Wpis z mikrobloga

W zasadzie nie wiem po co ludzie chowają rury i kable w ścianach. Czy to naprawdę źle jakby było to na zewnątrz? Dużo mniej bawienia by się z tym było i jak coś się zepsuje to wszystko widać i wiadomo gdzie jest. Ewentualnie kabelki czy rury można zamknąć w jakimś tworzywie, traty na metrażu z takiego czegoś są zerowe a nie będzie trzeba rozwalać pół łazienki.
  • 47
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 8
@dalekosieznyDzezail: mam ci dawać dowód anegdotyczny że mi się tak nie zdarzyło? W takim razie ubezpieczać domu też nie ma sensu i przeglądu auta robić bo przecież wypadku nigdy nie miałem.
Za to jak rurę by mi szlag strzelił to nie musiałby pół łazienki drogich kafelek skuwać i nie zalałoby mi ściany.
Ps
Tak się składa że jeden kabel w ścianie mi zdechł zaraz po wprowadzeniu się, tylko że tamtego
  • Odpowiedz
@Uuroboros: u mnie właśnie podczas remontu i wymiany instalacji gościu chyba za bardzo "skleił" rurki w którymś miejscu, że ograniczył przepływ wody. Położył płytki w tej łazience, dopiero po podpięciu "junkersa" okazało się, że przepływ i ciśnienie na dojściu jest za słabe i często nie załącza piecyka. Po miesiącach wizyt gazowników i hydraulików w celu identyfikacji usterki, w końcu puściłem drugą rurkę na zewnątrz, bo nie będę kuć przecież (podpiąłem
  • Odpowiedz
@KompletnieLosowyLogin: No jakoś zdycha. U mnie np. do puszki napięcie dochodzi, a z puszki do gniazdka już nie. I co teraz? R------------e całej ściany nad szafkami w kuchni? Też uważam, że rury i kable powinny być na ścianie przymocowane, schowane w jakichś estetycznych listwach najwyżej.
  • Odpowiedz
@Uuroboros: Tak się robi w krajach trzeciego świata gdzie estetyka to sprawa trzeciorzędna ( i dalej). Czy jesteśmy krajem trzeciego świata, który nie może sobie pozwolić nawet na tak elementarny element estetyki jak ukrycie rurki czy kabla?
  • Odpowiedz
@GoogleFuchsiaZgubilemHaslo no normalnie
Żadnych łączeń i zgrzewów w niedostępnych miejscach

Woda lecisz pexem na rozdzielaczaczachi jedyne połączenia masz na samych końcówkach. Do Geberita ukrywasz rewizję
Elektryka też żadnych kostek połączenia jedynie pod kontaktami i przy lampach

Oczywiście tek się robi jak się dla siebie robi. Dla obcego się robi byle jak
  • Odpowiedz
po co ludzie chowają rury i kable w ścianach

@Uuroboros: Estetyka, funkcjonalność (możesz dobie meble dostawić do samej ściany zamiast zostawiać szparę bo rura idzie natynkowo), bezpieczeństwo (przewody na wierzchu siłą rzeczy będą bardziej narażone na uszkodzenia mechaniczne i zmęczenie izolacji od promieni UV, niż jakby były schowane pod tynkiem), na upartego to i aspekty sanitarne - te wszystkie rury na wierzchu będą tylko zbierały masę kurzu i syfu.

Czy
  • Odpowiedz