Wpis z mikrobloga

Może tu już czas nagłośnić aferke, że mamy najdroższe kredyty w Europie i chcemy marzy banków 1%, jak na zachodzie, a nie jak u nas 3,5%.
Dodam, że część z tych banków działa i tu i tu, ale wiadomo, żeby Niemiec nie stracił, trzeba p0laczka oskubać.
Manifest 1% marży banków na mieszkania!!!
Mafia deweloperska już się nas boi, teraz czas na banksterów.
#nieruchomosci #banki #afera #gospodarka #kredythipoteczny
b3rserke - Może tu już czas nagłośnić aferke, że mamy najdroższe kredyty w Europie i ...

źródło: 1000008809

Pobierz
  • 52
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@b3rserke

Dodam, że część z tych banków działa i tu i tu, ale wiadomo, żeby Niemiec nie stracił, trzeba p0laczka oskubać.

Ale co ty chcesz uzyskać takim podejściem? Jak płaczące dziecko, które i tak nic nie zrobi. Co w tym dziwnego, że tak to wygląda? Jak sam zauważyłeś, banki działają ponad granicą narodów i optymalizują zyski. Po prostu każdy to wykorzystuje (bo czemu by nie?). Banki ruchają każdego, na tyle ile
  • Odpowiedz
  • 420
@Goronco: od tego są politycy, żeby nie dać r----ć swoich obywateli? Z choinki się urwałeś? Banki lata są pod czapką niewidką i każdy boi się nawet o nich wspominać. Według mnie jest dobry czas, żeby to zmienić
  • Odpowiedz
@b3rserke Czekaj, co? Nie rozumiem pierwszego zdania.
Czarno patrząc, powiedziałbym że politycy i tak nie pomogą. Jeszcze czarniej patrząc (czyli realnie) zalążkiem do zmian byłoby poparcie społeczne, ale ty z takimi postulatami zostaniesz jedynie wyśmiany, że jesteś biedakiem i cię nie stać. Nie ma ratunku dla tego narodu
  • Odpowiedz
  • 4
@nomadicgoogler: mało mnie interesuje układ bamksterski do wyłudzania marży. Mnie w szkole uczyli, że bank zarabia inwestując kapitał. U nas jest już takie lenistwo i banksterka, że nie chce się myśleć, łatwiej r----ć ludzi na pieniądze. Taniej kupić polityka niż obniżać marże
  • Odpowiedz
  • 2
Grafika to kłamstwo.
Średnio na rynku marża to nieco ponad 2% choć nie trudno znaleźć ofertę z wartością 1.7%.
  • Odpowiedz
  • 3
@Kogutt: przeczytaj co gość wyżej pisze:
Marża banków i tak jest dużo wyższa. Banki nie pożyczają kasy po koszcie wiboru tylko mają ja z lokat. Realnie 1-2% to koszt kapitału banku. Banki mają marze na poziome 5% a nie 2 jak sugerują
  • Odpowiedz
@b3rserke: zwłaszcza że niczym nie ryzykują- to nie jest USA, ze spłacasz sobie 3lata- zostajesz zwolniony- ok nie spłacam dalej domu/mieszkania, to teraz problem banku- w Polsce , masz dożywotnie chomąto nałożone- całość kredytu musi być spłacona

po 2007r, raty kredytów frankowych wystrzelily, zas wyceny spadły o 25%- ergo podczas licytacji komornicznych- ludzie zostawali bez domu/mieszkania z kredytem do spłaty

A banki niczym nie ryzykowały
  • Odpowiedz
  • 12
@nobrainer: dokładnie to jest komunistyczny styl banksterki. Nic pomyśleć, nic zainwestować, tylko siedzieć jak lichwiarka za ladą. Taki amerykański kredyt hipoteczny by się przydał
  • Odpowiedz
@nobrainer: to jest podnoszony często argument, ale ja jestem ciekawy jaki % licytacji to była taka sytuacja, ile to było łącznie takich sytuacji, oraz czy ci co te kredyty dostali, powinni je dostać - czy banki pomagały im ograć system na większą zdolność niż wychodziła im realnie. Praktycznie każdy kogo znam miał lub na kredyt hipoteczny, sporą część w frankach i w długoterminowyn ujęciu, te kredyty i tak się większości
  • Odpowiedz
można za to podziękować frankowiczom i wakajkowiczom bo gdzieś banki muszą sobie odbić.

@arnoldinho71: XD

Banki mogą sobie podziękować za to, że tworzyły umowy niezgodne z przepisami. A wakacje kredytowe w żaden sposób ich nie nadszarpnęły.
  • Odpowiedz