Aktywne Wpisy

skrogg +15
Czasem przed spaniem lubię sobie na jakąś ładną dziewczynę popatrzeć ( ͡º ͜ʖ͡º)

źródło: f379d8dc11a3e18d9986385ff1a402a96a81b83a193de9f35d2801eba74f33e6
PobierzSiema wykopki. W-------m się fest bo miałem z dziewczyną obejrzeć występ naszego znajomego w magii nagości. Ustaliliśmy że będziemy oglądać ten odcinek wspólnie w Sobotę w trójkę. Gram Sobie dzisiaj w gierkę, a ona wchodzi mi do pokoju i mi oznajmia że właśnie obejrzała odcinek sama. No i mega się w-------m bo wiedziała, że chce to obejrzeć razem. Już c--j tam w to Sobotnie oglądanie, ale chciałem razem z nią Sobie pierwszy
Albo emeryci po prostu przegłosują młodych (co jest całkiem możliwe) i podatki dochodowe będą rzędu 75% dla pracowników i firm. Młodzi ludzie będą pracować tylko na opłaty.
Albo zapanuje zapaść usług dla emerytów, 200 osób w DPSie i 2 pielęgniarki, emerytura 20% ostatniej pensji, kolejka na wymianę biodra 10 lat
Każdy z tych scenariuszy oznacza katastrofę, ciekawe jestem tylko który zwycięży. Większość ludzi nie zdaje sobie ze sprawy, jak wielki będzie to problem dla nas.
#demografia #gospodarka #nieruchomosci #ekonomia
why not both?
Jeśli wygra drugi to przetrwamy jako państwo ale wjedzie ostra znieczulica.
Ja obstawiam że wygra pierwszy, bo oczekiwać racjonalności od Polaków jest rzeczą nierozsądną.
A powinien być model pośredni z opodatkowaniem majątków zamiast dochodów z pracy i zmiana całego systemu. Wtedy zarobienia emeryci musieliby sami sobie opłacać usługi wyprzedawaniem majątku który zgromadzili przez całe życie, a nie
@PfefferWerfer: Potężny majątek Polskich emerytów. Mieszkanie komunalne i dwie torby leków.
@Tagliacozzo: Mieszkanie wykupione z bonifikatą 99% w powiatowym warte 300k PLN - wystarczy na opiekę paliatywną.
PS. Średni dochód na osobę w gospodarstwie domowym emeryta jest wyższy niż na osobę w gospodarstwie domowym osób zatrudnionych na etacie. Dane z GUS. To tak w temacie mitu biednego emeryta.
@PfefferWerfer: rozumiem ze po sprzedaży zamieszka pod mostem
@Tagliacozzo: W DPSie albo szpitalu za który trzeba zapłacić. Propozycja państwowej odwróconej hipoteki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@jonasz68: dlatego najlepiej jednak mieć dzieci i je dobrze wychować. Masz wtedy szansę, że jednak ktoś ci pomoże na starość.
@Togira_Ikonoka: ale tak naprawdę jedno nie zmienia drugiego. Dobrze mieć dzieci bo masz szansę jednak otrzymać pomoc na starość. Ja tę szansę ze względu na 1 dziecko będę miał, choć będzie ona mniejsza od osób mających większą liczbę dzieci. Dużo też zależy od samego wychowania i od tego czym się dziecko będzie zajmować w przyszłości. Posiadanie np. dziecka
@anzelmbohatyrowicz: Matka ma dzieci więc jeżeli będą pracować to dla społeczeństwa jest i tak jest bardziej wartościowa niż bezdzietny pasożyt.
@jonasz68:
@PfefferWerfer:
W zasadzie to już powoli się dzieje, a w sumie nic poważnego się jeszcze nie stało. W 2022 - do teraz słyszałem tyle deklaracji o wyjeździe za granicę