Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Nowe mieszkania żelbet i dramatyczne przenoszenie dźwięków - czy to standard?
krótka historia, mieszkanie nowe, odebrane w tym roku, deweloper legitny, nie żadna spółka z kapitałem 5k. Mieszkamy tu już kilka miesięcy i obserwacje, ostatnie piętro:
- ściana 18cm żelbet - słychać jak sąsiad wkłada coś do gniazdka
- jak sąsiad za ścianą szura krzesłem po płytkach to niesie się to jakby sufitem, a to ostatnie piętro
- inny sasiad za ścianą 100kg, chodzi na piętach tak że serio słychać jego krok jak się na tym człowiek skupi, np leżąc w łóżku. Sasiad za ścianą nie nad nami bo nad nami dach
- drzwi na klatce są tak zrobione że jak się zamyka to huk niesamowity ALE uwaga, jak 3 piętra niżej te drzwi pierd$$ na klatce to u mnie 3 piętra wyżej to słychac przez ten żelbet, nie dźwięk powietrzny z klatki bo na klatce cisza ale przez konstrukcję ścian czy stropu
- słychać szum wody w dziwnych miejscach, np w pokoju który jest oddalony od łazienki czy kuchni, też niesie się jakby nie wiem - ścianami? szum wody ludzi z piętra niżej
- mieszkamy 2 mieszkania od windy, w mieszkaniu przez sufit jakby niesie się podczas jej jazdy jakis dzwiek silnika czy cos, tylko jesteśmy od niej oddaleni. To jest ledwie słyszalne i to nie problem no ale tu tez pytanie jak to działa, wspolczuje mieszkaniu tuz przy windzie

I teraz tak - czy to standard w żelbet? Dzwieki powietrzne też w sumie trochę słychać, glosne rozmowy ale nie tak jak to szuranie krzeseł czy trzaskanie drzwiami. Czy te ściany zostały zle wykonane, jakieś braki dylatacji, błąd w remoncie sąsiada? Czy tak po prostu jest w blokach. Pytam, bo całe życie mieszkałem w domu jednorodzinnym a potem wynajem ale prl wśród emerytów gdzie w sumie poza czasem tv na full to nic nie było słychaać ale to dlatego ze ludzie pewnie byli cicho.

#patodeweloperka #budownictwo #mieszkania #nieruchomosci #remontujzwykopem #remont

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim:

Czy to wielka płyta, czy nowe budownictwo, czy kamienica, dźwięk się niesie. Następnym razem wycisz sobie ściany na etapie stanu deweloperskiego to będzie lepiej.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:
Nie wiem czy to standard, ale moje mieszkanie jest w bloku z 2005r. i też dźwięki się potrafią nieść mam wrażenie ścianami i sufitami. Nie jest aż tak źle jak to opisałeś, ale jednak czasami mnie irytuje.
Co ciekawe z pionu wodnego w łazience słuchać spływ wody, ale przy kuchennym jest absolutna cisza.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ja myślę, że to zależy od mieszkania mimo wszystko. Ja mieszkam w "nowym bloku" od 5 lat i kompletnie nie słyszę sąsiadów. Kolega kupił mieszkanie w tym samym bloku, ale w innej klatce i słyszy wszystko. Do tego stopnia, że chce sprzedać to mieszkanie, bo się nie da żyć normalnie. Wydaje mi się, że deweloperzy oszczędzają na materiałach dość mocno i dlatego jest jak jest. Trochę lipa, bo wydajesz
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @DiMaria
całe mieszkanie ciężko wyciszyc, ale zgadzam się, pewnie sypialnię najbardziej ale jeśli to się niesie sufitem - a mam takie wrazenie - to i sufit trzeba wyciszac.

@Snowflake_
no pytanie jak oszczedzic na zelbet, jak rozumiem to jest wylewane potem wiec moze tu cos nie tak
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:

Na polskim rynku trzeba pisać priva by się dowiedzieć ile mieszkanie ma wysokości. A co tu dopiero omawianie technologii wykonania bloku.

I dowiesz się że to nie deweloper odpowiada za akustykę, tylko generalny wykonawca.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: kiedys widzialem wypowiedz osoby, ktora duzo wspolpracuje z deweloperami i tak naprawde wszedzie robia na jedno kopyto - byle by normy spelnic. Roznica w cenie to lokalizacja oraz wykonczenie czescie wspolnych
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
rozważny-wygrany-51: Dosłownie mam wrażenie, że opisałeś moją sytuację, o której pisałem chwilę temu xD nowy blok, duży deweloper, duże miasto i na pierwszy rzut oka „all inclusive” a właśnie słysz jak w mieszkaniu po skosie, ktoś cięgle przesuwa krzesła po płytkach ( ͡° ͜ʖ
  • Odpowiedz