Aktywne Wpisy
Guadalajara +110
W końcu się zdecydowałam i kupiłem mieszkanie :) co prawda w Katowicach a nie w Krakowie (jak wcześniej zakładałem), ale udało się sporo urwać od ceny ofertowej, warto dzwonić i negocjować aż ktoś spuści z ceny. Fajna lokalizacja zaraz przy Trzech Stawach, będzie gdzie z pieskiem na spacery chodzić. Pracuję zdalnie, więc wolałem już osiedlić się w Kato niż kredytować się dużo więcej, a połączenia do Krakowa też są dobre. Wreszcie na
Beznazwyy +136
Sprawność mechaniczna silników spalinowych w peaku dochodzi do 90%.
Jest to praktycznie nieznany fakt, często przykrywany informacją o niskiej sprawności cieplnej.
Panuje opinia, że silnik pozbawiony strat energii, takich jak tarcie, osiągnąłby 100% sprawność cieplną. Jest to jednak bzdura stojąca w sprzeczności z drugą zasadą termodynamiki. Taki silnik, pracując w cyklu Otta ze stopniem sprężania 10, nie byłby w stanie osiągnąć sprawności cieplnej nawet na poziomie 50%.
Nagrałem krótki materiał o sprawności mechanicznej, który
Jest to praktycznie nieznany fakt, często przykrywany informacją o niskiej sprawności cieplnej.
Panuje opinia, że silnik pozbawiony strat energii, takich jak tarcie, osiągnąłby 100% sprawność cieplną. Jest to jednak bzdura stojąca w sprzeczności z drugą zasadą termodynamiki. Taki silnik, pracując w cyklu Otta ze stopniem sprężania 10, nie byłby w stanie osiągnąć sprawności cieplnej nawet na poziomie 50%.
Nagrałem krótki materiał o sprawności mechanicznej, który

https://allegro.pl/oferta/mini-pc-minisforum-komputer-um790-pro-r9-32gb-ram-1tb-ssd-radeon-780m-vesa-17189536733?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:query&bi_c=NDZjMWI5NGYtNmU4YS00YmUzLWE3ODAtYzRjN2NlMmMzNTJhAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=cb35c5a2-9ce0-4b74-b1f0-2d8e49fcdde0
Procesor: AMD Ryzen™ 9 7940HS
Architektura: Zen 4
Liczba rdzeni: 8
Liczba wątków: 16
Częstotliwość bazowa: 4,0 GHz
Częstotliwość maksymalna: 5,2 GHz
Technologia procesora: TSMC 4nm FinFET
Karta graficzna: AMD Radeon™ 780M
Pamięć RAM: DDR5 32 GB
Częstotliwość RAM: 5600 MHz
Dysk SSD: M.2 2280 PCIe4.0 (2 sloty SSD)
Pogram we w miarę nowe gry (niech punktem odniesienia będzie Cyberpunk, bo w sumie nie wiem, co jest teraz na topie) i poemuluję #ps3 (w przyszłości może #ps4)?
Pogrzebię w miarę komfortowo na dwóch monitorach przy edycji wideo (na potrzeby YT, nie będę robił Shreka 15)?
Jak ważna jest różnica między Ryzenem 7 a 9?
Nigdy nie miałem nic poza Intelem. Czy ta grafika AMD Radeon™ 780M jest OK. W lapku też miałem dotąd Nvidię.
Od lat nie jestem na bieżąco w sprzęcie PC.
Nie mogę kupić mocnego PC pod biurko, bo ma ze mną latać, a na laptopie już mi nie zależy.
#pcmasterrace #minipc #amd #intel #nvidia #gry #grafika #radeon #pytaniedoeksperta #pytanie #kiciochpyta
źródło: 41LAzVHDmkL._AC_UF1000,1000_QL80_
Pobierz@Altar: tutaj jest jakieś porównanie, po klatkach wychodzi że to poziom podstawowego PS4: https://www.youtube.com/watch?v=0ASVV1fCcgA
https://www.apple.com/pl/shop/buy-mac/mac-mini/m4
No ale gry to chyba jeszcze loteria
@KupujacKarmeDlaKotaNieMajacKota: Łee, nie lubię Maców. Właśnie w kategorii miniPC, polskie sklepy mają biedę - albo Maci, albo jakaś tania padaka, niewiele pomiędzy. U Chińczyków jest o wiele większy wybór, ale wiadomo jak z supportem.
@Altar: pograsz w 1080p low.
Większość nowych gier odpalisz na low. Gorzej zoptymalizowane będą ciąć, słabo zoptymalizowanych już w zasadzie nie odpalisz.
Obróbka 1080p spokojnie, w 4K to będzie bardzo mało przyjemne. Zależy co masz na myśli pisząc o youtube. Jeśli po prostu pocięcie filmów z wakacji i dodanie napisów to spoko. Jak coś więcej i/lub regularnie to będzie bardzo słabo.
Jak powyższe Cię nie satysfakcjonują to w grę wchodzi raczej tylko gamingowy laptop.
Widzę że się zafiksowałeś na zakup i raczej oczekujesz komentarzy utwierdzających Cię w wyborze i starasz się zbić wszystkie