Aktywne Wpisy

APOLL0 +145
Tak wygląda mapa opadów w lutym i marcu tego roku. 3 dni deszczu w czasie dwóch miesięcy. Już nie mówiąc o śniegu.
O tej porze roku ziemia powinna być nasączona wodą z roztopów, i zwykle do tej pory była - teraz nie jest.
Dlatego, by zachować choć trochę wody w glebie:
Łapmy każdą deszczówkę, gromadzimy ją, retencjonujmy, zamiast od razu odprowadzać do kanalizacji deszczowej, rowów melioracyjnych, rzek.
O tej porze roku ziemia powinna być nasączona wodą z roztopów, i zwykle do tej pory była - teraz nie jest.
Dlatego, by zachować choć trochę wody w glebie:
Łapmy każdą deszczówkę, gromadzimy ją, retencjonujmy, zamiast od razu odprowadzać do kanalizacji deszczowej, rowów melioracyjnych, rzek.

źródło: opady
Pobierz
Milo900 +15
Koleś ma 15 lat doswiadczenia w IT. Testy, adminka, java developer i nie moze znalezc pracy.
Ale pewnie musi isc na bootcampa zeby znalezc prace, albo musi sie wiecej sie uczyc
Ta branza sie zwija. Jest coraz gorzej, ale bedzie jeszcze bardziej c-----o.
#programowanie #programista15k #programista25k #pracait
Ale pewnie musi isc na bootcampa zeby znalezc prace, albo musi sie wiecej sie uczyc
Ta branza sie zwija. Jest coraz gorzej, ale bedzie jeszcze bardziej c-----o.
#programowanie #programista15k #programista25k #pracait

źródło: temp_file8775565115420694278
Pobierz
Robię challenge, mający na celu zjechanie wszystkich klubów piłkarskich ekstraklasy i pierwszej ligi (oraz subiektywnie wybranej najciekawszej osiemnastki z niższych lig)
Odcinek 3. Warszawa. Mecz Polonia Warszawa - Górnik Łęczna 21.02.2025
Nie będę kłamał, że na Polonii nigdy nie byłem. Jest to "mój" klub, na którym się wychowałem, na który chodziłem za małego, i na którym mam spokojnie około 150 meczów w których uczestniczyłem. Mimo wszystko, postaram się przedstawić temat bez taryfy ulgowej.
Dojazd:
Na stadion wyruszam godzinę przed meczem metrem. Stadion jest zlokalizowany blisko centrum, i stacji metra dworzec gdański (jakieś 10 minut spokojnym spacerem). Jeżeli ktoś chce podjechać bliżej, to obok samego stadionu jest pętla autobusowa na której się zatrzymuje kilka linii. Raczej nie polecam auta, zwłaszcza w poniedziałki i piątki - stadion jest w strefie płatnego parkowania to raz, a dwa że w pobliżu stadionu nie ma parkingu ogólnodostępnego (znaczy się, jest, ale dla VIPów). Dla normalsów zostają uliczki między blokami, gdzie to jest jak jest, ciasno, raz się miejsce znajdzie a raz nie, i gdzie trzeba ciągle uważać na znaki by się nie wbić na jakaś jednokierunkową i głupio nie zarobić mandatu. A sam wyjazd z nich jest często zjawiskiem powolnym
Wejście:
Będąc 20 minut przed meczem wchodzę właściwie bez kolejki. Czasem przed większymi meczami może się zrobić mały zator, ale raczej więcej niż 10 minut nigdy nie byłem zmuszony czekać. Fajnym rozwiązaniem jest to, że obsługa skanuje kody z biletów przy pomocy skanera - póki co to jedyny klub który znam stosujący te rozwiązanie. Nie trzeba więc się martwić o to czy telefon wejdzie do czytnika, czy czytnik złapie miejsce ekranu gdzie jest kod i tak dalej.
Stadion:
Zająłem miejsce na trybunie głównej w sektorach "C", po przeciwległej stronie trybuny kamiennej. Tutaj warto wspomnieć, że w ostatnich latach lokalizacja młyna się ciągle zmieniała, a to był na kamiennej, a to był na sektorze C właśnie, a to jak większa grupa wyjazdowa przyjechała, to się im oddawało sektor C. Dlatego przed meczem zawsze warto sprawdzić na profilu kibiców (Ultras Enigma) gdzie oni zamierzają dopingować.
Strefą po której można się poruszać to sektory A oraz C + cały dziedziniec. Jest on chyba najbardziej urokliwą częścią stadionu, z uwagi na fontannę, która w lato jest zapełniana wodą. To tutaj odbywa się większość aktywności okołomeczowych jak zakup pamiątek (ze sklepu klubowego) lub zakup żarcia.
Poza tym jednak stadion trąci starością. Osobliwym skandalem jest to, że załatwianie potrzeb odbywa się tylko do toi-toia, które już około przerwy wyglądają absolutnie tragicznie, i trzeba zatykać nos, by do nich wejść. Serio, nie idźcie tam, jak nie musicie.
Wnioski dla przyjeżdzających na mecz do Warszawy:
- Lepiej weź zbiorkom, jak już jesteś z daleka, celuj w parkingi przy centrach handlowych/innych obiektach które je mają - np. zoo.
- Nie idź do kibla, po prostu nie
- Jeżeli jesteś pierwszy raz w mieście, to można połączyć mecz ze spacerem po starówce - Do rynku nowego miasta jest 900 metrów, do kolumny Zygmunta 1.5 km, a do ogrodów zamku królewskiego 2 km. Zaczynając 2 godziny wcześniej przed meczem, wyjdziesz ze starówki prosto na obiekt akurat przed pierwszym gwizdkiem.
- Oferta gastro przeciętna. Póki co najlepsza kiełba jaką szamałem, do tego frytki, choć z ceną za nie polecieli - 25 pln. Również są stoiska z kawą, herbatą, piwem. Głodni nie wyjdziecie, ale po prostu w innych miejscach jest więcej i z wyjątkiem giętej lepiej.
Ocena:
Stadion: 3/10 (Remont potrzebny od zaraz, a już zdecydowanie od zaraz potrzebne jest wyposażenie go w normalne toalety). Od 1 na 10 ratuje stadion dziedziniec i neon Polonia. Przypomina to czasy, gdy rzeczy robiło się by były ładne, a nie tylko funkcjonalne najniższym kosztem).
Obsługa: 9/10 (Ochrona i obsługa zupełnie niezauważalna, nie robiąca problemów. Odejmuje 1 pkt za to że kiedyś przy wejściu na sektory trzeba było jeszcze raz pokazywać bilety, co mając stadionowy zestaw w jędnej ręce, i kubek w drugiej było strasznie upierdliwe)
Jedzenie: 7/10 (Ilość produktów do wyboru taka se, frytki raczej nie będą polecane przez ogromną cenę i średnią jakość. Kiełbasa absolutna topka, czekam czy jakiś obiekt ją przebije).
Foto: Widok z sektora C2
Subiektywna klasyfikacja klubowa:
1. Stal Mielec 22/30
2. Polonia Warszawa 19/30
3. Pogoń Siedlce 6/30
źródło: 6ed3da028f560ced8bfbca692497c1ebc0b93807f6dbc353b09d2dd4852c637a
Pobierz