Wpis z mikrobloga

Dokładnie trzy lata temu zaczęła się inwazja Rosji na Ukrainę. Wstałem wtedy rano i zobaczyłem w wiadomościach w internecie informacje o ataku. Poszedłem na zajęcia, miałem jakieś tam kolokwium, ale panowała tak nerwowa sytuacja, że to było nie do opisania. Pierwsze tygodnie pokazały Polskę i Ukrainę z najlepszej strony. Natychmiastowe wsparcie Polaków, wysłanie pomocy, ruch pod granicę, mobilizacja służb i zdecydowanie pokazało jak potrafimy się zachować w kryzysowej sytuacji. Na Ukrainie tymczasem wielka mobilizacja, ludzie ciałami próbowali zatrzymać wozy Rosjan, które zmierzały do Chersonia czy elektrowni Zaporoskiej, ludzie masowo się zbierali i przygotowywali koktajle Mołotowa a jednocześnie pierwszy wysyp filmów pokazujących zestrzeliwanie ruskich helikopterów, cyganie kradnący czołgi, piosenki o bayraktarze i pierwsze kolumny Rosjan zmieniane w płonące wraki a w tym wszystkim Zełeński i jego administracja, która zdecydowała, że zostanie w Kijowie, że będzie walczyć, chociaż już pierwszego dnia sytuacja była niepewna i mieliśmy nawet sytuację, że jacyś dywersanci rozbijali się skradzionym transporterem po ulicach Kijowa. Jednocześnie były też filmiki smutne jak na przykład czołg strzelający do starego autka, którym jak się okazało jechało jakieś starsze małżeństwo, rakiety uderzające w blokowiska, oraz najbardziej przypałowe rzucenie koktajlu Mołotowa w historii (rzucili z samochodu w jakiś opancerzony transporter, ale byli metr od niego i sami się poparzyli). Wszystko to było dla mnie i pewnie dla was wszystkich niezwykle fascynujące, z wypiekami na twarzy śledziliśmy wszystko co się dzieje, złościliśmy się na widok zbrodni, wzruszaliśmy się widząc rozdawanie jedzenia na dworcu w Przemyślu, śmialiśmy się widząc zamkniętych w windzie Rosjan... Ale to nigdy nie powinno mieć miejsca. Za tą rozrywką stoją tysiące zabitych cywili, żołnierze oddający życie w służbie ojczyzny, niewinni ludzie pogrzebani pod teatrem w Mariupolu, zniszczone miasta, r--ź w Buczy, miliony uchodźców, którzy uciekali przed wojną, masa sierot i wdów, mężczyźni wracający na Ukrainę by ruszyć z pomocą, młodzi Ukraińcy zaniepokojeni życiem swoich bliskich także ruszali pod granicę, plądrowanie domów i całych miast. Rosjanie z Putinem na czele rozpoczęli największy konflikt w Europie od czasów Hitlera, zatracili się w swoim szalonym dążeniu do wielkości i dominacji nad innymi narodami oraz bezmyślnym oddaniu się woli władzy. Rosja jest odpowiedzialna za całą rzeszę katastrof, niemal zniszczyła przyszłość narodu w imię prymitywnych idei, które świat już porzucił dekady, a nawet stulecia temu. Rosyjski imperializm i jego zbrodnie nie mogą zostać zapomniane, nie można mówić o żadnych usprawiedliwieniach za to bestialstwo, odrzucać wszelkie wymysły o zmyślonych prowokacjach czy inscenizowanych zbrodniach wojennych. Nie można nawet myśleć o pomyśle powrotu do stanu sprzed wojny, bowiem naród i kraj, który dopuszcza się takiego obrzydliwego czynu i nie zostaje w żaden sposób pociągnięty do odpowiedzialności będzie się tylko utwierdzał w przekonaniu, że ta droga jest słuszna. Rosja musi ponieść konsekwencje a w Rosjanach musi dojrzeć myśl, że wywołali największą katastrofę w dziejach Europy od wielu dekad i że grzech winy nigdy ich nie opuści, aż po sąd ostateczny, tak jak to było z Niemcami i nazizmem.

Na koniec rzucę cytat na widok którego najczęściej głośno klnąłem bo jego pojawienie się oznaczało, że zginąłem w COD2

Aby zło zatriumfowało, wystarczy, by dobry człowiek niczego nie robił

#ukraina #wojna #rosja #polska
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kagernak: pamiętam, że gdy wybuchła wojna na Ukrainie to był tam taki Paweł, i ja jechałem na rowerze, i go spotkałem, i potem jeszcze pojechałem do biedronki na lody, i po drodze do domu wtedy jeszcze, już do domu pojechałem.

• Odpowiedz
@Kagernak: W marcu 2022 jechalem do pracy pociagiem, wsiadłem w Zbąszynku i jechałem w kierunku Poznania.

Na kolejnej stacji, w Zbąszyniu wsiadły 4 dzieciaki z plecakami - myśle sobie, okej, rodzenstwo jedzie do szkoly ¯\(ツ)/¯ Przedział wieku 8-12 lat.

Coś było nie tak, czemu maja psa ze soba? i czemu te plecaki takie wypchane - tutaj zaszly ciezkie procesy myslowe, bo bylo przed 7 az w koncu zrozumialem - dzieciaki,
  • Odpowiedz
@Kagernak: ja miałem wtedy zajęcia na studiach, a po nich poszedłem sobie do piekarni i kupiłem sobie paczka, którego zjadłem ze smakiem bo to były rzeczy na które nie miałem wpływu
  • Odpowiedz
@Kagernak: świetny wpis. Sama prawda, nie zapominajmy jak to wyglądało i jak wyglądałby konflikt Rosji z kimkolwiek. To nie jest cywilizowane państwo, to nie są cywilizowani ludzie. Nie należy mieć dla nich jakiejkolwiek wyrozumiałości.
  • Odpowiedz
@Kagernak: jak romantyk po naoglądaniu się TopGun myślałem że Amerykanie ich wyjaśnią
Po czym najpierw zaczęli się na nich dorabiać ich firmy zbrojeniowe a teraz się przyłączyli do russkich bandytów
  • Odpowiedz
@Kagernak: szkoda że ludzie tak prosto dali się zmanipulować takiej k---a tempej propagandzie. Serio, ludzie plują jadem w kraj który jest ofiarą i gloryfikują kraj który za kilka lat napadnie na nich samych.

I to wszystko w imię walki z jakimś lewactwem i chęcią bycia w opozycji do istniejącego trendu.

Smutne jest to że na świecie jak zawsze zamiast zwyciężyć sprawiedliwość to zwycięży największy cwaniak.
  • Odpowiedz