Aktywne Wpisy
wykopowicz_ka +64
#kanalzero
Pis:
Zbudował gazoport
Zbudował tunel w Świnoujściu.
Zbudował port przeładunkowy w Szczecinie i Gdańsku.
Pis:
Zbudował gazoport
Zbudował tunel w Świnoujściu.
Zbudował port przeładunkowy w Szczecinie i Gdańsku.

FFFFUUUU +2197
Bo oto mamy kraj, w którym nie opłaca się prowadzić restauracji, ale opłaca się mieć lokal, który można wynająć za absurdalne pieniądze.
Kto tu naprawdę zarabia?
Na pewno nie właściciel knajpy. On nie śpi po nocach, bo czynsz go zjada szybciej niż klienci jego dania. Na pewno nie kucharz, który z--------a za minimalną. Na pewno nie kelner, który musi udawać, że cieszy się, że klient zostawił mu 10 zł napiwku.
Kto więc wygrywa? Właściciel lokalu.
Gość, który kupił nieruchomość w dobrym miejscu, ustawił czynsz na poziomie, który sprawia, że żaden biznes nie ma prawa przetrwać, i teraz czeka, aż kolejna restauracja padnie, żeby wcisnąć lokal następnemu frajerowi.
I to działa. Knajpy się zamykają, ale czynsz nigdy nie spada. Bo w Polsce lokal nie musi zarabiać – wystarczy, że właściciel lokalu zdąży wydymać kilku restauratorów, zanim trafi kolejnego.
Jak to się zaczęło?
Polska jest jednym z nielicznych krajów w Europie, gdzie posiadanie nieruchomości praktycznie nie jest opodatkowane. Możesz mieć 10, 50, 100 lokali, wynajmować je za chore stawki i nie płacić od tego podatku, który sprawiłby, że trzymanie pustego lokalu przestałoby być opłacalne.
To dlatego czynsze są z kosmosu. Bo nie ma presji na to, żeby lokale były używane – właściciel może je trzymać puste latami i czekać, aż trafi na naiwniaka, który weźmie je za każdą cenę.
Efekt?
- Restaurator płaci 20-30 tysięcy złotych miesięcznie za lokal.
- Mimo wysokich cen w menu i tak nie wyrabia na czynsz.
- Padnie w ciągu roku, a na jego miejsce wejdzie kolejny frajer.
Ale przecież gastronomia musi się jakoś utrzymać!
Tak, ale jak ma się utrzymać, skoro już na starcie jest skazana na porażkę? Bo nie wystarczy, że zrobi dobre jedzenie. Nie wystarczy, że będzie miał lojalnych klientów. Musi utrzymać cały ten absurdalny system nieruchomościowej spekulacji, gdzie jedna osoba żyje z wynajmu, a dziesięć innych ledwo wiąże koniec z końcem.
I dlatego za spaghetti płacisz 60 zł. Bo nie płacisz za jedzenie – płacisz za cudzy kredyt na piąte mieszkanie inwestycyjne.
Czy da się to zmienić?
Tak. Ale nie poprzez narzekanie na ceny w restauracjach. Dopóki w Polsce nie wprowadzi się podatku od pustych lokali i spekulacyjnych nieruchomości, dopóki właściciele nie będą musieli realnie obniżać czynszów, nic się nie zmieni.
Bo prawda jest taka, że nie masz drogiego jedzenia
w Polsce. Masz drogi wynajem, za który wszyscy się składamy.
Więc jak następnym razem zobaczysz rachunek za obiad i pomyślisz „chore ceny!”, pamiętaj: to nie wina kucharza. To nie wina kelnera. To nawet nie wina restauratora. To wina rynku, który nie musi gotować, bo zarabia na tym, że inni muszą jeść.
Dziś to rynek nieruchomości dostaje czerwoną kartkę.
#gastronomia
#nieruchomosci
źródło: 9A87D210-4104-4624-B6F1-7374C8276A29
Pobierz@CzerwonaKartka: takiej która wpisuje drobnym drugiem w menu usługę serwisu. Gdzie już jest taki absurd, że jak zamawiasz lunch z odbiorem osobistym to masz zapłacić też za serwis...
Próbując otworzyć coś podobnego, po odliczeniu kosztu zakupu po aktualnej cenie lub wynajmu biznes by się ledwo spinał.
Taki kebab z kontenera kosztuje po 30 zlotych albo i wiecej a kebabista raczej nie placi c--j wie jak wysokiego czynszu za miejsce na kontener.
Z reszta kilka tysiecy zlotych czynszu za lokal handlowo-uslugowy to nie duzo bo ibroty takich lokali kreca sie w granicach kilkudziesieciu tysiecy miesiecznie.
Tak wiec ceny pradu sa tu problemem a nie czynsz.
@CzerwonaKartka: ok, ale więcej osób inwestującycyh w lokale to większa podaż a co za tym idzie mniejsze ceny.
Wiadomo, że da się znaleźć droższe, ale do cholery jadłem w knajpie, która wyglądała jak topowe restauracje + żarcie naprawdę dobre i za:
- 2x domowa lemoniada,
- 4x tacos na przystawkę,
- pizza z burratą i
O stacjonarnych lokalach można powiedzieć podobnie, że to niekoniecznie cena wynajmu lokalu jest główną przyczyną cen dań. Po co kasować mniej, skoro można kasować więcej, a ludzie i tak będą kupować?
Autor napisał swoją teorię, ale to tylko teoria,
W USA żarcie z food trucka jest tańsze bo w większość stanów możesz sprzedawać jedzenie wszędzie gdzie możesz legalnie zaparkować bez dodatkowych kosztów. W Polsce musisz i tak płacić grube tysiące żeby gdziekolwiek sprzedawać xD
@Cierpienia_mlodego_Pepe: dlaczego?
@CzerwonaKartka: XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
XDDDDDDDDD
XDDD
XD
Nie odpisał już (╯︵╰,)
@CzerwonaKartka a ten rynek nieruchomości to jakiś odrębny byt, który chce zniszczyć Polskę i Polaków?
Winni jesteśmy my - Polacy. Nie istnieje u nas coś takiego jak poczucie dobra wspólnego, narodowości, życia w wspólnocie. O ile każdy niemal człowiek na świecie chce się czegoś dorobić i zabezpieczyć swoje dzieci to my podnieśliśmy to do miana ponurej sztuki. Samo inwestowanie od lat wszystkiego w beton jest tego przejawem -