Wpis z mikrobloga

#teleskop #astronomia zainwestowałem w swój pierwszy okular do dobsonika. Tylko raz udało mi się go przetestowac, bo pogoda pozwoliła na godzinkę obserwacji, nawet niecałą, w przeciągu kilku miesięcy ( ͡° ʖ̯ ͡°) 8-24mm SW. Czy było warto? Sam chciałbym wiedzieć. Nie mogłem sprawdzić w pełni, do czego jest zdolny. ale nie żałuję kupna. Żałuję jedynie, że tak mało "researchu" robie, jeśli chodzi o okulary.
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sanctioned_suicide: Własne pole widzenia: 45° (przy 24 mm) - 60° (przy 8 mm).

Co moge powiedzieć. Okulary z opcją zoom są przewaznie na pokazy, gdy chcesz dać obserwatorowi możliwość zbliżenia bez żąglowania okularami. Przydają się też przy kalibracji sprzętu, który trudno się kolimuje, albo do lunetek celowniczych na 1.25" by zwiększyć precyzję bez przekladania szkiel.

Ty potrzebujesz 2" okularu miedzy 24-28mm (maks 30mm) z polem 70* i więcej,
  • Odpowiedz
@Antybristler: Mi zapewne niezbyt prędko przyjdzie go przetestować tak w pelni :D więc jeśli chciałbyś, to mógłbym go podesłać do Ciebie, zanim zdecydujesz się na zakup. Znasz się dużo lepiej na astronomii, soczewkach - także z chęcią bym i Twojej opini i wysłuchał po przetestowaniu :)
  • Odpowiedz
@sanctioned_suicide: Dlaczego nie przekraczać 30mm? Bo obraz na wyjściu okularu ma rozmiar ogniskowa_okularu/swiatlosila. Newtony maja przewaznie siwatlosile F5 zeby nie trzeba bylo do nich drabiny. Zrenica oka rozszerza sie do maks 6mm przy naprawde ciemnych warunkach. Tak ogolnie uwazam ze 5mm wyjscia to realny maks, bo zawsze sie to oko czyms rozproszy i zwęzi źrenicę. Co jeżeli obserwujesz ze źrenicą wyjściową większa niż twoja wlasna? Zwyczajnie nadmiar swiatla po prostu
  • Odpowiedz
@sanctioned_suicide: Najlepszym rozwiązaniem będzie jak namówisz @Antybristler zeby kupił omegona czy ESa. Jak kolega o-------i wszystkie galaktyki z panny i warkocza bereniki to sie wymienicie na wiosne z doplata :D Albo zwyczajnie możesz mu za 100 mniej odsprzedać, bo na pokazy to spoko okularek :)
  • Odpowiedz
@BassGru: próbuję przetworzyć to wszystko, co napisałeś, ale - ciężko będzie mi wbić to do głowy. Jednak naprawdę dziękuję, bo glowka ruszyla! Kurcze, czytałem o ogniskowej, okularach/swiatlosilej i jak to wszystko razem zgrać, czy to wszystko zalezy od okularu, lustra. Do tej pory nie potrafie tego zrozumieć do końca. Z kolei - mój astygmatyzm i -4 na lewym, -3.75 na prawym oku, to coś zmienia? Kurcze, tak wiele pytań teraz
  • Odpowiedz
Z kolei - mój astygmatyzm i -4 na lewym, -3.75 na prawym oku, to coś zmienia?

@sanctioned_suicide: Musisz obserwowac w okularach, ktore normalnie nosisz. Przy dlugich ogniskowych okularow nie jest to problem, ale przy okularach z krotka ogniskowa trzeba bardziej zblizyc oko do szkla okularu i przy tanich plooslach i duzych zommach bedzie mega niewygodnie. Po to powastaly okulary lantanowe lub te dopiskiem LER (long eye relief), one maja na
  • Odpowiedz
@sanctioned_suicide: Swego czasu bardzo mnie jaral okular SW UW 30mm 80*, on kosztowal jakies frytki jak na te parametry. Potem sie okazalo ze te 80* to na papierze tylko bylo, ale i tak widoczki byly fajne. Potem sie okazalo, ze przez taki okular o zrenicy wyjsciowej 6mm (testowalem na newtonie 10" F5) to fajnie wyglada tylko pod ciemnym niebem (bortle 4 i w dol), bo inaczej obrazy byly przepalone jakby
  • Odpowiedz
@Antybristler: Mi zapewne niezbyt prędko przyjdzie go przetestować tak w pelni :D więc jeśli chciałbyś, to mógłbym go podesłać do Ciebie, zanim zdecydujesz się na zakup. Znasz się dużo lepiej na astronomii, soczewkach - także z chęcią bym i Twojej opini i wysłuchał po przetestowaniu :)

@sanctioned_suicide: ja tam jakimś ekspertem nie jestem. Myślałem o okularze od svbony, który jest bardzo chwalony.
  • Odpowiedz
@sanctioned_suicide: To abyś skumał do końca, to swiatłosiła jest odwrotnie proporcjonalna do tej agresywności skupiania światła, F1 skupia światło na bardzo krótkiej odległości, F12 na bardzo długiej. Na końcu okularu jest jeszcze jeden układ optyczny - twoje oko. Nie możesz przesadzić ze skupianiem światła, bo trzeba jeszce uwzględnić skupienie samego oka. Takiego problemu nie ma matryca kamery czy aparatu, dlatego astrografy mają światłosiłę F4 lub nawet F3.3, do wizuala najlesze
  • Odpowiedz
@BassGru: Stellarium oczywiście mam i uzywam w wolnej chwili, udało mi się przetestowac ten płatny tryb przez tydzień, ale nie znalazłem trybu teleskopu niestety. Prawdopobnie dlatego, że skupiłem się na znajdowaniu jaśniejszych obiektów i robieniu zdjęć (no, kilka widziales) :D Pozostaje kwestia tej tuby (czy raczej montażu?) - muszę poszukać innej, lżejszej. Tak wlasciwie, to szukałem, ale nic nie znalazłem. Były jedynie z samymi lustrami - a lustra nie potrzebuje.
  • Odpowiedz
@sanctioned_suicide: tryb teleskopu jest w darmowej wersji, ikonki w prawym górnym rogu. Na takim lustrze to fotki planet wyjdą super, a astrofoto dso jest... Trudne i mocno wchodzi w budżet. Szkoda się frustrować pogonią za dobrymi fotkami. choć wydaje się to interesujące to więcej czasu spędzasz na znajdywanie wyjaśnień dlaczego wykresy ze sprzętu nie są takie jak powinny.

Kup sobie lunetkę 160/F4 od svbony na początek. Mało frustracji i spoko
  • Odpowiedz
@BassGru: Czyli to jest bardziej męczące i kosztowne, jeśli o takie coś chodzi, a rezultaty wychodzą czasem średnie. No rozumiem juz tę kwestie mniej więcej, powiedzmy :p Faktem jest, że więcej czasu obecnie spędziłem na znajdowaniu właśnie tych obiektów - pozniej na próbie znalezienia ostrości w tym dobsoniku, efekt był wow, ale pocierpialem przy tym. Kark bolał strasznie i plecy. Było to trudne, mimo chłodzenia lustra przez ponad godzinę. Wiesz,
  • Odpowiedz
@sanctioned_suicide: Czyli nie masz jednego z podstawowych elementow astrozestawu - krzesla :D Tu nawet nie chodzi o to zeby siedziec co miec dobre podparcie, bo w dobsonie wyciag jest troche wysoko. Kolano na siedzisko i oprzec sie o oparcie juz daje wyrazna poprawe stabilnosci. Problemy z ostroscia to kwestia troche tego okularu 8-24, bo one jest bardziej 8 niz 24 i troche 'mydli' obraz oraz tego, ze on srednio dobrze
  • Odpowiedz
da radę tam zamontować 12" lustro

@sanctioned_suicide: Nie ma takiego montazu :( SW HEQ6 by chodzil na granicy wyrzymalosci, EQ8 to rozsadny wybor, ale to jest juz cena z kosmosu (doslownie), do tego montaz podnioslby tube o okolo metr, wiec do wyciagu bys musial miec schodki czy inna drabine. Sa montaze dobsona elektroniczne, ale to nie chodzi jakos dobrze. Na montazach takich luster montuje sie ewentualnie enkodery polozenia, ale to
  • Odpowiedz