Wpis z mikrobloga

Bułki Pozańskie... zadziwiająco dobre wyszły.
rozczyn: 15g świeżych drożdży + 50ml wody + 50g mąki + płaska łyżeczka cukru
ciasto: 150ml mleka, 100ml wody, ~450g mąki 650tki, płaska łyżeczka soli (taka spora płaska łyżeczka: 8g), 30g masła
1.5h wyrastania, 30min wyrastania bułek, 240 stopni góra/dół 11-12 minut.
x6 bułek (ciasta wyszło około 825g, więc na morko jakieś 137g bułka, po upieczeniu 125g.
#gotujzwykopem
bachus - Bułki Pozańskie... zadziwiająco dobre wyszły.
rozczyn: 15g świeżych drożdży ...

źródło: bulki

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@wykopowy_brukselek: muszę spróbować, ale na świeże drożdże? Jak rzadko piekę na suchych (ale nie lubię, bo zwyczajnie te szczepy drożdży mi nie pasują, próbowałem kilka) to tak, piekłem bez rozczynu.
  • Odpowiedz
  • 0
@wykopowy_brukselek: wypróbuję kiedyś. U mnie to też sprawdzenie, czy drożdze są aktywnie/nie są zepsute. Generalnie mam zawsze zamrożone drożdze (woreczek z kulkami po 5g, oraz woreczek z kulkami po 1-2g np. do pizzy).Może jakieś zboczenie winiarskie a szczególnie miodosytnicze, gdzie uwodnione/uruchomione drożdze odpowiednio zahartowane to połowa sukcesu udanej fermentacji (miód jest bardzo ciężkim materiałem).
Wypróbuję.
PS z ciekawości, jak długo wyrasta u Ciebie ciasto na pieczywo pszenne na drożdzach?
  • Odpowiedz
@bachus no ja właśnie dlatego olałem rozczyny najpierw a później olałem drożdże świeże. Ja używam z kilo czy dwa kilo suchych tygodniowo więc z czasem doszedłem do wniosku że suche są dla mnie najlepsze - najbardziej oszczędzają czas.
  • Odpowiedz