Wpis z mikrobloga

Dobra czy to normalne, że w bloku, w którym mieszkam od trzech lat praktycznie nie ma ludzi? XD Wszystkie mieszkania niby sprzedane a sąsiadów jak na lekarstwo. Klatka pusta, winda zawsze wolna, zero dźwięków zza ścian, żadnych kłótni, telewizji, dzieci, nawet nikt nie wierci o 7 rano w sobotę (a to przecież standard).

Na początku myślałem, że mam po prostu farta i trafiłem na kulturalnych ludzi, ale coś mi nie pasowało. Zacząłem się przyglądać, brak wycieraczek, brak kwiatków na balkonach, listonosz chodzi tu chyba dla sportu. No i wtedy wpadłem na genialny pomysł, sprawdziłem kilka mieszkań w księdze wieczystej (w głównej kw widać wydzielone księgi). I co? Większość kupiona przez jakieś firmy albo ludzi z zagranicy, którzy chyba nawet nie wiedzą, że mają tu mieszkanie XD

Czy ja mieszkam w pralni pieniędzy? Czy to jakiś eksperyment społeczny i jestem jedynym prawdziwym mieszkańcem? Ktoś miał podobnie, czy czas dzwonić do Matrixa po aktualizację? XDD

#nieruchomosci #mieszkanie #patodeweloperka #pralniapieniedzy #polska #wtf
  • 194
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Dobra czy to normalne, że w bloku, w którym mieszkam od trzech lat praktycznie nie ma ludzi?

@Pol753: nawet nie masz pojęcia jak zatęsknisz za tym stanem jak młodzi rodzice się powprowadzają xD
  • Odpowiedz
@Pol753: no to lux, na brak sąsiadów się nie narzeka, cisza, spokój, żadnych niemowlaków, imprez, starych wścibskich bab. A co się dzieje na spotkaniach wspólnoty mieszkaniowej? Coroczne walne to najlepsze miejsce, żeby pogadać z najbardziej zaangażowanymi mieszkańcami.
  • Odpowiedz
czy to normalne

@Pol753: zależy jak zdefiniujesz normalność. Jeśli kapitaluchowo i uznajesz, że pieniądz i zysk tłumaczą wszystko (ten, kto zyskuje, nie może się mylić), to tak - jest to całkowicie normalne. Równie normalne jak praca dzieci w kopalniach.
  • Odpowiedz
@Pol753 to normalne w tym chlewie gównem obsranym. Musisz się liczyć z tym, że od czasu do czasu jakiś błyskotliwy inwestor postanowi jednak transformować pustostan w mieszkanie na wynajem, więc jakieś uciążliwe remonty jeszcze mogą się odbywać.
  • Odpowiedz
@Pol753 mam tak samo nowe budownictwo, top 5 miast w Polsce. Na moim piętrze jest 4/4 mieszkania ale na niższych piętrach większość jest albo pusta, albo kłódki albo obcokrajowcy.

Hitem jest dla mnie to że naprzeciwko widzę że ktoś kupił 3 takie same mieszkania na trzech różnych piętrach i zgaduje że pod wynajem, wydaje się nawet tak samo urządzone.
  • Odpowiedz
  • 66
@Pol753 normalne. Część załadowała się po same kullen i ciuła na remont, druga część na wynajem, chwile jakis chlopak na pietrze mieszkał nawet, a reszta na inwestycje. U mnie na osiedlu wykupiony jest cały blok na wynajem krotkoterminowy.
  • Odpowiedz
@NiedzwiedzBilly najczęściej "właściciele inwestycji" nie są zainteresowani wspólnota lokatorska, wyższym czynszem i dodatkowymi rzeczami na rzecz wspólnoty. Nie mówić o tym że różne usługi są jeśli wokół są turyści a inne jak są mieszkańcy.
  • Odpowiedz
@Pol753
Ostatnio brat kumpla (mniejszy deweloper) sam kupił już któreś mieszkanie i twierdzi, że będzie sobie stało puste. Nie zamierza absolutnie nic z nim robić żadnego wykończenia. Po prostu lokata kapitału.
  • Odpowiedz
W Polsce jest ponad 1mln pustostanow. Dotyczy to tez nowych niezamieszkanych mieszkań. Kupując deweloperskie na początku programu BK2% bardziej opłaca sie trzymać mieszkanie puste i czekać na wzrost wartości niż ryzykować, ze nowi najemcy "na gębę" bo tylko takich oficjalnie możesz mieć coś zniszczą, przestaną płacić albo Cie p------ą. Realia xd
  • Odpowiedz