Aktywne Wpisy

OddajButa123 +250
Jeśli kogoś kusi żeby kupić na dołku bo "przecież zawsze odbija" to przypominam że nie mamy tu do czynienia z jakimś chwilowym kryzysem który minie, tylko z wywróceniem do góry nogami całego powojennego systemu opartego na wolnym handlu z USA jako gwarantem na czele.
Jeśli pomarańczowy nie blefuje i rzeczywiście chce wracać do izolacjonizmu i państwa minimum rodem z wczesnego XIX wieku to USA czeka głęboka recesja a wasze ETF'y i inne
Jeśli pomarańczowy nie blefuje i rzeczywiście chce wracać do izolacjonizmu i państwa minimum rodem z wczesnego XIX wieku to USA czeka głęboka recesja a wasze ETF'y i inne

Piotrek7231 +67

źródło: GM5HPoHWoAIJ1uo
PobierzOcena
- 1 5.0% (39)
- 2 8.0% (62)
- 3 19.0% (147)
- 4 26.6% (206)
- 5 41.3% (319)
W tym roku musze kupić kask i padł pomysł na coś z blendą, bo zmiana wizjera z ciemnego na jasny i odwrotnie mnie męczyła. Ale podobno kaski z blendą nie są takie dobre bo: tam gdzie chowa się blenda jest słabsza ochrona w czasie wypadku, a dwa raczej nadają się do jazdy turystykami, czyli tam gdzie pozycja na moto jest wyprostowana. I jak to jest?
@sonklabart: sprawdź tylko czy ta blenda w ogóle się do czegoś nada. Bo ja w poprzednim kasku miałem taką, że w sumie w mocne słońce i tak nie pomagała.
@nomek1910: to poczytaj o takiej firmie z Japonii, co nazywa się Arai. Niedługo będzie 100 lat jak produkują kaski. Lubią bezpieczeństwo. Z tego właśnie powodu nie robią blend w swoich kaskach.
@sonklabart no i prawdę powiedzieli, właśnie odnosząc się do Araia.
arai jest fajny i nie ma blend ale jazda na moto ma byc przyjemnoscia a nie utrapieniem, uwierzcie mi jesli kask klasy hjc rpha 71 ktory ma blende nie dal rady w wypadku to reszta ciala tez nie da
@nomek1910: nie przesadzajmy, 2-2,5k za kask to nie jest top. Arai kończy się tam, gdzie np. AGV się zaczyna.
@sonklabart: a ja nie mówię, że mówisz, że źle powiedzieli ;)
Wiesz jak działa kask w razie W? On ma się wgnieść od pewnych granic udaru do pewnych granic oczywiście. Inaczej przeciążenia na mózg czyli ten kawałek twarogu otoczony cienką warstwą serwatki zamkniętą w sztywnej czaszce spowodują mocne uderzenie o czaszkę od środka i uszkodzenie.
Gx
Gx
A po za tym to blenda przecież chowa się cała więc nie przeszkadza jak się jest pochylonym.
@nomek1910: i obaj nie mamy nic na poparcie naszych tez, więc tak samo obaj możemy się mylić.
@nomek1910: dlaczego integralność skorupy miałaby mieć znaczenie tylko przy małych prędkościach?