, jak wiesz co
  • Odpowiedz
@daktyle: Jak chcesz mieć spokój to xubuntu czy inne ubuntu. 4GB to mało ale powinno dać radę, szczególnie jak masz ssd. Jak boisz się że to mało to dajesz debiana z i3 albo archa z i3 tylko pytanie czy chce Ci się bawić, choć to moim zdaniem i tak lepsza opcja niż wgrywanie jakiś egzotycznych lekkich distro. No i zawsze dostaje opcja dokupienia ramu bo jak to ddr3 to chodzi
  • Odpowiedz
@daktyle: XFCE to pełnoprawne fajne środowisko, niczym nie ustępujące GNOME czy KDE więc myślę, że bardzo dobry wybór ;) Zawsze to kilkaset MB zaoszczędzone np. dla w przeglądarki i wygodniejszego przeglądanai internetu
  • Odpowiedz