Mirki, pytanie do Was - bo są tu na pewno narciarze, którzy podzielą się widzą. W skrócie - w tym roku zacząłem więcej jeździć, właściwie to pierwszy sezon, kupiłem narty z linku - 163 cm https://www.mardosport.pl/e-4621-narty-volkl-rtm-7-4-red-full-sensor-woodcore-tip-rocker-made-in-ger-marker-fdt-10 - jestem samoukiem, nigdy nie wziąłem żadnej lekcji (wiem, błąd), dość szybko udało mi się krawędziować (50-70km/h), vmax 85km/h, ale na krechę. No i teraz tak - coś tam z podstaw szybko zakumałem, wyeliminowałem jazdę rotacyjną skręcając z biodra, ale wiem, że bardzo dużo jeszcze przede mną. Pomyślałem, że spróbuję na innych nartach i wziąłem dwie pary - head magum supershape 173 cm ( ͡°͜ʖ͡°) i volkl racetiger sc 158 cm tegoroczne. Heady mnie totalnie przerosły, przekonałem się na własnej skórze jak różni influ narciarscy z yt mówią, że tego typu narty nie wybaczają błędów i nie są w żadnym wypadku przeznaczone dla osoby początkującej - i to był mój błąd, pomimo, że jechałem krawędziowo, to czułem przepaść, jeśli chodzi o to czego te deski wymagają od narciarza w porównaniu z tymi Volkl RTM. Później jeszcze spróbowałem na Racetiger SC i z nimi było już znacznie lepiej - czułem, że je ogarniam, były tak jakby jeśli chodzi o wymagania po środku tych trzech par i czułem, że z nimi mogę progresować, że jest przestrzeń do nauki, a jednocześnie dość swobodnie mi się na nich jeździ. Na koniec wróciłem już do swoich nart i poczułem ulgę. Doradźcie proszę, czy zostać przy tych RTM-ach czy kupić Racetigery. Jak dalej się rozwijać? Uważam, że mam spoko bazę do dalszej nauki, zależy mi na tym, żeby robić dłuższe zakręty na krawędzi i jeździć bardziej płynnie.
@presburger: dam ci radę, zanim nadejdzie przyszły sezon weź tak 3 lub 4 miesiące przed zacznij regularnie trenować nogi. Takie treningi 3 razy w tygodniu trening fbw na siłce, gdzie małymi ciężarami poćwiczysz kondycje, ale na każdym treningu 3 różne ćwiczenia na nogi z solidnym ciężarem. Na początku będziesz przeklinał ten pomysł, ale wierz mi, że po takim przygotowaniu to wygląda tak, że cokolwiek weźmiesz z wypożyczalni to, albo zjazdy
@wiwatuuu: odnośnie nóg, to mam duży background kolarski - od dawna rower górski, katowany na przeróżnych maratonach mtb, nogi mam mocne - brakuje doskonalenia techniki.
@wiwatuuu: druga sprawa obawiam sie ze te osrodki w polsce zatloczone to nie jest dobry pomysł na test nart dla osoby mniej technicznej, poza tym ścieg był mokry. może przy lepszym warunie lepiej bym się wczuł w te narty z wysokiej póły.
@presburger: dawaj na Słowacje, tylko z oświetleniem jest problem i trzeba rano jechać albo na kilka dni, za to zaplecze techniczne jak i gastro bez porównania do górek w PL gdzie 20 min to w kolejce odstoisz, żeby w ogóle wyjechać
@presburger: Chopok, Słowacja blisko i fajnie, hotel pod samym stokiem, wioska dalej fajne żarcie, tanio jak na to co się najeździsz, a nie wystoisz w kolejce
@presburger: Ochłoń trochę, niech cię ktoś nagra, zobacz jak wygląda to z boku. Dzięki temu zejdziesz na ziemię. 99% tego co ci się wydaje to brak techniki, a nie sprzęt. Typowa pułapka osoby początkującej, która pojeżdziła kilka dni, złapała noobie progress i wydaje jej się, że sprzęt ją ogranicza.
@WezniePrzestrzeleCiKolano: właściwie pisząc ten wpis już doskonale wiedziałem, ze to noobie progress wiec wiem gdzie jestem i widze jak to wygląda na nagraniu :)
Typ zostając w Polsce pewnie by dostał max zawiasy, a teraz jest wrogiem nr 1 którego złapaniem chwali się premier kraju (XD) i pewnie jeszcze z rok lub dwa bezwzględnej odsiadki dostanie
#narty #narciarstwo #sportyzimowe
Chopok, Słowacja
blisko i fajnie, hotel pod samym stokiem, wioska dalej fajne żarcie, tanio jak na to co się najeździsz, a nie wystoisz w kolejce