Aktywne Wpisy

Piotrek7231 +90

CordellWalker +290
Dzisiaj każdy będzie chciał przynajmniej raz kogoś wkręcić - w końcu prima aprilis
Jeśli chcecie coś sprawdzonego to zacznijcie od tych trzech kroków:
Krok pierwszy:
1 - Zacznij od… POKAŻ CAŁOŚĆ
#takaprawda #heheszki #primaaprilis #glupiewykopowezabawy #humor #pasjonaciubogiegozartu
Jeśli chcecie coś sprawdzonego to zacznijcie od tych trzech kroków:
Krok pierwszy:
1 - Zacznij od… POKAŻ CAŁOŚĆ
#takaprawda #heheszki #primaaprilis #glupiewykopowezabawy #humor #pasjonaciubogiegozartu
Nie sądzicie, że to trochę dziwne, że mit o stworzeniu świata, zwierząt oraz człowieka znacznie się różni w zależności od religii? Zasady przyjęte w danych religiach na wzajem się wykluczają. Dlaczego wierzycie w Jezusa Chrystusa, jako Zbawiciela, a nie jesteście wyznawcami np. buddyzmu? Lęk przed potępieniem, tradycja rodzinna, czy osobiste doświadczenia życiowe? A może przeczucie, że to co mówi Jezus jest Prawdą? W buddyzmie też jest wiele szlachetnych i słusznych zasad, czy metod rozwijania duchowości, a przecież jesteście chrześcijanami, a nie buddystami.
Dlaczego wybraliście akurat Jezusa? Każda myśl na wagę złota, zapraszam do dyskusji.
#wiara #religia #pytanie
źródło: religions
Pobierz@SarahC:
Dzięki za pouczenie :)
@yggdrasill: zależy od przyjętej definicji. Dla jednego może być religią bez boga, a dla kogoś innego filozofią.
Ale też zadaję niewygodne pytania np. czy Jezus pozwoliłby na ślub gejów itp. bo argumenty "za" też istnieją, ale to nie mainstream, póki co. Np.
W moim przypadku także, jedyną rzeczą, która pomagała mi, gdy byłem bliski np. samobójstwa, to była modlitwa do Boga (byłem wtedy osobą niewierzącą, ale Bóg wysłuchał moją modlitwę w psychicznej agonii i mi pomógł, ja jednak uznałem wyzwolenie z nałogu jako dzieło
Może za dosadna parafraza (ja nie chce ludziom obrażać uczuć) ale chodzi mi o to, że Jezus obiecywał nagrodę której istnienia do dzisiaj nie idzie dowieść, tylko jego sprawy były najważniejsze, a ci którzy za nim poszli często zaniedbywali rodziny żyjąc w biedzie i przedwcześnie utracili swoje życie nic z tego nie mając. Najczęstszym rezultatem jego wiary jest bogacenie się organizacji religijnych kosztem wiernych.
Mateusza 10:
@greg_uk: To jest zupełnie natualne. Ludzie nawymyślali sobie historyjek z dostępnego materiału - okolicznej przyrody, zwierząt, warunków w których żyli. Ubrali w konkret funkcjinujące na innym poziomie, o wiele starsze i większe toposy. Człowiek rozumny wymordował pozostałe gatunki ludzi, podporządkował sobie zwierzęta i rośliny, a dalej cierpi choroby, przemija
Myślisz po ludzku, dlatego te przytoczone przez Ciebie fragmenty Ewangelii wydają się być dla Ciebie niemądre bądź niesłuszne. One mają sens, gdy się myśli "po bożemu", a żeby cały czas mieć taki stan umysłu trzeba się głęboko zanurzyć w wierze. Bóg jest jedynym prawdziwie dobrym bytem, który nie okłamuje, ma wobec nas dobre intencje, a nasze życie ma być Jego Błogosławieństwem. To normalne, że musisz bardziej kochać Boga od
A co jeśli się mylisz? Założenie, że tak skomplikowany i harmonijny twór jakim jest wszechświat, umysł ludzki itd powstał sam z siebie i nie ma żadnego większego sensu jest trochę prymitywne. Rozumiem dlaczego nie wierzysz w chrześcijańskiego Boga, ale wszystko co nas otacza i my sami jest tak rozbudowane, ustrukturyzowane i harmonijne, że byłoby to niezwykłe gdyby to wszystko było bez przyczyny, sensu i składu. Moim zdaniem jest Architekt.
Jezus był buddysta, większość obrazów gdy się modlił przedstawia go w pozycji rak świadczącej o tym, że wiedział co to mudra.
40 dni przez pustynię w te i we w te, mało czasu imo