Wpis z mikrobloga

Potrzebuję miniPC i wpadło mi w oko coś takiego:
https://allegro.pl/oferta/mini-pc-minisforum-komputer-um790-pro-r9-32gb-ram-1tb-ssd-radeon-780m-vesa-17189536733?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:query&bi_c=NDZjMWI5NGYtNmU4YS00YmUzLWE3ODAtYzRjN2NlMmMzNTJhAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=cb35c5a2-9ce0-4b74-b1f0-2d8e49fcdde0

Procesor: AMD Ryzen™ 9 7940HS
Architektura: Zen 4
Liczba rdzeni: 8
Liczba wątków: 16
Częstotliwość bazowa: 4,0 GHz
Częstotliwość maksymalna: 5,2 GHz
Technologia procesora: TSMC 4nm FinFET
Karta graficzna: AMD Radeon™ 780M
Pamięć RAM: DDR5 32 GB
Częstotliwość RAM: 5600 MHz
Dysk SSD: M.2 2280 PCIe4.0 (2 sloty SSD)

Pogram we w miarę nowe gry (niech punktem odniesienia będzie Cyberpunk, bo w sumie nie wiem, co jest teraz na topie) i poemuluję #ps3 (w przyszłości może #ps4)?
Pogrzebię w miarę komfortowo na dwóch monitorach przy edycji wideo (na potrzeby YT, nie będę robił Shreka 15)?

Jak ważna jest różnica między Ryzenem 7 a 9?
Nigdy nie miałem nic poza Intelem. Czy ta grafika AMD Radeon™ 780M jest OK. W lapku też miałem dotąd Nvidię.

Od lat nie jestem na bieżąco w sprzęcie PC.
Nie mogę kupić mocnego PC pod biurko, bo ma ze mną latać, a na laptopie już mi nie zależy.

#pcmasterrace #minipc #amd #intel #nvidia #gry #grafika #radeon #pytaniedoeksperta #pytanie #kiciochpyta
Altar - Potrzebuję miniPC i wpadło mi w oko coś takiego:
https://allegro.pl/oferta/mi...

źródło: 41LAzVHDmkL._AC_UF1000,1000_QL80_

Pobierz
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 3
@totem_lesnych_ludzi: Nie, monitory mam na miejscu. W przypadku hoteli, podłączę do każdego TV. Laptop tylko podnosi koszty, a i tak 98% czasu stoi na biurku, podłączony do monitora. Klawiatura i mysz to żaden problem.
  • Odpowiedz
@Altar: Mamy w pracy dokładnie ten sam model od roku. Śmiga bez wyłączania non stop i żadnych problemów. Naprawdę chłodny na codzień. Żadnych gier nie odpalaliśmy więc nie wiem jak gaming.
  • Odpowiedz
@Altar: na montażu audio i video się nie znam ale już z doświadczenia wiem, że emulator każdej konsoli jest bardzo wymagający i na każdej integrze emulatory będą zamulać, chyba że odpalisz najwyżej 3dsa albo ps2 a nawet jeśli te to nie w fhd tylko 720p max.
  • Odpowiedz
  • 0
@BornToDie69: Masz na myśli jakie testy laptopów na tym sprzęcie? W sumie, dobry pomysł.

@KupujacKarmeDlaKotaNieMajacKota: Łee, nie lubię Maców. Właśnie w kategorii miniPC, polskie sklepy mają biedę - albo Maci, albo jakaś tania padaka, niewiele pomiędzy. U Chińczyków jest o wiele większy wybór, ale wiadomo jak z supportem.
  • Odpowiedz
@Altar:
Większość nowych gier odpalisz na low. Gorzej zoptymalizowane będą ciąć, słabo zoptymalizowanych już w zasadzie nie odpalisz.

Obróbka 1080p spokojnie, w 4K to będzie bardzo mało przyjemne. Zależy co masz na myśli pisząc o youtube. Jeśli po prostu pocięcie filmów z wakacji i dodanie napisów to spoko. Jak coś więcej i/lub regularnie to będzie bardzo słabo.

Jak powyższe Cię nie satysfakcjonują to w grę wchodzi raczej tylko gamingowy laptop.
  • Odpowiedz
  • 0
@Aramil: Chyba właśnie mnie satysfakcjonuje to co napisałeś. Nie gram dużo, więc nie będę tracił czasu na słabo zoptymalizowane gry. Raczej trzeba będzie nadrobić dawniej kupione tytuły, więc te starsze pewnie pójdą na dobrych ustawieniach. Nie dokończyłem GTA V, które idzie nawet na moim kilkuletnim Dellu G3, ale wkurzają mnie długie loadingi, Wiedźmina 2 i 3 nawet nigdy nie zacząłem, Batmany czekają, Dead Space, Masse Effect, Fallout 4 trochę mi
  • Odpowiedz
@Altar: Wszystkie wyglądają identycznie, chodzi o szybkość działania. Czyli 1080p w 30 fps na średnich/wysokich.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@sm_m: No właśnie tej różnicy między 29 a 40-kilka fps moje oko nie widzi, przynajmniej w tych warunkach. Jak emuluję PSP na telefonie, to już zauważam spadki poniżej 30. Tak samo, jak kręcę coś samemu, to czasem te 30 fps wydają się rwane. Ale w grach nie bardzo. Czyli ten komp powinien wypełnić moje potrzeby.
  • Odpowiedz
@Altar: W grach się to odczuwa podczas grania, bo responywność jest inna (można przywyknąć, ale gry rzadko maja blokadę na 30, więc jak framerate lata to poczucie płynności jest jeszcze mniejsze. Oglądanie nie robi aż takiej różnicy. Wiele materiałów i trailerów z gier jest w 30 FPS i nikt nie marudzi.

Widzę że się zafiksowałeś na zakup i raczej oczekujesz komentarzy utwierdzających Cię w wyborze i starasz się zbić wszystkie
  • Odpowiedz