Wpis z mikrobloga

W co wrzucacie nadmiar gotówki w 2025? Wydaje się że obecnie wszystko jest bardzo przewartościowane: SP500, złoto, nieruchomości, BTC - wszystko rekordowo drogie, obligacje słabo płacą, lokaty też. Pytam z ciekawości o zdanie innych, osobiście nie bawię się w żadne ryzykowne akcje z pożyczkami dla firm ale mam dziwne przeczucie że jak zaraz będą korekty na wszystkim to dzisiaj zainwestowane pieniądze będą 7 lat odrabiać straty jak to było po 2008 roku. Z drugiej strony lokaty płacące 4% po belce i to jeszcze w ryzykownym PLNie to też niezbyt dobry pomysł. Zapraszam do dyskusji na jakże zawsze ciekawy temat! #inwestowanie #zloto #lokaty #gielda
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tbmm: najważniejsza zasada inwestowania, kupujesz to, w co wierzysz i z czym czujesz się pewnie. Jeden będzie spał spokojnie zapakowany 100% w BTC, inny mając 100% w SP500, a ktoś inny będzie czuł się dobrze, kupując EDO.

drugiej strony lokaty płacące 4% po belce i to jeszcze w ryzykownym PLNie to też niezbyt dobry pomysł.

Praktycznie zerowe ryzyko, blisko inflacji, łatwo dostępne środki. Waluta kraju, w którym mieszkasz i wydajesz.
  • Odpowiedz
@tbmm: Ja zaczynam shortować Amerykę pod tezę rozczarowujących raportów za zeszły rok. Rozczarowujące w rozumowaniu "nie tak dobre jak wszyscy sądzili". Nie wydaje mi się by miało się wydarzyć jakieś tąpnięcie czy inna pękająca bańka, zwykła korekta.
  • Odpowiedz
@tbmm: Czy przewartościowane? Złoto rośnie o inflację mniej więcej rok w rok (ta realna a nie liczona przez GUS) BTC czy przewartościowany to nie wiem… ogólnie warto jest wziąć pod uwagę też platynowe monety https://srebroizloto24.pl/kategoria-produktu/platyna/platynowe-monety/ wydaje mi się że wszystko lepsze niż pieniądz FIAT na koncie. A może warto wyrównać wszystkie długi (jeśli je masz) i żyć bez kredytów? Zarobisz na odsetkach i masz czystą głowę mając 0 kredytów a
  • Odpowiedz