Siemka! Właśnie zrobiłem shorta o najnowszym tweecie Donalda Trumpa, gdzie gratuluje zwycięstwa "konserwatywnej partii" w Niemczech W materiale szybko krótko streszczam , czym jest CDU. #polityka #trump
@Cineczeq: szybko streszczasz?? Po 1 wyprdalaj z reklamą a po 2 CDU to partia która ma kilkadziesiąt lat i zmieniała wiele razy podejscie do wielu rzeczy w polityce. To nie jak u nas PiS czy PO mloda partia z systemem wodzowskim. Równie dobrze można powiedzieć, że CDU będzie prowadziło politykę jak Adenauer a nie jak Merkel bo to ich założyciel był. Przypomnę że Merz kiedy rządziła Merkel był jej głównym
@Ivan_Sekal: Po 1 za krótko masz konto żeby coś wymagać na tym portalu. xD A tak do meritum: No jasne, rozumiem, o co Ci chodzi. Faktycznie, CDU to partia z długą historią i wieloma etapami ewolucji, ale nic obecnie nie wskazuje na to, że nagle skręcą ostro w stronę stricte konserwatywnej polityki. Jasne, mieli momenty bardziej zachowawcze, zwłaszcza za czasów Adenauera, ale potem przy Merkel mocno złagodzili kurs — otwartość
Dokładnie tak to nazwałem. Za te dziecko dziękuję, akurat wchodzę w Chrystusowy wiek. xD Ale raz jeszcze, bo widocznie nie zrozumiałeś - tu nie chodzi o to, że ooo lewactwo czy coś, tylko, że Donald Trump gdyby wiedział to co przekazałem jako np. fan właśnie Chaweza nie pogratulowałby CDU. Sam nie nazwałem lewactwem ani razyu, sam materiał starałem się stworzyć w informacyjnym tonie bez mówienia
@Cineczeq: CDU zmieni teraz kurs z jednego prostego powodu. Oni chcą rządzić a uda im się to podkradając głosy AfD a że AfD buduje poparcie tylko na niechęci do imigrantów to wezmą ten postulat trochę ich wywala i AfD nie będzie miała karty. Tak samo robiła Merkel w 1 kadencji aby rządzić w 2 podkradła kilka postulatów lewicy która wtedy miała wysokie poparcie. To partia która chce rządzić i patrzy
@Ivan_Sekal: Szanuję Twoje zdanie i rozumiem, o co Ci chodzi. Faktycznie CDU to partia, która potrafi dostosować się do nastrojów społecznych i grać pod elektorat. Merkel też tak robiła, podkradając postulaty lewicy, żeby zapewnić sobie kolejną kadencję. I tak, masz rację, że teraz mogą próbować zgarnąć trochę elektoratu AfD, zwłaszcza biorąc pod uwagę rosnące nastroje antyimigracyjne w części społeczeństwa.
Ale z drugiej strony - spójrz, z kim CDU rozważa wejście
Przypomnę że Merz kiedy rządziła Merkel był jej głównym
A tak do meritum:
No jasne, rozumiem, o co Ci chodzi. Faktycznie, CDU to partia z długą historią i wieloma etapami ewolucji, ale nic obecnie nie wskazuje na to, że nagle skręcą ostro w stronę stricte konserwatywnej polityki. Jasne, mieli momenty bardziej zachowawcze, zwłaszcza za czasów Adenauera, ale potem przy Merkel mocno złagodzili kurs — otwartość
Dokładnie tak to nazwałem. Za te dziecko dziękuję, akurat wchodzę w Chrystusowy wiek. xD
Ale raz jeszcze, bo widocznie nie zrozumiałeś - tu nie chodzi o to, że ooo lewactwo czy coś, tylko, że Donald Trump gdyby wiedział to co przekazałem jako np. fan właśnie Chaweza nie pogratulowałby CDU. Sam nie nazwałem lewactwem ani razyu, sam materiał starałem się stworzyć w informacyjnym tonie bez mówienia
To partia która chce rządzić i patrzy
Ale z drugiej strony - spójrz, z kim CDU rozważa wejście