Wpis z mikrobloga

Czy ktoś trzyma w domowym garażu w bryle budynku auto z instalacją LPG? W jakiś sposób zabezpieczyliście się przed wyciekiem LPG (dodatkowa wentylacja, czujnik gazu itp.)? Chce kupić furę z podtlenkiem biedy, ale mam obawy odnośnie trzymania jej w zamkniętym pomieszczeniu.

#samochody #lpg #kupnosamochodu #dom #budowadomu #wentylacja
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@klintoniusz: gaz jest cięższy od powietrza, przy każdym otwarciu bramy garażowej by wylatywał gaz, możesz se zrobić ew. jakąś dziurkę ale chyba czujnik wystarczy, zresztą gaz czuć
  • Odpowiedz
@klintoniusz: Musiałoby być coś mocno nie tak ze zbiornikiem LPG albo wielo-zaworem na zbiorniku aby gaz się ulotnił w znacznej ilości. Po zgaszeniu albo przełączeniu na benzynę elektrozawór na zbiornika odcina dopływ gazu do reszty instalacji. Już domowe polskie butle do kuchenek są bardziej niebezpieczne bo praktycznie nikt nie zakręca na nich zaworu po skończeniu gotowania i wystarczy dziura na gumowym wężu kuchenki i wylatuje z butli wszystko jak się
biskup2k - @klintoniusz: Musiałoby być coś mocno nie tak ze zbiornikiem LPG albo wiel...
  • Odpowiedz
Generalnie jak nie serwisujesz gruza u cześka w stodole, tylko masz normlane auto sprawdzane w normalnym warsztacie, to ryzyko jest żadne. Ryzyko nieszczelności butli jest bilskie 0%, każda instalacja ma 2 wielozawory (przy butli i reduktorze), a ilość gazu która może uciec z węży jest niewielka - a i tak otwarcie bramy garażowej bez problemu to "wywieje".
No i ja mam wentylację w garażu, w każdym powinna być.
  • Odpowiedz
@klintoniusz: wyciek to tyle co z wezy max bo sa 2 miejsca odciecia gazu, ale to już by musiala byc gdzieś duża dziura, także bez stresu, ryzyko wycieku takie jak benzyny z baku. Mam auto z lpg w bryle budunku i nie ma problemu, ze cos smierdzi
  • Odpowiedz