Wpis z mikrobloga

@Phallusimpudicus: trochę nie wierzę, że poświęciłem na to czas, ale obrazek wydawał się tak absurdalny, że musiałem. Tekst o "worrying nationalistic pro-natalism" pada tylko w jednym miejscu - na wklejonym obrazku właśnie xD

Oryginalny materiał (https://www.theguardian.com/world/video/2021/feb/09/europes-baby-bust-can-paying-for-pregnancies-save-greece-video) to jakiś krótki film z serii, która zauważa, że Europa jest w dupie z demografią i robią przegląd tego jak sytuacja wygląda w różnych państwach. Mówią o tym, że grecki rząd i jakieś
  • Odpowiedz
@Sobak: @Phallusimpudicus
Zrobiłem tak samo jak @Sobak, obrazek wydawał się tak debilny, że czułem, że to durna manipulacja. Przeszukałem internet i znalazłem ten krótki reportaż. I tak jak mireczek wyżej napisał - nic o "nacjonalistycznym pronatalizmie" nie ma.
Serio k---a tak trudno sprawdzić internet czy faktycznie dany obrazek, który chcesz wrzucić jest prawdą? Zero krytycznego myślenia. Ha tfu na takich kłamców i manipulatorów.
  • Odpowiedz
Czyli tak,
- górny tekst stawia tezę że Grecy chcą mieć więcej dzieci i kłóci się z ekologią
- wrzucone teksty z the guardian nie nawiązują do tej tezy, jeden wspomina o grecji, drugi o tym że spadająca dzietność pomaga walczyć z klimatem, a trzeci że imigranci w niemczech wspomagają wzrost populacji.

wniosek: Jak jesteś debilem to twój mózg jakoś to ze sobą połączy i odpali odruch Pawłowa "UE złe, żydzi źli,
  • Odpowiedz
@Phallusimpudicus: niespójności w tym akurat nie ma, jest tylko głupota. Im chodzi o to że ludzie w Afryce już się urodzili i chcą tu przyjechać, więc zamiast rodzic nowych obywateli można ich zaimportować. Liczby się będą się zgadzać, a to że cała reszta nie już ich nie interesuje. Najbardziej smuci ta retoryka, "worrying nationalistic pro-natalism". Och nie, straszne że Grecja chce mieć zastępowalność pokolen, no normalnie nazizm.
  • Odpowiedz
@Nytalith: i to w dodatku The Guardian. Weź jakiś the times, tam można spoko artykuły poczytać, od dobrych dziennikarzy z różnymi poglądami, co jest dość zaskakujące.
  • Odpowiedz
@Nytalith: ponad 200 dzbanow też tak uwaza, ich opinii też ciekawie poznać xD chodzi o tą mistyczna lewicowa ue? Większość rządów krajów ue jest centroprawicowa przecież
  • Odpowiedz
@Phallusimpudicus: O, do prawackiego bingo trzeba dopisać, że jakaś gazeta o czymś pisze i da clickbaitowy artykuł, to oczywiście sam nagłówek będzie latał z tezą, że ktoś tam namawia do czegoś, co sobie akurat dany prawak uroił xd
  • Odpowiedz