Wpis z mikrobloga

#motocykle
W tym roku musze kupić kask i padł pomysł na coś z blendą, bo zmiana wizjera z ciemnego na jasny i odwrotnie mnie męczyła. Ale podobno kaski z blendą nie są takie dobre bo: tam gdzie chowa się blenda jest słabsza ochrona w czasie wypadku, a dwa raczej nadają się do jazdy turystykami, czyli tam gdzie pozycja na moto jest wyprostowana. I jak to jest?
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sonklabart: Pierwszy raz czytam takie glupoty, chyba twoja przygoda z motocyklami sie dopiero zaczyna. A jakosc kaskow zalezy z jakich materialow sa zrobione, czym lepsza jakosc tworzywa tym lepsza ochrona oraz wyzsza cena.
  • Odpowiedz
@sonklabart jeśli nie latasz po torze i nie potrzebujesz ultra lekkiego kasku, to blenda jest obowiązkowa. Nie wyobrażam sobie jeździć bez blendy. Kumpel nie ma i musi wozić ze sobą drugą szybkę, żeby zmieniać jak świeci słońce, bo jak zajdzie słońce to znowu musi zmienić na przezroczystą XD
  • Odpowiedz
@Mododzyglizda: miałem z blendą, mam dwie szybki. Nie wrócę do blendy, bo są zbyt jasne. To już wolę sobie zmienić szybkę, całe 10s roboty.

@sonklabart: sprawdź tylko czy ta blenda w ogóle się do czegoś nada. Bo ja w poprzednim kasku miałem taką, że w sumie w mocne słońce i tak nie pomagała.
  • Odpowiedz
Pierwszy raz czytam takie glupoty

@nomek1910: to poczytaj o takiej firmie z Japonii, co nazywa się Arai. Niedługo będzie 100 lat jak produkują kaski. Lubią bezpieczeństwo. Z tego właśnie powodu nie robią blend w swoich kaskach.

@sonklabart no i prawdę powiedzieli, właśnie odnosząc się do Araia.
  • Odpowiedz
@sonklabart: Moze ma to jakis wplyw ale jest on marginalny, w tej chwili posiadam 3 kaski i kazdy posiada blende wiec polecam. Jeden jest to kask szczękowy HJC I91, integralny icon, airoh comander. W kazdym blenda spelnia swoja powinosc. Są to 3 rozne kaski i kazdy ma blende. wiec raczej kaski z blenda nie sa tylko na motory turystyczne.
  • Odpowiedz
@sonklabart: @ArmandoFelonso
arai jest fajny i nie ma blend ale jazda na moto ma byc przyjemnoscia a nie utrapieniem, uwierzcie mi jesli kask klasy hjc rpha 71 ktory ma blende nie dal rady w wypadku to reszta ciala tez nie da
  • Odpowiedz
  • 0
@ArmandoFelonso: Ja nie mówię, że zle powiedzieli. Nawet na chłopski rozum ma to sens, bo przecież żeby była blenda w kasku to musi być w nim jakaś "dziura", przestrzeń gdzie się schowa. A wiadomo, że taka konstrukcja nie będzie mocniejsza niż wtedy kiedy jest kask w całości. Zastanawia mnie tylko czy rzeczywiście ograniczenie widoczności przy jezdzie pochylonym.
  • Odpowiedz
@ArmandoFelonso: tak naprawde nie podales zadnych argumentow. Sa to pewnie tak minimalne roznice ze inni producenci nie zaprzataja sobie tym glowy. A na oficjalnej polskeij stronie kaski zaczynaja sie od 3100 a kaski agv od 1000 zl.
  • Odpowiedz
@ArmandoFelonso Ta... japońscy producenci kasków tak mówią o każdym ficzerze którego nie wprowadzili oni, Shoei tak opowiadał o szczękowych póki sam swojego nie zrobił, bełkot marketingowy.
Wiesz jak działa kask w razie W? On ma się wgnieść od pewnych granic udaru do pewnych granic oczywiście. Inaczej przeciążenia na mózg czyli ten kawałek twarogu otoczony cienką warstwą serwatki zamkniętą w sztywnej czaszce spowodują mocne uderzenie o czaszkę od środka i uszkodzenie.

Gx
  • Odpowiedz
@ArmandoFelonso: Wiec opierasz wszystko na zaufaniu, a ja uwazam ze to chwyt marketingowy, i nic wiecej nie poparty zadnymi liczbami. A nawet jezeli ma to jakis wplyw to mysle ze tylko przy malych predkosciach rzedu 20-35 km/h.
  • Odpowiedz
@sonklabart Normalnie kupuj z blendą. Serio ludzie jeżdżą i przekładają szybki? I co, jak wjeżdżają do lasu w słoneczny dzień to przekładka na jasną i za dwa kilometry na jasną i tak w kółko?

A po za tym to blenda przecież chowa się cała więc nie przeszkadza jak się jest pochylonym.
  • Odpowiedz
@smoczykutaz7: jak jest lato i slonce swieci to nie przesadzajmy ze z ciemna szybka nagle zrobi Ci sie noc, i tak niektorzy jezdza z dodatkowa szybka i przekladaja na sloneczne dni, osobiscie mam kask z blenda
  • Odpowiedz
Wiec opierasz wszystko na zaufaniu, a ja uwazam ze to chwyt marketingowy, i nic wiecej nie poparty zadnymi liczbami.

@nomek1910: i obaj nie mamy nic na poparcie naszych tez, więc tak samo obaj możemy się mylić.

A nawet jezeli ma to jakis wplyw to mysle ze tylko przy malych predkosciach rzedu 20-35 km/h

@nomek1910: dlaczego integralność skorupy miałaby mieć znaczenie tylko przy małych prędkościach?
  • Odpowiedz