Wpis z mikrobloga

#binance #bitcoin

Wybrać opcję pierwszą czy drugą?
- "Przelew bankowy (SEPA Instant) - Opłata 1 EUR - Użyj danych bankowych, aby wykonać przelew ze swojego konta bankowego."
- "Przelew bankowy SEPA (do USDC) - Opłata 0,3 EUR - USDC trafi do Ciebie po dokonaniu przelewu bankowego za pośrednictwem naszego partnera zewnętrznego Paymonade."

Myślałem, że zrobię z Walutomatu zwykły przelew w EUR. Ale widzę, że pobierają 1 EUR. To może to drugie za 0,3 EUR? Tylko mam kilka obaw:
- W pierwszym rozumiem, że dostałbym EUR na koncie, a w drugim jakieś USDC. Ale to chyba spoko, bo kurs tego 1:1 z USD?
- Paymonade to coś w stylu PayU (szybkie przelewy) zamiast zwykłego przelewu bankowego? Czym się w końcu płaci na tym Paymonade? Jakimś Blikiem czy coś?
- Czy na pewno z Polski można? Tutaj jest jakiś artykuł z jakich krajów można i nie ma Polski (ale z 2024, może nieaktualny): https://www.binance.com/pl/support/faq/detail/f4c1728cead14b3e815ccf42cba3869c
- Jak wpisuję 100 EUR, to pokazuje, że trzeba wpłacić 103.82 USDC ("kurs wymiany wynosi 1:1.03(EUR:USDC)"). Coś dużo 3 EUR od 100.
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
@mk321 USDC to stablecoin. Jak bedziesz handlował na krypto, to oplaca sie sprzedawac np btc na usdc, zeby nie generowac obowiazku podatkowego. Wyjscie do walut fiat (eur, usd, pln) generuje obowiazek podatkowy.

A nie masz tam opcji open banking czy cos w ten desen (reklamowana jako od 0.5 eur)? Ja sobie polaczylem konto walutowe z revoluta tam i mam natychmiastowe przelewy. Ale o ile pamietam to mozna bylo rozne banki polskie
  • Odpowiedz