@Pokojowa: Choć, żeby nie było, ten z rosyjskich pomników miał jakieś uzasadnienie historyczne, bo bitwa pod Połtawą była jedną z większych i znaczących politycznie. No i to pomnik XIXwieczny, a nie sowiecki. No, ale ich wybór.
@Pokojowa: Elegancko! Teraz zostały im do usunięcia tylko pomniki ich nazistowskich "bohaterów". Jeśli zrobią z tym porządek, to będzie krok w stronę Europy. Inaczej mentalnie wciąż będą na poziomie Rosji.
Teraz zostały im do usunięcia tylko pomniki ich nazistowskich "bohaterów".
Jeśli zrobią z tym porządek, to będzie krok w stronę Europy.
Inaczej mentalnie wciąż będą na poziomie Rosji.
@Branco_Amigo: niejaki @text tłumaczył mi dziś, że to nie ładnie tak, że bandera to ich bohater i w ogóle to my musimy przeprosić za jakieś spalenie wiosek w XV wieku, bo dla nich to wciąż świeża sprawa.
@text Jak Ukraińcy wygrzebia szczątki 100 tysięcy Polskich dzieci, starcow i kobiet bestialsko zamordowanych przez banderowskich pobratymców w obecnej Zachodniej Ukrainie to ciekawy jestem co na ten temat będzie miała do powiedzenia międzynarodowa opinia publiczna, a co na temat spalenia jakichś wiosek w 15 wieku gdzie w większości ukrywali się ukraińscy bandyci. Jak rozmawiam z obcokrajowcami o historii, a czasami się to zdarza to wszystkim mówie o Wołyniu i pokazuje przetłumaczone
@Sabr: Gwoli ścisłości to oni sobie uzurpuja tytuł cara bo jakiś ich kacyk się hajtnał z księżniczką Bizantyjską. Bardziej stosowny byłby tytuł Chana Moskiewskiego.
W Połtawie zdemontowano pomnik rosyjskiego cesarza Piotra I.
#ukraina #wojna #rosja
źródło: temp_file948470025610922355
Pobierz@Pokojowa: Cara, rosyjskiego cara. Cesarzem to był Marek Aureliusz a ta moskalska swołocz to car.
@OjciecBonifacy: WSZYSCY, choć nikt ich o to nie pytał.
@OjciecBonifacy: Już stawiają na miejscu.
Teraz zostały im do usunięcia tylko pomniki ich nazistowskich "bohaterów".
Jeśli zrobią z tym porządek, to będzie krok w stronę Europy.
Inaczej mentalnie wciąż będą na poziomie Rosji.
@Branco_Amigo: Zaraz po Polsce.
@Branco_Amigo: niejaki @text tłumaczył mi dziś, że to nie ładnie tak, że bandera to ich bohater i w ogóle to my musimy przeprosić za jakieś spalenie wiosek w XV wieku, bo dla nich to wciąż świeża sprawa.