Wpis z mikrobloga

Hej Misie kolorowe,
Przymierzam się do zamontowania paneli fotowoltaicznych na dachu, ale mam kiepskie warunki [wchód-zachód] i duży kąt. Szukam jakiegoś programu/strony która symuluje warunki montażu i pokaże jaki jest "realny" uzysk w takiej konfiguracji. Wiadomo, mogę odebrać jeden z miliona tel i mi wyliczą, ale wiadomo jako to jest - sam nie zrobisz to..

#fotowoltaika #projektowanie #darmowe #pv
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@n00ir: przy aktualnych przepisach wsch-zach to są najlepsze warunki - ale nie żeby to się w ogóle opłacało, chyba że sam zrobisz i jeszcze weźmiesz dotację
  • Odpowiedz
@n00ir: zakładam że będzie instalacja on grid oi nadmiar prądu będziesz odsprzedawał? to zauważ że ceny sprzedaży zależy od godziny, może bardziej się opłacać wyprodukować mniej, ale w godzinach w których jest lepsza stawka, a to oznacza panele nachylone na wschód/zachód a nie południe
  • Odpowiedz
@n00ir: duży kąt? jeżeli jest poniżej 40 st. to ciągle optymalny, jak powyżej to lepiej dostosowany do zimowej ekliptyki Słońca, czyli zwiększysz autoknsumpcję.
Z obliczeń produkcji to większość producentów falowników do fotowoltaiki ma wersję webową takiego wsparcia dla projektantów. Wejdź na jakiś Solar Edge Designer lub coś z GoodWe SEMS i z grubsza zrobisz symulację.
Instalacja wsch-zach. (bez magazynu )ma szansę zbilansować się po rocznym rozliczeniu na zero, jeżeli nie
  • Odpowiedz
Prawdę mówiąc nie wiem nad czym wykopki się tak spuszczają w orientacji wschód-zachód.

@Kapibara_kapibara żeby stawać na głowie i robić na siłę wschód zachód, to może nie, ale takie ustawienie mimochodem daje parę plusów, zwłaszcza przy RCE i typowym profilu obciążenia gospodarstwa domowego.
Sporo za to się traci jak napięcie na stringu spada w pochmurne dni i mppt nie rusza. Wtedy ta sama ilość paneli zapiętych na jednym stringu na południe
  • Odpowiedz
@n00ir: Teraz wschód-zachód lepszy niż południe, bo więcej prądu zużyjesz na bieżąco – rano i wieczorem coś działa w domu, a nie tylko w środku dnia. Pobaw się też tym kalkulatorem i zobacz, jaką autokonsumpcję będziesz mieć i jak się będzie spinać: https://pvkalkulator.pl/
  • Odpowiedz