Aktywne Wpisy

sokytsinolop +280
#feelsgoodman #coolstory #czujedobrzeczlowiek
Poszedłem na spacer z psem i udało mi się uratować 3 stworzenia boże.
Pierwszy był ślimak, którego zobaczyłem na końcówce gałązki wystającej z wody. Na szczęście był na tyle blisko że dosiegnalem go ręką i umieściłem bezpiecznie na trawie.
Kilkaset metrów dalej trafiłem na uwięzionego gryzonia i jakiegoś małego weza w takiej studni betonowej jakie są przy stawach gdzie spuszcza się wodę.
Wąż siedzial
Poszedłem na spacer z psem i udało mi się uratować 3 stworzenia boże.
Pierwszy był ślimak, którego zobaczyłem na końcówce gałązki wystającej z wody. Na szczęście był na tyle blisko że dosiegnalem go ręką i umieściłem bezpiecznie na trawie.
Kilkaset metrów dalej trafiłem na uwięzionego gryzonia i jakiegoś małego weza w takiej studni betonowej jakie są przy stawach gdzie spuszcza się wodę.
Wąż siedzial

źródło: received_9747277832006290
Pobierz
AlKaczone +19
NASA przez przypadek wynalazła… silnik, który łamie zasady fizyki. I nie potrafi tego wyjaśnić.
Poznajcie EM Drive – silnik, który teoretycznie nie powinien działać, a jednak… w testach zaczął wytwarzać ciąg bez żadnego paliwa wyrzucanego na zewnątrz. Brzmi jak sci-fi? No to patrz:
• EM Drive to stożkowa komora, do której pompuje się mikrofale. I tyle.
• Nie ma paliwa, nie ma spalania, nie ma wydechu.
• A jednak – kilka niezależnych laboratoriów
Poznajcie EM Drive – silnik, który teoretycznie nie powinien działać, a jednak… w testach zaczął wytwarzać ciąg bez żadnego paliwa wyrzucanego na zewnątrz. Brzmi jak sci-fi? No to patrz:
• EM Drive to stożkowa komora, do której pompuje się mikrofale. I tyle.
• Nie ma paliwa, nie ma spalania, nie ma wydechu.
• A jednak – kilka niezależnych laboratoriów
A to tylko sam czubeczek góry, Polacy nie zdają sobie sprawy jak są bezlitośnie rypani układem bankowo-deweloperskim, zawiązanym po szalonych latach 90. gdzie nie tylko mieszkania, których koszt budowy efektywnie wynosi koło 4k są opychane za 15, ale że masz się robaku jeszcze dożywotnio na to zadłużać (czemu np. protestowano ostatnio w Hiszpanii).
Jak impreza się skończy i wszyscy przetrą oczy to trudno będzie uwierzyć co tu się działo.
#nieruchomosci
@arnoldinho71: Jak Ci duża deweloperka powypełnia ankiety to może i tak XD Ale wystarczy popatrzeć na grupy dla małej deweloperki za ile budują i 4k to są te wyższe wyceny. Efektywny koszt budowy w tym kraju to właśnie 3 do 4k. No i tak, trudno w to uwierzyć patrząc na ceny sprzedaży.
@arnoldinho71: jak wskaźnik mówi, jest to średni koszt ( ͡° ͜ʖ ͡°) przy tak wysokich cenach sprzedaży inwestycje są dociążane kosztami niezwiązanymi z samą budową.
Wystarczy sobie przefiltrować ceny gotowych mieszkań z całej Polski. Koszty budowy można przyjąć za bardzo podobne w całym kraju, różnica jest w kosztach gruntu, ale przy dużym PUM stanowi on poniżej
źródło: 1000111213
PobierzKomentarz usunięty przez autora
@mickpl jak się budujesz sam to od 0 do wykonczonego domu masz ok 5.5k plus koszt działki. ALE PAN DEWELOPER MUSI KRZYCZEĆ 18K BO TANIEJ SIĘ NIE DA!
@mickpl: oczywiście że sobie zdają, tylko że chcą też normalnie żyć a nie scrollować kolejne 5 lat tag i tasować się do kolejnych "zwiastunów obniżek" bo mają dzieci w drodze, śluby, zmiany pracy i wszystko inne na tapecie
(Nie)szczęśliwie doszliśmy do momentu gdy przeciętny Jan Kowalski już faktycznie nie może sobie pozwolić ani na zakup ani na zakredytowanie
Rynek nieruchomości jest lokalny, nie ma jednego na całą Polskę.
@mickpl: 4k+działka+koszty finansowe+marża
to be fair
@N331: Pekao wrzuciło statystykę za cały '24 więc jest tam jeszcze silne "echo" BK2% - ci którzy dobrze sprzedali na beczce poszli do dewa kupić nowe.
@bdg-bro: Ceny mieszkań w mniejszych ośrodkach już dawno dobiły 9-10/m2 7k to było w 2020 roku.