Aktywne Wpisy
synadama +2

źródło: temp_file933396740484165245
Pobierz
#programista15k #programista25k #pracbaza #pracait #kryzysit #korposwiat #finanse #zarobki #pieniazki #inwestycje #gielda #logikaniebieskichpaskow #logikarozowychpaskow
Ciężko mi naprawdę uwierzyć w to, że średnia krajowa to raptem 6k netto a mediana 5000zł na rekę
Rozmawiałem ostatnio z moimi znajomymi i rodziną, wszyscy mają ok 25-35 lat i tak zarabiają:
- kierownik budowy-
Ciężko mi naprawdę uwierzyć w to, że średnia krajowa to raptem 6k netto a mediana 5000zł na rekę
Rozmawiałem ostatnio z moimi znajomymi i rodziną, wszyscy mają ok 25-35 lat i tak zarabiają:
- kierownik budowy-
Działka na której planuję budowę została przebadana, około 0.8-1m pod ziemią wyszła glina piaszczysta i kolejne, ok. 1.5m głębiej piasek gliniasty. W odwiertach 4m nie ma wód gruntowych.
No i teraz - wychodzi mi, że do zrobienia byłaby wymiana gruntu na podsypanie kruszywa, utwardzenie i na to płyta fundementowa.
Do tego dookoła fundamentu opaska drenująca.
Zakładając, że dom planuję bez piwnicy i powierzchni zabudowy około 100m2, z jakimi kosztami muszę się liczyć przy takich rozwiązaniach w aktualnym stanie rynku? Materiał + ew. zlecenie robót.
Plus - fajnie gdyby wpadł ktoś z doświadczeniem i był w stanie powiedzieć jak to wygląda w skali kraju - ile osób buduje na takim podłożu i realizuje w ogóle takie zabezpieczenia.
#budowa #dom #nieruchomosci
Robiłeś to systemem zleconym czy sam?
Zakładam, że przy większej powierzchni koszt nie rośnie liniowo, no ale liczyłem się z czymś w okolicach 100-120k.
-zebrany humus
-wykopana dziura (kilkadziesiąt cm poniżej humusu
-na to poszedł na całość coś ala suchy beton tylko z małymi proporcjami cementu (nie pamiętam jak się to nazywało) to kilka tysięcy mnie kosztowało
-jak to już było ubite
Liczyłeś/szacowałeś może ile dodatkowo Ciebie kosztowało to wykopanie głębiej i zakopanie?
@shaku79 Thx
-geowłóknina
-ta betonowa podsypka
-piasek
-folia
-xps