Aktywne Wpisy

kanguru +868

Ukiss +3
Z pozoru proste polecenie wywołało niemałe zamieszanie – zdezorientowani byli nie tylko uczniowie, ale również ich rodzice oraz tysiące internautów. W podręczniku czytamy: „Odczytaj godziny na zegarach. Wskaż ten, który nie pasuje do pozostałych, i go przekreśl.” Która odpowiedź jest prawidłowa? W sieci nie brakuje domysłów i teorii – od logicznych po całkiem absurdalne.
Więcej moich ciekawostek: #losoweciekawostki
#ciekawostki #gruparatowaniapoziomu #polska #szkola
Więcej moich ciekawostek: #losoweciekawostki
#ciekawostki #gruparatowaniapoziomu #polska #szkola

źródło: Zadanie dla 8-latków
Pobierz
Nowe mieszkania żelbet i dramatyczne przenoszenie dźwięków - czy to standard?
krótka historia, mieszkanie nowe, odebrane w tym roku, deweloper legitny, nie żadna spółka z kapitałem 5k. Mieszkamy tu już kilka miesięcy i obserwacje, ostatnie piętro:
- ściana 18cm żelbet - słychać jak sąsiad wkłada coś do gniazdka
- jak sąsiad za ścianą szura krzesłem po płytkach to niesie się to jakby sufitem, a to ostatnie piętro
- inny sasiad za ścianą 100kg, chodzi na piętach tak że serio słychać jego krok jak się na tym człowiek skupi, np leżąc w łóżku. Sasiad za ścianą nie nad nami bo nad nami dach
- drzwi na klatce są tak zrobione że jak się zamyka to huk niesamowity ALE uwaga, jak 3 piętra niżej te drzwi pierd$$ na klatce to u mnie 3 piętra wyżej to słychac przez ten żelbet, nie dźwięk powietrzny z klatki bo na klatce cisza ale przez konstrukcję ścian czy stropu
- słychać szum wody w dziwnych miejscach, np w pokoju który jest oddalony od łazienki czy kuchni, też niesie się jakby nie wiem - ścianami? szum wody ludzi z piętra niżej
- mieszkamy 2 mieszkania od windy, w mieszkaniu przez sufit jakby niesie się podczas jej jazdy jakis dzwiek silnika czy cos, tylko jesteśmy od niej oddaleni. To jest ledwie słyszalne i to nie problem no ale tu tez pytanie jak to działa, wspolczuje mieszkaniu tuz przy windzie
I teraz tak - czy to standard w żelbet? Dzwieki powietrzne też w sumie trochę słychać, glosne rozmowy ale nie tak jak to szuranie krzeseł czy trzaskanie drzwiami. Czy te ściany zostały zle wykonane, jakieś braki dylatacji, błąd w remoncie sąsiada? Czy tak po prostu jest w blokach. Pytam, bo całe życie mieszkałem w domu jednorodzinnym a potem wynajem ale prl wśród emerytów gdzie w sumie poza czasem tv na full to nic nie było słychaać ale to dlatego ze ludzie pewnie byli cicho.
#patodeweloperka #budownictwo #mieszkania #nieruchomosci #remontujzwykopem #remont
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi
💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt
Czy to wielka płyta, czy nowe budownictwo, czy kamienica, dźwięk się niesie. Następnym razem wycisz sobie ściany na etapie stanu deweloperskiego to będzie lepiej.
Nie wiem czy to standard, ale moje mieszkanie jest w bloku z 2005r. i też dźwięki się potrafią nieść mam wrażenie ścianami i sufitami. Nie jest aż tak źle jak to opisałeś, ale jednak czasami mnie irytuje.
Co ciekawe z pionu wodnego w łazience słuchać spływ wody, ale przy kuchennym jest absolutna cisza.
całe mieszkanie ciężko wyciszyc, ale zgadzam się, pewnie sypialnię najbardziej ale jeśli to się niesie sufitem - a mam takie wrazenie - to i sufit trzeba wyciszac.
@Snowflake_
no pytanie jak oszczedzic na zelbet, jak rozumiem to jest wylewane potem wiec moze tu cos nie tak
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował: Dipolarny
serio? no musi jakoś dać się kupić nowe mieszkanie bez takich wad. Zupełnie odrzucić żelbet i szukać innych materiałów?
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował: mkarweta
Na polskim rynku trzeba pisać priva by się dowiedzieć ile mieszkanie ma wysokości. A co tu dopiero omawianie technologii wykonania bloku.
I dowiesz się że to nie deweloper odpowiada za akustykę, tylko generalny wykonawca.