Wpis z mikrobloga

Sprzedaż samochodu

Wystawiłem auto na ototmoto. Napisał do mnie jakiś Niemiec. Chce go kupić praktycznie w ciemno jako prezent dla swojego syna. Chce wysłać firmę do odbioru. Sprawa trochę dziwna, ale jak na razie wszystko wygląda ok. Napisałem, że wydanie auta tylko po przelewie a osoba odbierająca musi mieć jego upoważnienie. Na coś jeszcze powinienem zwrócić uwagę? Jak dla mnie sprawa ma jakieś drugie dno dlatego pytam.

#kiciochpyta #samochody #handel #sprzedamauto
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
Wysłał mi swoje zdjęcie i zdjęcie swoich dokumentów prosząc o to samo z mojej strony. Kazałem mu spadać na drzewo. Dokumenty pokaże osobie z którą będę podpisywać umowę :)
  • Odpowiedz
Wysłał mi swoje zdjęcie i zdjęcie swoich dokumentów

@Padre44: tym bardziej scam, kasa przy odbiorze albo niech pali wroty, będzie na zasadzie wyśle potwierdzenie przelewu wydaj to ziomkowi, a hajsu nie zobaczysz ;)
  • Odpowiedz
@Moonman: to jest typowe oszustwo na escrow/pośrednika

Albo powie ze musisz zapłacić za pośrednika i ci to potem zwrócą

Albo powie ze wplaca pieniądze pośrednikowi i dostajesz je jak przekażesz auto

Oczywiście w żadnym wypadku nie zobaczysz pieniędzy a w drugim jakiś cięć zi zabierze samochód
  • Odpowiedz
@Padre44 słuchaj... bo ja mam takie fajne garnki do sprzedania, takie wiesz, lepsze, szybko grzeją wode w okazyjnej cenie 5000zł tylko dla Ciebie i tylko dziś, odezwij się szybko na priv, zostały mi ostatnie sztuki
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Catmmando też tak sądzę. Czekam na potwierdzenie przelewu. Podejrzewam, że chcą tylko ukraść pieniądze na pośrednika. To chyba był scam nigeryjski.
  • Odpowiedz
scam

@Moonman: Czy ja wiem. Gość dla którego kiedyś pracowałem kupował w ten sposób rocznego GLSa z Niemiec. Dokumenty, przelew, transport. I tak tylko napomknę, że mówimy tutaj o aucie za bańkę :)
  • Odpowiedz
@Padre44: Warto tez zdemontowac blachy. Pozniej czyta sie historie, ze ktos sprzedal samochod randomowi spoza polski i na jego konto wlatuja nowe mandaty :D
  • Odpowiedz
@Padre44:

Ściema 100%. Ale możesz pociągnąć wątek, w pewnym momencie gość ci wyśle potwierdzenie przelewu lub coś w ten deseń i stronę, na kt órej będziesz musiał się zalogować do swojego banku i odebrać przelew. Oczywiście strona jest fałszywką i służy tylko po to, aby przechwycić twoje dane logowania do banku i późniejszego wyczyszczenia ci konta.

Ale mam propozycję: możesz dojść do momentu logowania się na tej fałszywej stronie. Ale
  • Odpowiedz
@Padre44: Przepraszam, ale mi to wygląda na ewidentny wałek który przypomina mi wypisz wymaluje pewne oszustwo z motocyklem wysłanym bodajże do UK omawiane kiedyś na kanale Poszukiwacz Okazji. Pomyśl tak na logikę Niemcy to kraj z którego każdy ciągnie samochody, gdzie auta są tańsze w stosunku do polskiego rynku bo handlarz musi na tym zarobić, a tu chłop chce kupić nagle drewno do lasu.
  • Odpowiedz